Cloudová řešení dostávají přednost před rozšiřováním vlastní IT infrastruktury

Stále více malých i velkých podniků přechází při řešení firemní IT infrastruktury na cloudové služby. Ty nejenže šetří náklady nutné například k nákupu nového hardwaru, ale umožňují také jednodušší správu podnikových dokumentů i dohled nad základními firemními procesy. (TZ)

Mezi největší výhody využití cloudových služeb v moderní firmě patří především jednoduchost instalace a také možnost využití podnikového softwaru prakticky odkudkoliv. Vzhledem k tomu, že na stále rostoucí oblibu cloudového řešení dokázali zareagovat dodavatelé nejrozšířenějších firemních aplikací, je možné v této oblasti uspokojit poptávku téměř každé firmy. „Dodavatelé softwaru přicházejí se stále komplexnější nabídkou služeb, které nevyžadují instalaci na PC či server v podnikové síti, ale běží vzdáleně se zabezpečeným přístupem přes internet. Pro organizace je tento přístup často velmi výhodný, nemusejí investovat do stále výkonnějšího hardwaru a mohou lépe řídit investice do IT,“ přibližuje Marcela Kucbelová, ředitelka divize Expert Sales Microsoft ze společnosti Servodata. „Při zavádění nových cloudových služeb firmy nejvíce oceňují možnost bezproblémového propojení se stávající infrastrukturou,“ dodává. Podle Kucbelové se v poslední době též daří řešit dříve hlavní nevýhody cloudu, jako jsou neprůhledné zajištění citlivých dat, horší nabídka funkcí či složitá migrace. Cloudové služby v těchto oblastech nyní firmám naopak přinášejí usnadnění.

Kancelář v mobilu a tabletu

Na rostoucí trend zareagoval i Microsoft, který nabízí své řešení Office 365. Světově nejrozšířenější kancelářský balík tak může využívat kdokoliv z firmy, navíc bez nutnosti instalace na jednotlivá zařízení. Toto řešení plní potřeby organizací všech velikostí, od živnostníků přes malé, střední i velké firmy a úřady státní či místní správy až po vzdělávací instituce. Umožňuje jim ušetřit čas i finanční prostředky a také uvolnit cenné zdroje.

Office 365 je systém šitý na míru prakticky jakékoliv firmě. Nabízí zaměstnancům přístup ke všem dokumentům i informacím prakticky z libovolného zařízení včetně bezproblémového propojení s klasickými aplikacemi Microsoft Office. Samozřejmostí je telefonická podpora IT nebo robustní prvky a standardy zabezpečení, včetně ochrany osobních údajů. Navíc oproti běžnému kancelářskému balíku nabízí Office 365 podporu mobilních zařízení spočívající například v možnosti zasílání rychlých zpráv, jednoduchém řešení videokonference nebo sjednoceném zasílání zpráv.

Zabezpečení až na prvním místě

Cloudové řešení podnikové IT infrastruktury nabízí i mnoho dalších možností. Především velké společnosti se mnohdy potýkají se složitou správou firemních zařízení. Tento problém odbourává další služba Microsoftu – Windows Intune. „Služba nezajišťuje pouhou správu zařízení se systémem Windows, poskytuje jim rovněž dokonalé zabezpečení a možnost kdykoliv přejít na nejnovější verzi operačního systému Windows Enterprise,“ upřesňuje Marcela Kucbelová ze Servodata Group.

Zavedení Windows Intune je díky cloudovému řešení snadnější a podstatně rychlejší než migrace starého prostředí na nové. Zároveň nepředstavuje kapacitní zátěž, protože služba běží v datových centrech Microsoftu. Na spravovaných zařízeních je nainstalována pouze aplikace zajišťující sběr potřebných informací a jejich synchronizaci s datovým centrem. Současně je nainstalován software zajišťující ochranu počítače. Pověřený IT pracovník může následně snadno sledovat aktuální stav jednotlivých počítačů. Na případné problémy je včas upozorněn například formou e-mailové zprávy. Díky možnosti vzdáleného přístupu může okamžitě odstranit případné potíže nebo zajistit instalaci potřebných aktualizací či softwaru. Služba je výhodná například pro společnosti, které nemají dostatečný přehled o tom, co je na jejich počítačích nainstalováno a potřebují optimální zabezpečení svých zařízení i mimo vlastní podnikovou síť.

Své výhody přináší zejména v době rostoucího trendu BYOD (Bring Your Own Device), kdy mnoho zaměstnanců využívá k práci vlastní počítače. Pomocí Windows Intune lze nastavit zabezpečení vlastních zařízení tak, aby neohrozily podnikovou síť. Samozřejmostí je zajištění bezproblémového propojení stávající infrastruktury s cloudovým řešením.

Servodata Group

Servodata Group se dlouhodobě specializují na návrh a realizaci komplexních řešení podnikové informační infrastruktury a souvisejících služeb.

Rozsáhlá nabídka – od distribuce technologií a licenčního managementu přes implementační projekty, služby podpory a školení až po návrh a realizaci komplexních řešení – je založena na technologických platformách předních dodavatelů jako jsou Microsoft, RedHat, EMC, HP, Dell, Citrix a na mnoha dalších standardních i open source technologiích.

S téměř miliardovým obratem ročně patří Servodata dlouhodobě mezi nejvýznamnější ICT společnosti na českém i slovenském trhu. Do skupiny Servodata Group patří mimo Servodata a.s. a Servodata Bratislava s.r.o. také společnosti DoxoLogic, s.r.o., DataScipt, s.r.o., a S-COMP Centre CZ, s.r.o.

Skupina drží certifikace Systému řízení jakosti ISO 9001:2000, Systému řízení bezpečnosti informací ISO 27001:2005, Systém řízení jakosti projektů ISO 10006 a Systém managementu IT služeb ISO/IEC 20000-1 i osvědčení „TAJNÉ“, udělené Národním bezpečnostním úřadem.