VMware definuje nový provozní model pro éru cloudu

San Francisco / Praha, 27. srpna 2012 – Jako reakci na provozní výzvy, kterým dnes firmy čelí při vytváření, správě, zabezpečování vhodného výběru zaměstnanců a vyhodnocování funkčnosti IT provozu, představila dnes společnost VMware, Inc. (NYSE: VMW), globální lídr v oblasti virtualizačních řešení a cloudové infrastruktury, na konferenci VMworld® 2012 nové služby Cloud Ops týkající se duševního vlastnictví, poradenství, transformace a vzdělávání. (TZ)

Cloud Ops od VMware pomůže s přechodem IT k novému provoznímu modelu pro cloud computing, který má potenciál urychlit doručení nových firemních hodnot a inovací.

Cloud Ops je součástí rozsáhlého cloudového řešení, které dnes představil VMware, čerpá ze zkušeností společnosti VMware, která pomáhá stovkám klientů po celém světě zorientovat se ve složitých rozhodovacích procesech ohledně vybudování, spuštění a optimalizace veřejných a privátních cloudových prostředí. Z ověřených postupů a implementací vychází nový provozní model. IT se posouvá od reaktivního, taktického vztahu s podnikáním do role strategického partnera, který firmám pomáhá zajistit inovace a konkurenční výhodu.

„Zákazníci podílející se na vývoji Cloud Ops si uvědomují, že dosahují výrazně lepší efektivity, pružnosti a spolehlivosti,“ řekl Carl Eschenbach, provozní ředitel (COO) a vicepresident společnosti VMware. „Dokonce jsme byli svědky toho, jak někteří zákazníci VMware snížili své provozní náklady na práci o 25 %, a mohli tak některé zdroje využít pro reinvestici do nových služeb, které podpoří inovaci a odliší firmu od konkurence.“

VMware zároveň představil Cloud Ops Forum, skupinu konzultantů a integračních partnerů, kteří budou spolupracovat na bližší definici nového provozního modelu. Společně s VMware budou tyto společnosti předávat znalosti komunitě koncových zákazníků a prezentovat jim největší výhody v podobě efektivity, spolehlivosti a pružnosti, které přechod k novému modelu přináší. Cloud Ops Forum tvoří nyní společnosti Canopy, Capgemini, CGI, CSC, Dell, Deloitte, EMC, HP, Infosys, T-Systems a VMware. Cloud Ops Forum by se mělo v budoucnu rozšířit o další firmy z oboru i o zákazníky. [Přečtěte si, co o Cloud Ops Forum říkají zakládající členové.]

Podobně jako mnoho dalších generačních posunů v IT, i posun ke cloud computingu není limitovaný pouze samotnou technologií. Cloud Ops a Cloud Ops Forum zvažuje potřeby moderních organizací zahrnout do plánování celkové IT proměny i kulturní, finanční, politické a procesní prvky, a plně tak využít výhod cloud computingu.

„Nové IT bude pružné – nejen po technologické stránce, ale i po té personální,“ řekla viceprezidentka pro výzkum ve společnosti Gartner,  Diane Berry, ve zprávě z ledna 2012 „IT Workforce:The Road to 2016 and Beyond“. „Organizace proto musí změnit svůj tradiční přístup ,řízení změn‘ na bázi jednotlivých projektů a vytvořit pokročilejší úroveň kompetencí označovanou jako ,organizační likvida.‘ Tato schopnost zvýší hodnotu IT pro firmu a v konečném důsledku ovlivní vše od základů.“

Cloud Ops a Cloud Ops Forum společně informují o tom, jak vybudovat, spravovat, personálně zabezpečit a vyhodnocovat cloudové prostředí za účelem maximalizace inovativnosti a efektivity podnikání. Pozornost je věnována hlavně těmto čtyřem oblastem:

  • Procesy a kontrola. Výsledkem přesunu IT k dynamičtějšímu a automatizovanému cloudovému přístupu je potřeba změnit některé tradiční IT procesy. Cloud Ops představuje funkce, které umožní firmám dosahovat výborných podnikatelských výsledků. K těmto funkcím patří služby na vyžádání, automatický „provisioning“ a „deployment“, proaktivní správa problémů, bezpečnost založená na pravidlech, řízení „compliance“ a rizik nebo finanční správa založená na spotřebě IT služeb.
  • Lidé a organizace. Bezpečná, flexibilní a škálovatelná technologie je sice základem každé úspěšné IT strategie, za rychlost reakcí a efektivitu ale zodpovídají lidé. Cloud Ops obsahuje podrobné plány pro změnu v organizaci včetně vývoje „Cloud Center of Excellence“ podpořeného novým školením na základě rolí a certifikacemi.
  • Finanční modely a vyhodnocování. Cloud Ops překonává standardní sledování výkonu a představuje novou metriku pro cloud, která zavádí moderní parametry pro měření efektivity, pružnosti a spolehlivosti cloudového prostředí. Zároveň nabízí rozšířené funkce služeb pro IT Business Management pro snadný přechod na servisní úroveň finanční správy IT.

Dnes představené Cloud Ops a Cloud Ops Forum podpoří lídry v oblasti IT a jejich týmy, aby bez problémů zvládli tuto nebývalou změnu. Nové služby budou zahrnovat konkrétně:

  • Nové provozní služby pro cloud, které poskytnou zákazníkům spolupráci a pomoc při analýze, vývoji a implementaci cloudových řešení.
  • Nové a aktualizované služby pro konzultaci technologií, díky kterým získají zákazníci rychle zkušenost s cloud computingem a první kompletní integrovanou sadou pro cloudovou infrastrukturu – VMware vCloud Suite.
  • Nové možnosti vzdělávání a certifikace rozšíří dovednosti a zkušenosti, které zákazníci potřebují k efektivnímu vytváření, řízení a vývoji svých cloudových prostředí.
  • VMware Architecture Toolkit (vCAT) 3.0 nabídne sadu dokumentů určených pro pomoc při vytváření technologií, které využívají cloudová řešení, doporučené postupy a inovativní nástroje ověřené při reálných nasazeních cloudu u poskytovatelů služeb a velkých firem.

Dodatečné zdroje (v angličtině):

O VMware

Společnost VMware je lídrem v oblasti virtualizačních řešení a cloudové infrastruktury, které umožňují firmám všech velikostí dosahovat lepších výsledků v podnikání v éře cloudu. Zákazníci se na společnost VMware spoléhají při revoluční změně způsobu jak budovat, dodávat a používat informační technologie tak, aby přesně odrážely jejich potřeby. S tržbami ve výši 3,77 miliard USD v roce 2011 má VMware více než 400 tisíc zákazníků a 55 tisíc partnerů. Společnost sídlí v Silicon Valley a disponuje pobočkami po celém světě. Další informace najdete na www.vmware.com/cz.