Lidé lidem už přes Zonky půjčili 100 milionů korun

Zonky loni do Česka přinesl půjčky od lidí. S nimi nejnižší úroky na trhu a důvěru i pro klienty, kteří nesedí do bankovních tabulek. Díky tomu překonal objem poskytnutých půjček během 10 měsíců 100 milionů Kč. Pomohla i úspěšná TV kampaň, která v ČR poprvé osvětlila systém v cizině populárních P2P půjček i širší veřejnosti. (TZ)

2016-04-28 08_11_24-Zonky - Lidé půjčují lidem

„Nejde o to, něco oslavovat. Já navíc spíš než sto milionů vidím stovky příběhů. Lidí, kteří něco umí a potřebovali založit, aby to realizovali. A banky je z různých důvodů odmítly. Nebo jim nabídly přehnaný úrok. My jsme jim dali šanci na půjčku od investorů, které zajímá i proč si peníze půjčujete. Nejen zisk. A dalším stovkám jsme umožnili ušetřit při refinancování starých půjček s nesmyslnými úroky. To je náš hlavní úspěch. Objem peněz je vlastně jenom odraz toho, jak se nám daří to podstatné,“ říká Lucie Tvarůžková, ředitelka Zonky.

  • Průměrná půjčka je u Zonky aktuálně 128 470 Kč.
  • Průměrný úrok je 9,98 %.
  • K úroku 5,99 % od jara na Zonky přibyla i sazba 3,99 %.
  • Doposud přes Zonky investovalo 3852 lidí, kteří půjčili celkem 798 klientům.

O Zonky

Zonky.cz je online platforma na půjčování peněz mezi lidmi, která funguje od června 2015. Zonky propojuje klienty, kteří si chtějí půjčit, s investory, kteří chtějí zhodnotit své peníze výrazně lépe, než třeba na spořicím účtu v bance. Zonky si klade za cíl zpřístupnit půjčky i těm, kteří na ně podle tradičních bankovních pravidel nedosáhnou, ačkoli je dokáží bez problémů splácet (OSVČ, rodičovská dovolená apod.). Zonky vznikl v inkubátoru startupů Creative Dock Martina Pejši. Šéfkou Zonky je Lucie Tvarůžková. Investorem je inovační fond Home Credit Lab N.V.