Oslabená koruna zdraží elektroniku. Startovací ceny nových modelů televizorů nebo notebooků budou vyšší až o dvacet procent

Průběžné oslabování české koruny vzhledem k hlavním světovým měnám postupně tvrdě dopadá na ceny elektroniky. Nejrychleji dochází ke zdražení výpočetní techniky a mobilních telefonů. S určitým časovým odstupem bude stejným způsobem postižena spotřební elektronika i bílá technika. (TZ)

„Postupné zvýšení maloobchodních cen u téměř celého sortimentu elektroniky v důsledku oslabování koruny je nevyhnutelnou realitou. Co se všichni obchodníci snaží ovlivnit je čas, kdy k němu dojde, uvedl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Obchodníci totiž mohou svými kroky na trhu částečně ovlivnit, kdy se slabá česká měna projeví na cenovkách elektroniky v prodejnách. U různých skupin sortimentu mají větší nebo menší možnost se předzásobit zbožím za staré ceny. „Například u IT a mobilních telefonů tak dochází spíše k průběžnému zvyšování cen spolu s vývojem kurzu, naopak v bílé technice k němu dojde obvykle později a skokově v závislosti na tom, zda obchodník už své staré zásoby odprodal,“ vysvětlil Robin Weintritt.

Nové modely zdraží až o 20 %

Obecně také platí, že se výrobcům obtížně zvyšuje cena stávajících modelů, kde jsou pod silným tlakem konkurence a i za cenu krátkodobého snížení vlastního profitu jsou ochotni cenu držet na původní úrovni, nebo ji navýšit pouze kosmeticky. Naopak s novými modely budou potřebovat získat zpět náklady spojené s jejich vývojem. „V případě televizorů nebo notebooků očekáváme, že nové modely budou přibližně v dubnu startovat na cenách o 20 % vyšších, než jsou dnešní srovnatelné typy. Využijeme přitom všech dostupných nástrojů, abychom našim zákazníkům nabízeli levnější zboží pokud možno co nejdéle,“ uzavírá Robin Weintritt.

 

O Expert Elektro:

Expert Elektro je nákupní sdružení, které v České republice působí od roku 1996. O rok později se stalo součástí mezinárodní kooperace Expert International, která působí v mnoha evropských zemích jako například v Německu, Dánsku, Itálii, Španělsku či Rakousku. Mezi evropskými řetězci drží celkově 4. místo. V České republice má sdružení 50 kamenných obchodů a provozuje rovněž e-shop.