Inspekci dopravního letadla pomocí dronu demonstrovaly společnosti Intel a Airbus

Společnosti Intel a Airbus* demonstrovaly vizuální inspekci dopravního letadla pomocí speciálně upraveného dronu AscTec Falcon 8 osazeného kamerami Intel® RealSense™. Inspekce kvality je důležitým krokem na samotném konci výrobního procesu, těsně před předáním letadla. Pilotní projekt tak demonstroval přínosy dronů osazených technologií Intel RealSense, neboť umožní snížit dobu inspekce ze dvou hodin na necelých 15 minut. Ukázka se odehrála během mezinárodního leteckého festivalu v anglickém Farnborough. (TZ)

AscTec Falcon 8 je leaderem trhu v oblasti profesionálních dronů pro vzdušné inspekce a průzkumy. Při demonstraci byl provozován prostřednictvím ovládacího systému řízeného člověkem. Nepilotovaný stroj (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) letěl po předem definované trase a systematicky pořizoval série plně automatizovaných snímků. Fotografie, zejména pak ty, na nichž se objevovaly škrábance, důlky nebo defekty nátěru, byly následně kompilovány do 3D digitálního modelu, který byl uložen do databáze a analyzován. Technologie pomůže zlepšit sledování mechanických poškození trupu a zároveň jim předcházet a snižovat tak četnost jejich výskytu.

Dron navržený v patentovaném tvaru V navíc provedl vizuální inspekci horních částí letadla, přičemž pro inteligentní navigaci mezi překážkami používal kameru Intel RealSense a data zachycoval kamerou s rozlišením 42 megapixelu.

„Naše spolupráce a společná prezentace se společností Airbus ukazuje pokroky a inovaci, které Intel vnáší do odvětví dronů,“ říká Anil Nanduri, viceprezident společnosti Intel a generální manažer divize New Technology Group. „Věříme, že představený prototyp dronu AscTesc Falcon 8 s technologií, která mu pomocí kamer Intel RealSense pomáhá vyhýbat se kolizím, pomůže jak našim produktům, tak celému odvětví.“

Na letounu Airbus A330 probíhá komplexní průmyslové testování a plánuje se i další vývoj v ostatních leteckých programech společnosti. Více se o Ascending Technologies dozvíte na webové stránce společnosti; na webové stránce společnosti Intel jsou k dispozici informace o technologii Intel Real Sense. Více o společnosti Airbus se též dozvíte na její webové stránce.