Sendvič s krůtím masem: Věčný favorit i pro Bílý dům

Sendvič s krůtím masem v sobě skrývá mnohem víc než jen chutný oběd. Jedná se o příběh, který začal v USA, kde se tento druh sendviče těší velké popularitě. Příběh zahrnuje americké prezidenty, Den díkůvzdání a také udržitelné využívání zbytků po skončení tohoto svátku. Krůtí maso má v americké kuchyni své pevné místo už od 17. století, kdy se stalo symbolem rodinných oslav a tradic. Do sendviče se ale dostalo až o několik století později.

V 50. letech minulého století začaly hospodyňky kreativně zpracovávat zbytky z bohaté sváteční tabule. S trochou majonézy, listovým salátem a dvěma plátky toustového chleba vznikl první „leftover turkey sandwich“ (tedy sendvič z nespotřebovaných surovin), jednoduchý a přesto nezapomenutelný.

Věděli jste, že mezi fanoušky krůtího sendviče patří i bývalý americký prezident Barack Obama? Jeho oblíbenou kombinací byl krůtí sendvič s dijonskou hořčicí, který si často dopřával k obědu v Bílém domě. Tajná služba mu dokonce s nadsázkou říkala „Lunch One“.

Klasika i moderní variace
Základní verze s krůtím masem, majonézou a listovým salátem je sice nestárnoucí klasika, ale současná gastronomie ji povýšila na zcela novou úroveň. Sendviče se dnes často doplňují avokádem, nakládanou cibulkou, sýrem brie nebo třeba brusinkovou omáčkou. Výborně chutná také s francouzskou hořčicí, případně s její sladší alternativou – medovo-hořčičnou omáčkou (Honey Mustard). Tato jemnější kombinace, která spojuje sladkost medu s mírně pikantní chutí hořčice, může být ideální například pro děti.

Tradice i udržitelnost
Někteří Američané po Dni díkůvzdání zpracovávají zbytky omáček a krůtího masa právě do sendvičů, čímž omezují plýtvání potravinami. Tento přístup se osvědčil už v 50. letech, kdy hospodyňky začaly hledat praktické způsoby, jak využít zbylé pokrmy. Od té doby je krůtí maso běžnou součástí sendvičů.

Zdravá volba pro všechny
Krůtí maso, díky nízkému obsahu tuku, představuje ideální volbu pro ty, kdo se snaží jíst zdravě. Není proto divu, že si sendvič s krůtou našel cestu do jídelníčků sportovců, dietářů i gurmánů.

RECEPT: SENDVIČ S KRŮTÍM MASEM

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 8 plátků chleba
  • Hořčicovo-medová omáčka
  • 300 g kuřecího nebo krůtího prsního řízku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř
  • 4 plátky čedaru
  • Olivový olej

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno. Jemně ji osolte, opepřete a promíchejte s mouku. Takto připravenou cibuli usmažte na oleji do křupava. Poté ji nasypte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Maso nakrájejte na tenké plátky, osolte a opepřete. Poté plátky opečte na oleji. Na pracovní desku rozložte chleby. Polovinu z nich potřete omáčkou Honey Mustard. Přidejte maso a na něj dejte sýr a křupavou cibulku. Přiklopte chlebem a podávejte. 

Novinka: Spak Honey-Mustard 320 ml

Tato lahodná omáčka spojuje sametovou sladkost medu s jemně štiplavou chutí hořčice, čímž vytváří dokonale vyvážený gurmánský zážitek. V receptuře se snoubí kvalitní řepkový olej, cukr a hořčice doplněné pečlivě vybraným kořením. Ideální volbou k masu, grilovaným pokrmům nebo jako dip ke snackům. Díky své jemnosti si najde místo i v dětských menu nebo jako základ pro domácí dresinky.

Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč

O společnosti Spak

Rodinná firma Spak byla založena roku 1935 v Rakousku Fritzem Spakem, otcem dnešního majitele Hanse Petera Spaka. Produkty společnosti se vyrábí v České republice či v Rakousku a zakládají si na dlouholeté tradici, kvalitních surovinách a originálních recepturách. Firma také klade důraz na výzkum a vývoj inovací, jako první tak přichází s originálními řešeními nových produktů, jako je například veganská majonéza a tatarská omáčka či BIO výrobky. Díky svému preciznímu výrobnímu procesu se produkty společnosti Spak dlouhodobě těší jednomu z nejvyšších hodnocení v rámci nezávislých spotřebitelských testů.Kontakt pro média