Pro uchování cenných foto vzpomínek nespoléhejte na Instagram nebo Facebook

Pro uchování krásných vzpomínek slouží především fotografie. Moc dobře to ví i Facebook, který připomíná svým uživatelům výročí sdílených událostí a obrázků. Doba tištěných fotek se ještě nedávno zdála být v moderním digitálním věku nenávratně pryč – vytištěné fotografie začaly v domácnostech nahrazovat populární fotorámečky a společnosti zabývající se profesionálně tiskem fotografií registrovaly výrazně snížený zájem ze strany zákazníků. (TZ)

Emoce vložené do skutečných hmatatelných fotografií se však vracejí do obliby a nemalou zásluhu za tom mají fotoknihy. Uživatelé si svoji fotoknihu vytvoří podle vlastního uvážení – jedna kniha může být průřezem celého roku nebo může zahrnovat události z jednoho jediného slavnostního dne.

Jak uchovávat fotografie v kvalitě vhodné pro tisk

Pravidlo číslo jedna zní – uchovávejte fotografie v plné kvalitě tak, jak byly pořízeny fotoaparátem nebo mobilním telefonem. Populární služby, jako Facebook nebo Instagram jsou vhodné pro zobrazení fotografií na displeji telefonu nebo počítače, ale kvalita obrázků, které do nich uložíte, je zpravidla zásadně snížena. Pokud budete chtít z těchto zdrojů zpětně využít fotografii pro tisk, zejména pak na větší formát papíru, budete výsledkem zklamáni. Všechny tyto služby totiž výrazně snižují kvalitu už při nahrání fotek. Facebook sice umožňuje uložit fotografie ve „vysoké kvalitě“, málokdo však toto speciální nastavení využívá, nehledě k tomu, že i v tomto případě dochází ke kompresi původního obrázku, což snadno poznáte po jejím zpětném stažení a porovnání datové velikosti s původním obrázkem z fotoaparátu.

Kolik stojí bezpečné uložení vzpomínek

Pravdou je, že jak se paměť mobilních telefonů nebo kapacita karty ve fotoaparátu plní, je třeba ji čistit. Procházejte proto průběžně fotografie, nepovedené mažte a pravidelně zálohujte, a to nejlépe na dvě různá místa. Při dlouhodobé archivaci nespoléhejte na křehké paměťové karty ani snadno zranitelné mobilní telefony nebo notebooky. V ideálním případě zkombinujte jedno pevné úložiště (pevný disk) s cloudovou službou pro ukládání dat.

Chcete-li namítnout, že nezálohujete kvůli vysokým nákladům, pojďme si spočítat, kolik stojí zálohování. Pro přehlednost a zjednodušeně řečeno (toto počítání není matematicky zcela přesné, ale pro naši úvahu postačí) pojme pevný disk s kapacitou 2 Terabyte přibližně půl milionu fotek z fotoaparátu ve smartphonu se 13 megapixely (počítáme průměrnou velikost fotografie 4MB). Pokud jako prototyp disku vezmeme malý přenosný disk Toshiba Canvio ALU, který se v této kapacitě dá koupit za 2 799 Kč, vychází nám, že prostor pro uložení jednoho tisíce fotek vyjde přibližně na 5,5 Kč.

Ať už se rozhodnete někdy v budoucnu fotky tisknout, nebo budete chtít darovat někomu blízkému fotoknihu, uchovávejte je v plné kvalitě. Připomenou vám vzpomínky, které se už nikdy nebudou opakovat.

Poznámka ohledně přesného výpočtu kapacity: Jeden Gigabyte (1 GB) znamená 109 = 1 000 000 000 bytů a jeden Terabyte (1 TB) znamená 1012 = 1 000 000 000 000 bytů. Využívají se mocniny 10. Počítačový operační systém však uvádí kapacitu ve dvojkové soustavě, kdy 1 GB = 230 = 1 073 741 824 bytů a 1 TB = 240 = 1 099 511 627 776 bytů, a ukazuje tak nižší hodnotu kapacity úložiště. Dostupná úložná kapacita (včetně příkladů různých mediálních souborů) bude kolísat na základě velikosti souboru, formátování, nastavení, softwaru, operačního systému a dalších faktorů.

O Toshiba Storage Peripherals Division

Divize Storage Peripherals společnosti Toshiba Europe GmbH dodává na trh pevné disky, SSD a flash paměti. Zaměřuje se na zákazníky a prodejce v Evropě, současné produktové portfolio zahrnuje pevné disky, SSD, paměťové karty, USB flash disky a sahá až k bezdrátovým úložným řešením. Po více jak 40 let vyvíjí a vyrábí Toshiba úložná zařízení pro přední IT a spotřebitelské značky po celém světě. Pro více informací prosím navštivte www.toshiba.eu/storage.

O společnosti Toshiba

Společnost Toshiba Corporation, která patří podle magazínu Fortune do žebříčku 500 největších společností, se zaměřuje na pokročilé elektronické a elektrické produkty a systémy ve třech odvětvích: Čistší a bezpečnější energie pro každodenní život; infrastruktura, která zajišťuje lepší kvalitu života; a úložiště podporující pokročilou informační společnost. Řídí se principem skupiny Toshiba: “Oddaní lidem, oddaní budoucnosti.” Toshiba prosazuje globální působení a přispívá tomu, aby budoucí generace mohly žít lepší život.

Toshiba byla založena v roce 1875. Dnes je základem globální sítě více než 550 konsolidovaných společností s obratem 5,7 bilionu yenů (50 miliard USD) a zaměstnává celosvětově 188 000 lidí (data k 31. březnu 2016).

Pro více informací o Toshibě navštivte www.toshiba.co.jp/index.htm  

Toshiba Europe GmbH s vedením v Neussu v Německu je dceřinou společností plně vlastněnou Toshiba Corporation se sídlem v Tokiu.