Mobilní aplikace Veterinární Mapa přispívá k ochraně zdraví obyvatel ČR

26. 11.2013, Praha  – Pro uživatele mobilních zařízení je určena aplikace Veterinární mapa, která zobrazuje výsledky kontrol potravin živočišného původu a informace o veterinární nákazové situaci v ČR. Aplikaci, kterou je možné stáhnout zdarma na Google Play, dodala pro Státní veterinární správu softwarová firma Aquasoft. (TZ)

V České republice je stále více spotřebitelů, kteří se zajímají o kvalitu potravin. Zároveň roste počet různých potravinových skandálů.  „V agendách státní správy, na jejichž vývoji se podílíme, je mnoho užitečných informací nejen pro chovatele, ale i pro širokou veřejnost. Cílem Veterinární mapy je zprostředkovávat majitelům mobilních zařízení nejnovější informace z oblasti kontroly potravinového řetězce a stavu nákazové situace, tím přispívat k ochraně jejich zdraví a majetku“ vysvětluje důvody vzniku aplikace Marek Reimer, vedoucí projektu ve společnosti Aquasoft.

Veterinární mapa na jednom místě přehledně zobrazuje vybrané výsledky kontrol potravin živočišného původu, informace o nákazové situaci a kontaktní místa Státní veterinární správy ČR. Na mapě jsou zachyceny jak negativní, tak pozitivní výsledky kontrol provedených v celém potravinovém řetězci, počínaje zemědělskou prvovýrobou, přes zpracování, přepravu a skladování až po prodej živočišných produktů. Ohniska nákaz jsou zobrazeny jako barevný špendlík na mapě a oblasti nákaz (ochranná pásma) jako barevný polygon.

Veterinární mapa dokáže určit polohu uživatele, podle ní pak v mapě najede na důležité informace v jeho okolí. Uživatel si sám vybere, zda chce vidět všechny nebo jen vybrané informace. Jako příklady konkrétního užití uvádí Marek Reimer: „Uživatel si může zkontrolovat, zda v prodejně, kam vstoupil, nebyly zjištěny potenciálně nebezpečné potraviny. Nebo se může podívat, zda jeho včelstvu nehrozí nebezpečná nákaza.“  U každé informace je připojena časová platnost včetně historického vývoje. Do mapových výstupů se údaje zapracovávají co nejdříve, nejpozději do 24 hodin od zjištění stavu Státní veterinární správou ČR. Aplikace má k dispozici mapový zdroj a je schopna pracovat v on-line i off-line režimu, nevyžaduje tedy trvalé připojení k internetu.

V současné chvíli je k dispozici verze pro mobilní zařízení se systémem Android. Do budoucna se počítá s dalším rozvojem aplikace, rozšířením zobrazených informací o další oblasti veterinárního dozoru, dále bude například doplněna možnost nastavení alertů, tedy automatická upozornění na vybrané události. Předpokládá se rovněž s její dostupností i pro další platformy.

Aplikace je dostupná zdarma na Google Play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.aquasoft.vetmapa . Případně je možné použít  QR kód pro rychlé stažení:

O Aquasoftu

Aquasoft patří mezi přední domácí firmy zaměřené na dodávky softwarových aplikací. Na trhu působí od roku 1996. Za dobu své existence úspěšně realizoval celou řadu vývojových a integračních projektů zahrnujících geograficky, procesně i věcně velmi rozsáhlé systémy. Tým více než 100 kvalifikovaných profesionálů zaručuje nejen prémiovou kvalitu poskytovaných služeb, ale také ryze osobní přístup ke každému klientovi.

O Státní veterinární správě

Je orgánem státní správy v rezortu zemědělství. Jejím úkolem je především ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu, monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat, veterinární ochrana státního území České republiky, ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním.