General registry si v certifikaci registrátorů polepšilo o jednu hvězdičku

V minulých dnech zveřejnilo sdružení CZ.NIC na svých webových stránkách aktuální výsledky procesu recertifikace. Do projektu se již v loňském roce dobrovolně přihlásilo jedenáct registrátorů z celkového počtu 46 subjektů, kteří mají statut registrátora .cz domén. Certifikovaní registrátoři musí splňovat náročná kritéria pro poskytování služeb koncovým zákazníkům. Společnost General Registry, která se primárně specializuje na služby pro zákazníky z řad velkoodběratelů, se přesto procesu zúčastnila a dosáhla 85% úspěšnosti hodnocení, které odpovídá 4 hvězdičkám. (TZ)

„Chtěli jsme získat nezávislý pohled. A přestože 95% našich zákazníků tvoří B2B klientela a náš registrační systém je vytvořený právě pro ně, rozhodli jsme se podstoupit certifikaci mezi registrátory poskytujícími služby koncovým zákazníkům,“ uvedla Ilona Filípková z General Registry, proč si zisku čtyř hvězdiček tolik považuje. „Mezi velkoobchodními registrátory se totiž certifikace standardně neprovádí,“ dodává Filípková.

Ke zlepšení hodnocení společnosti General Registry proti loňskému roku přispělo zkvalitnění služeb, které využívá většina zákazníků. Zejména se jedná o možnost objednání více domén najednou, zavedení technologie DNSSEC pro zabezpečení nameserverů  (ty mohou využívat partneři dokonce i pod vlastním názvem) a zavedení služby „MojeID“ (pro přihlašování do administrace nebo k dalším internetovým službám).

K plnému počtu 5 hvězdiček chybí General Registry např. bod za nabídku webhostingu. „Důvodem je právě zaměření naší společnosti na spolupráci zejména s webhostingovými, nebo webdesignovými společnostmi, kterým nabídkou této služby nechceme konkurovat v jejich podnikání,“ doplňuje Filípková.

PROJEKT CERTIFIKACE REGISTRÁTORŮ

Sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, představilo v loňském roce projekt certifikace registrátorů s cílem poskytnout zájemcům o domény základní přehled o úrovni služeb jednotlivých registrátorů, zpřehlednit trh a definovat ideální vlastnosti a funkce registračního systému a souvisejících služeb. Tato potřeba vznikla z nárůstu počtu registrátorů .cz domén.

Vlastní certifikace je rozdělena do čtyř oblastí, největší váhu mají kritéria hodnotící komfort při registraci a správě domén. Následuje posouzení dostupnosti a úrovně nápovědy a dokumentace, pak samozřejmě technické funkčnosti webového rozhraní a v neposlední řadě i poskytování doplňkových služeb k registracím. Výstupem procesu je poměr (v %), na kolik registrační systém splnil nastavená kritéria. Podle dosaženého výsledku může registrátor získat až pět hvězdiček.

Certifikace je dobrovolná, registrátor o ni může kdykoliv požádat. Projekt certifikace byl zahájen v létě 2011, v letošním roce poprvé proběhla recertifikace.

GENERAL REGISTRY

Společnost General Registry vznikla na podzim roku 2003 za účelem registrace .cz domén. V současné době General Registry nabízí registrace domén všech běžných koncovek.  Zaměřuje se na spolupráci s velkoodběrateli, především webhostingovými a webdesignovými společnostmi. Spravuje více než 60 tisíc národních domén s koncovkou .cz a několik tisíc generických, evropských a ostatních domén.

Více informací na  www.generalregistry.cz