Prahu navštívil bezpečnostní guru Chester “Chet” Wisniewski

Praha – 30. září 2015 – V září se v Praze uskutečnila odborná tisková konference společnosti Sophos, přední firmy zaměřené na bezpečnost IT, kam jako hlavní řečník zavítal i bezpečnostní guru z globální sítě pro zkoumání hrozeb SophosLabs – Chester “Chet” Wisniewski. Dále promluvil o konkrétních řešeních Patrick Müller, nedávno jmenovaný Channel Account Executive Czech Republic & Slovakia společnosti Sophos. (TZ)

Chester “Chet” Wisniewski působí ve společnosti Sophos jako hlavní bezpečnostní poradce a má více než patnáctileté zkušenosti v oblasti bezpečnosti. Ve svém příspěvku s názvem „Hackerský útok aneb nahlédnutí do problematiky bezpečnosti a ochrany soukromí dnešní doby“ se zaměřil na nejžhavější témata světa malware, včetně nedostatečně prozkoumané oblasti bezpečnosti operačního systému Linux.

Účastníky konference seznámil s výsledky průzkumu SophosLabs upozorňující na fakt, že přibližně 80 procent z takřka 180 tisíc nově detekovaných nakažených webových stránek využívalo ke svému provozu linuxové operační systémy. Nové nákazy souvisely zejména s malware pro podvodné přesměrovávání a optimalizaci SEO.

Uvedená čísla dokazují, že Linux je pro počítačové zločince přitažlivou platformou, mimo jiné i díky absenci bezpečnostních služeb u mnoha poskytovatelů cloudů. Chester Wisniewski upozornil i na falešnou představu o tom, že linuxové systémy jsou vůči malware imunní a není tedy nutné používat antiviry, firewally ani jiné bezpečnostní technologie. Ruku v ruce jde s tímto omylem i zanedbávání aktualizací, a to jak provozního prostředí, tak i používaných aplikací.

Mezi hlavní doporučení patří dle Chestera zejména dodržování známých bezpečnostních mechanismů a postupů ze světa Windows, například právě včetně udržování systému v aktuálním stavu. Důležitou radou vhodnou zejména pro méně zkušené uživatele je využívat konkrétní aplikace v režimu software jako služby a vyhnout se tedy provozu celého operačního systému, byť v prostředí cloudu.

„Svět kolem nás je nebezpečný a nejhorší možné řešení je strkat hlavu do písku nebo žít ve falešných přesvědčeních,“ řekl Chester Wisniewski. „Naše zjištění ohledně Linuxu tento fakt jen potvrzují. Měli bychom si navíc všichni zvyknout na to, že bez změny našeho přístupu k otázce bezpečnosti se situace sama o sobě nezlepší – právě naopak, bude jen a jen horší. Správným řešením tedy je postavit se k bezpečnostním hrozbám čelem a nahradit stávající bezpečnostní postupy pokročilými kontextovými paradigmaty.“

Poté vystoupil Patrick Müllera, nedávno jmenovaný Channel Account Executive Czech Republic & Slovakia, který působí v oblasti IT a technologií již více než 15 let. Posledních 11 let pracoval ve společnosti Symantec na různých obchodních pozicích, naposledy řídil prodej produktů Norton v České republice a na Slovensku. Patrick se ve svém příspěvku věnoval konkrétním řešením společnosti Sophos.

Patrick Müller představil hlavní ideu produktů společnosti Sophos, jejichž cílem je co nejvíce zjednodušit správu bezpečnosti při zachování vysoké ochrany sítí, serverů i koncových uživatelů. Proto Sophos nabízí sjednocenou ochranu, kdy zabezpečení koncových bodů (včetně mobilních zařízení), vstupní brány a cloudu fungujeí společně a spravují se z jednoho místa. Dále prezentoval mechanismus Heartbeat, který propojuje informace z koncových bodů s firewallem Sophos a umožňuje tak identifikovat již známé hrozby a zabránit jejich šíření do dalších koncových zařízení.

„Společnosti, které chtějí s hrozbami IT bojovat, musí nahradit stávající bezpečnostní postupy smysluplnějšími kontextovými paradigmaty a uplatňovat je z mnoha různých pohledů. Díky tomu může technologie pro ochranu koncových uživatelů a sítí sdílet důležité informace společně pomocí mechanismu označovaného jako Heartbeat“, řekl Patrick Müller, Channel Account Executive Czech Republic & Slovakia. „Tyto technologie mohou nabídnout lepší ochranu i sledování koncových bodů a zajistí, že přístup do sítí a k dalším firemním zdrojům budou mít pouze prověřené koncové body,“ dodal Patrick Müller.

Fotografie z tiskové konference naleznete ke stažení zde.

Spojte se se společností Sophos

O společnosti Sophos

Již více než 100 milionů uživatelů ze 150 zemí se spoléhá na komplexní bezpečnostní řešení společnosti Sophos jako na nejlepší možnou ochranu před pokročilými hrozbami i ztrátou dat. Společnost Sophos nabízí jednoduše implementovatelné, spravovatelné a použitelné služby síťové bezpečnosti, zabezpečení koncových bodů, webových prezentací, elektronické pošty i mobilních zařízení. To vše za podpory globální sítě pro zkoumání hrozeb SophosLabs. Společnost Sophos sídlí v britském Oxfordu. Více informací o společnosti naleznete na adrese www.sophos.com.