Mobilní zařízení se v roce 2016 stanou hlavní platformou pro on-line video

Podle nové zprávy Online Video Forecasts 2016 od mediální agentury ZenithOptimedia letos mobilní zařízení předstihnou pevná zařízení a stanou se hlavní platformou využívanou ke sledování on-line videa. Spotřebitelé po celém světě stráví sledováním on-line videa na mobilních zařízeních (chytrých telefonech a tabletech) v průměru 19,7 minuty denně, zatímco na pevných zařízeních (stolních počítačích a chytrých televizích) to bude 16,0 minuty. To představuje v případě mobilních zařízení skok o 39 % ve srovnání s loňským rokem, kdy spotřebitelé strávili sledováním mobilního videa 14,2 minuty denně. Spotřeba videí na pevných zařízeních bude letos stagnovat. Tento fakt odráží vyšší sledování na chytrých televizích vyvážené ztrátou sledovanosti na počítačích ve prospěch smartphonů a tabletů. (TZ)

Jedná se o druhé vydání zprávy Online Video Forecasts, kterou ZenithOptimedia vydává jednou ročně. Obsahuje historické údaje a předpovědi spotřeby on-line videa a reklamy společně s komentáři týkajícími se vývoje jednotlivých trhů z pohledu místních odborníků. Letošní vydání pokrývá 57 klíčových trhů, což představuje nárůst ve srovnání se 40 trhy v prvním vydání.

Rychlý růst spotřeby mobilního videa je způsoben rostoucí oblibou mobilních zařízení, zejména levných mobilních telefonů a tabletů v zemích s nižšími příjmy, vývojem lepších mobilních displejů a rozšířením vysokorychlostního datového připojení, zejména 4G. Předpovídáme, že spotřeba mobilního videa vzroste v roce 2017 o 33 % a v roce 2018 o 27 %, kdy dosáhne 33,4 minuty denně. V roce 2018 budou mít mobilní zařízení na kontě 64 % veškeré spotřeby on-line videí. Spotřeba videí na pevných zařízeních vzroste v roce 2017 o 13 % a v roce 2018 o 3 %. Tehdy dosáhne 18,7 minuty denně, a to díky tomu, že je stále běžnější sledování chytré televize.

Výdaje na on-line videoreklamu porostou o 20 % ročně

V roce 2015 zadavatelé reklamy utratili za on-line videoreklamu 17,5 miliardy USD, tedy více než v roce 2014 (13,4 miliardy USD). Předpovídáme, že výdaje na on-line video porostou průměrně o 19,8 % ročně a v roce 2018 dosáhnou 30,1 miliardy USD. Podíl on-line videa na výdajích na digitální display reklamu díky tomu vzroste z 26,7 % v roce 2015 na 31,3 %. On-line video (společně se sociálními médii) rychle přebírá podíl na trhu tradičním bannerům, které jsou méně účinné a spotřebitelům více vadí, zejména na mobilních zařízeních.

Většina výdajů na videoreklamu připadne do roku 2018 pevným zařízením

Přestože k většině spotřeby on-line videa dochází na mobilních zařízeních, většina výdajů na on-line videoreklamu připadá pevným zařízením, a bude tomu tak i v roce 2017. Agentura odhaduje, že videoreklamám pro pevná zařízení připadne letos 68 % veškeré on-line videoreklamy, což představuje pokles oproti 75 % v minulém roce. ZenithOptimedia očekává, že mobilní reklama se vyrovná reklamě na pevných zařízeních až v roce 2018. Videoreklamy jsou poutavější a efektivnější na větších obrazovkách, a proto budou zadavatelé reklamy i nadále platit za videoreklamu na pevných zařízeních výrazné příplatky.

On-line videoreklamy doplňují televizi

Na mnoha trzích je čím dál tím běžnější, že společnosti považují on-line video spíše za doplněk tradiční televize než za jejího konkurenta. On-line video může zvýšit dosah televizních kampaní, zejména mezi mladými zajištěnými spotřebiteli, kteří jsou obvykle největšími uživateli on-line videa. Na menších trzích zadavatelé reklamy často jednoduše znovu použijí televizní reklamy, což však není nejefektivnější způsob využití on-line videa. On-line videoreklamy totiž obvykle fungují lépe, pokud jsou kratší než tradiční 30vteřinové spoty. Některé značky dosáhly úspěchu díky tomu, že použily on-line videa k poskytnutí rozšířeného obsahu spotřebitelům, které zaujal – například rozšířením příběhu televizní kampaně. Jak jsme upozornili v našich zprávách Advertising Expenditure Forecasts, televize a on-line reklama zvyšují svůj společný podíl na celosvětové display reklamě, tj. na výdajích na reklamu napříč všemi médii, kromě digitálního vyhledávání a inzerátů. V roce 2015 televizi a on-line videu připadlo 48,5 % celosvětové display reklamy. Jednalo se o nárůst z 43,8 % v roce 2010 a očekává se, že do roku 2018 jim připadne 49,6 %.

„Rozšiřování mobilních zařízení a vysokorychlostního připojení znamená, že spotřebitelé budou mít on-line video obsah na dosah ruky během celého dne,“ uvedl Jonathan Barnard, vedoucí předpovědí společnosti ZenithOptimedia. „To zadavatelům reklamy přináší nové příležitosti ke komunikaci se spotřebiteli za použití on-line videoreklamy, která kombinuje audiovizuální reklamu, jež má schopnost budovat značku, s precizním zacílením a personalizací.“