Embarcadero Delphi má za sebou tři roky dvouciferného růstu od okamžiku odkoupení od společnosti Borland.

Vývojáři na celém světě pokračují v investicích do Delphi; společnost Embarcadero Technologies oznámila, že komunita uživatelů Delphi na celém světě překročila počet dvou miliónů členů a stala se tak druhou nejrozsáhlejší společností vývojářů pro Windows po společnosti Microsoft. Navíc prodeje licencí Delphi od akvizice produktové řady CodeGear od společnosti Borland Software v roce 2008 trvale rostly o 15 procent každý rok. Kromě produktové řady Delphi byly součástí akvizice od Borlandu i produkty C++Builder, RadPHP, RAD Studio a InterBase. (TZ)

Delphi je i nadále populární mezi vývojáři hlavně proto, že umožňuje nejrychlejší tvorbu velmi rychlých nativních (kompilovaných) aplikací pro Windows, vybavených velkou řadou funkcí. Významně zkracuje dobu zápisu kódu; svým plně vizuálním dvoucestným vývojovým prostředím pro rychlý vývoj aplikací a využíváním systému komponent vývojářům dovoluje vytvářet aplikace až pětkrát rychleji. Delphi zrychluje vývoj pro různé verze Windows a řadu databázových platforem. Vytvářené aplikace zahrnují stolní aplikace s grafickým uživatelským prostředím, interaktivní aplikace s dotykovým rozhraním, kioskové aplikace a daty řízené vícevrstvé webové a cloudové aplikace.

Díky vlastnostem Delphi jsou dnes na trhu tisíce novátorských aplikací vytvořených pomocí tohoto nástroje; namátkou jmenujme Audio Grabber, MediaMonkey, Macromedia Captivate, QuickBooks Point of Sale, Sirius32, Skype a Webroot Spy Sweeper. Navíc díky své rychlosti a hbitosti Delphi vyhrává v soutěžích ocenění, jako jsou 2011 SD Times 100 (100 nejlepších v roce 2011 podle serveru SD Times) v kategorii nástrojů a knihoven nebo vítězství v hlasování uživatelů serveru Code Project o nejlepší programovací jazyk roku 2011.

Delphi je též celosvětově populární ve školství. Během posledních let byl nástroj Delphi široce využíván studenty v celém Rusku na základě podnětu ruského Ministerstva školství. Delphi se též používá v řadě středních škol a univerzit v Evropě, Jižní Americe, Indii a Spojeném království. Mnoho z těchto institucí zvolilo používání Delphi v rámci sady nástrojů All-Access XE se zvláštní nízkou cenou pro studenty a školy.

Jim Wood je uživatelem Delphi již 15 let a chápe jeho přitažlivost jak pro zavedené, tak pro začínající programátory. Pan Wood je hlavním technologem společnosti EZLinks Golf, nejrozsáhlejší sítě pro golfové rezervace a nejvytíženějšího golfového zákaznického centra na světě.

“Mladí podnikatelé, kteří chtějí vytvářet skvělé aplikace a mít je rychle hotové, by měli pro vývoj zvolit Delphi”, říká pan Wood. “Pokud potřebujete vyvíjet software pro Windows, Delphi je tím nejlepším nástrojem. Struktura jazyka a hotové komponenty jazyka Delphi zjednodušují a zrychlují celý vývojový cyklus, a to je ohromná výhoda.”

Embarcadero odhalí další převratné technologické novinky v plánované sadě nástrojů RAD Studio XE2. Tato sada obsahuje i nejnovější verzi Delphi a objeví se na trhu během třetího kvartálu roku 2011. Embarcadero očekává po Delphi XE2 velice silnou poptávku. Nové vydání bude mít opět obohacenou škálu vlastností a bude poskytovat například podporu 64-bitových Windows, podporu platforem Windows i Mac OS X, či plnou podporu nové aplikační platformy pro tvorbu obchodních aplikací nazvanou FireMonkey – s tou budou programátoři moci vytvářet vizuálně oslnivé dvou- a třírozměrné grafické aplikace.

“Delphi je klíčovým prvkem podnikání společnosti Embarcadero a firma je velice hrdá na stálý růst, který tento produkt zažíval během posledních tří let. Tento úspěch je potvrzením novátorského přístupu k rychlému vývoji aplikací v Delphi a výkonu kompilovaných aplikací”, říká pan Michael Swindell, starší viceprezident pro marketing a produkty u společnosti Embarcadero. “Vnímáme jako svůj úkol usnadnit programátorům stát se ve svých organizacích a v očích zákazníků hrdiny. Přestože je příští generace Delphi stále ještě ve stádiu betatestování, vidíme již dnes, co dokážou vývojáři pomocí předběžné verze vytvořit a velice nás to těší. Nová verze Delphi je navržena tak, aby vnesla další revoluci do tvorby mimořádně bohatých aplikací pro Windows, Mac OS X a iOS.”

Slovenští a čeští uživatelé Delphi se budou moci seznámit s vlastnostmi nové verze Delphi během dvou seminářů řady RAD Studio XE2 World Tour, které proběhnou 13.9. v Bratislavě a 14.9. v Praze. Vstup na akci je zdarma, pouze je třeba se předem registrovat na http://www.embt.cz. Prezentace v ČR a SR jsou součástí celosvětové akce, během které proběhne zhruba 70 seminářů ve 30 zemích.

Registrace pro seminář 13.9.2011 v Bratislavě:
http://www.embt.cz/cs/akce/18-rad-studio-xe2-world-tour-bratislava.html
Registrace pro seminář 14.9.2011 v Praze:
http://www.embt.cz/cs/akce/19-rad-studio-xe2-world-tour-praha.html

O společnosti Embarcadero Technologies

Společnost Embarcadero Technologies Inc. je vedoucím dodavatelem oceňovaných softwarových nástrojů pro vývojáře aplikací a profesionály v oboru správy dat. Pomocí nich mohou správně navrhovat systémy, vytvářet je rychleji a provozovat je bezpečněji bez ohledu na platformu nebo programovací jazyk. Devadesát ze sta největších společností v USA a aktivní komunita více než tří miliónů uživatelů na celém světě se spoléhá na oceňované produkty Embarcadero, které jim pomáhají zvyšovat produktivitu, optimalizovat náklady, zjednodušovat přijímání změn, zajišťovat shody s normami a zrychlovat vývoj a inovace. Společnost byla založena v roce 1993, její ústředí je ve městě San Francisco, USA; pobočky a partnery má v mnoha zemích. Embarcadero je online na adrese www.embarcadero.com. V České republice a Slovenské republice je zastoupením společnosti Embarcadero Technologies společnost Borland s.r.o. a její webovou prezentaci najdete na adrese www.embt.cz.