Inteligentní domácnosti táhnou. V Evropě je využívá více než šest milionů uživatelů, v Česku jen zlomek

Zájem o využívání chytrých domácností neustále roste. V zemích Evropské unie bylo dle aktuálního výzkumu agentury Berg Insight loni evidováno 6,6 milionu chytrých domácností. Odborníci v Evropě očekávají v dalších letech masivní nárůst trhu s chytrým bydlením. Podle odhadů by tak v roce 2020 mělo chytrou domácností v Evropě disponovat 44,9 milionů uživatelů. Přestože je Česko pozadu a inteligentní elektroinstalace využívá jen zhruba 6 % domácností, odborníci meziročně registrují 100 % nárůst. (TZ)

Z nejnovějšího výzkumu agentury Berg Insight vyplývá, že v zemích EU bylo v loňském roce evidováno 6,6 milionu chytrých domácností. Komplexní řídicí systém využívalo 0,8 milionu domácností a dalších 5,8 milionu domácností zavedlo některý z dílčích modulů. Z hlediska tržeb vzrostl meziročně obrat v Evropě o 157 %. V roce 2015 stouply výdělky na 2,7 miliard dolarů, odborníci očekávají, že letos by dokonce mohly dosáhnout hranice 14 miliard. „V západních státech Evropy je inteligentní elektroinstalací a dalšími moduly chytré domácnosti vybaveno přibližně 40 % rodinných domů, v Česku jde zatím asi jen o 6 % domácností,“ uvedl Jiří Konečný, předseda Asociace chytrého bydlení. „Jedná se však o jedno z nejrychleji expandujících odvětví, což jsme registrovali také na 100% meziročním nárůstu,“ dodal Konečný.

České zákazníky zajímá zabezpečení domu

V České republice se zákazníci v oblasti chytrých domácností zajímají zejména o řešení osvětlení, energetického managementu a zabezpečovacích nebo přístupových systémů. Zabezpečení domácností je přitom oblastí, která v České republice nabývá na významu. Nejnovějším trendem je podle odborníků vytvoření centrálního systému budovy, díky kterému lze sledovat a ovládat online zabezpečovací zařízení domácnosti. „Nejžádanější jsou systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. Garážová vrata, vjezdové brány, rolety či žaluzie lze naprogramovat v rámci centrálního systému budovy. Lidé tak získají komplexní bezpečnostní systém pro svou nemovitost,“ popsal Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií.

Kromě stínící techniky lze centrálně ovládat také přístupy do domu či zařízení terasy. Oblíbené jsou scénáře, které si lidé mohou vytvořit v souladu s běžným chodem domácnosti či pro výjimečné události. „Díky jednoduchému ovládání našich aplikací pro řízení domácnosti je vytvoření scénáře maličkost. Jedním dotykem vyvoláte například scénář Odchod, kdy se automaticky spustí rolety, zavřou se střešní okna, zamknou dveře a zapne se alarm,“  vysvětluje Hana Pobořilová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Somfy, největšího výrobce pohonů a řídicích systémů pro stínící techniku na světě. Systém také dovoluje plánovat jednotlivé scénáře předem do kalendáře. O víkendu pak mohou být v domácnosti nastaveny jiné scénáře než v pracovních dnech. „Díky slunečním a teplotním čidlům umí systémy TaHoma a Connexoon také samy ovládat stínící techniku a v domácnosti tak udržovat optimální teplotu či žádanou spotřebu energie,“ dodává Pobořilová.

O Asociaci chytrého bydlení

Vizí Asociace chytrého bydlení je sdružovat odborníky z oblasti inteligentní elektroinstalace, architektury, audio-video techniky, klimatizací a rekuperací, domácích spotřebičů, kamer, zabezpečovacího systému, osvětlení, kteří mají zájem podporovat a šířit myšlenku chytrého bydlení. Společným zájmem členů Asociace chytrého bydlení je vytvořit nezávislé sdružení, které se bude podílet na výzkumu, propagaci a osvětě inteligentních domů a budov, které svým uživatelům nabízejí zdravější a komfortnější bydlení a zároveň efektivní a snadné řízení domácnosti. Aktuálním projektem asociace je seriál “Stavíme chytrý dům”, který je každý měsíc součástí elektronického magazínu CHYTRÝ DŮM, a díky kterému lze získat přehled o novinkách v oblasti chytrého bydlení, o veletrzích a seminářích a zvýhodněných nabídkách od členů asociace.

O společnosti Lomax

Firma LOMAX & Co spol. s.r.o., která vznikla v roce 1992, je v současnosti největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet, žaluzií v ČR. Sídlo firmy se nachází na jižní Moravě v obci Bořetice a od svého vzniku bylo hlavním cílem dodávat zákazníkům kvalitní výrobky. V roce 2000 společnost LOMAX uvedla do provozu nově vyrobenou válcovací linku, díky které si firma veškeré panely pro sekční vrata vyrábí sama. Specializovaný tým odborných pracovníků a přesná výroba na CNC strojích s využitím nejmodernější techniky je předpoklad pro kvalitní výrobky. Dodavatelé komponentů pro výrobu jsou pouze renomované firmy splňující normy a legislativu EU a jsou vždy špičkou ve svém oboru s garancí kvality.

O společnosti Somfy

Společnost Somfy je největším světovým výrobcem a dodavatelem pohonné techniky a řízení pro předokenní rolety, markýzy, žaluzie, interiérové stínění, garážová vrata, vjezdové brány či zastínění zimních zahrad.