Universal Robots udělil Zlaté roboty, v regionu střední a východní Evropy jej získala česká firma Robe lighting

Výrobce inovativních osvětlovacích systémů z Valašského Meziříčí využívá roboty Universal Robots k automatizaci tampoprintových procesů

Praha, 5. listopadu 2018Universal Robots, vedoucí globální dodavatel kolaborativních robotů (cobotů), udělil roboty ve speciálním vydání Golden Edition, v regionu střední a východní Evropy toto ocenění získala firma Robe lighting, výrobce osvětlovací techniky z České republiky. Roboty ve zlaté edici byly zákazníkům dodány zdarma jako poděkování za dosažení jubilejních 25 000 prodaných kolaborativních robotů Universal Robots od vzniku společnosti.

Původně zamýšlené ocenění jediného zákazníka 25tisícím robotem bylo nakonec rozšířeno na zákazníky ze všech geografických regionů, kam Universal Robots dodává své produkty. Na základě toho každý z těchto zákazníků v daném regionu obdržel cobota dostupného v modelech UR3, UR5 nebo UR10 s kryty kloubů ve zlatém zabarvení, které nahradilo ikonickou modrou barvu UR.

A vítězem je…

Milník 25 000 prodaných kolaborativních robotů padl po 10 letech od založení společnosti. Ve střední a východní Evropě (CEE) se vítězem Golden Edition robota stala společnost Robe lighting, výrobce inovativních, vysoce kvalitních pohyblivých světel a produktů digitálního osvětlení z Valašského Meziříčí. Slavnostní udělení proběhlo v prostorách společnosti 18. října 2018.

Robe lighting již využívá dvou kolaborativních robotů UR5 k obsluze tampoprintového stroje využívaného pro potisk optických čoček výrobním číslem k jejich identifikaci. Protože se jedná o velmi delikátní proces a čočky nesmějí přijít do přímého kontaktu s lidskou rukou, ve společnosti Robe se rozhodli automatizovat proces s využitím technologie Universal Robots. Aplikace byla dodána a nasazena společností Amtech, distributorem robotů UR v ČR a na Slovensku, ve spolupráci s firmou APLYS, integrátorem robotických technologií. Aby rozšířili přínosy automatizace, objednali ve společnosti Robe další UR produkt, cobota UR10, který se stal jubilejním Zlatým robotem. Ten bude sloužit jako operátor testerů v dceřiné firmě Dioflex, která se zabývá výrobou elektroniky.

„Byli jsme příjemně překvapeni spolehlivostí, flexibilitou a uživatelskou přívětivostí kolaborativních robotů UR,“ řekl David Orság, generální manažer v Robe lighting. „Protože jsme byli spokojeni, rozhodli jsme se pokračovat v automatizaci naší výroby s pomocí robotů Universal Robots, abychom dále zvýšili svou produktivitu. Jako inovátoři ve své oblasti musíme ocenit inovace, které nabízí Universal Robots, a stejně tak dokonalý přístup firem Amtech a APLYS v oblasti nasazení automatizačních technologií.“

Od svého prvního, komerčně prodaného modelu v prosince 2008 jsou coboty Universal Robots využívány v celé řadě odvětví, od potravinářství až k vědeckému výzkumu, k úkolům zahrnujícím montáž, přemisťování či inspekce kvality. Na rozdíl od tradičních robotických řešení jsou coboty UR navrženy  pro práci bok po boku operátorů s maximální efektivitou, což otevírá možnosti účinné spolupráce robotů a lidí na pracovišti. Vysoce všestranné roboty dokážou převzít široké spektrum pracovních úkolů a mají nejrychlejší návratnost na svém trhu, což představuje příležitost pro malé výrobní podniky, kde tradiční průmyslové roboty mohou příliš nákladné.

O Robe lighting

Robe lighting s.r.o. vyrábí inovativní, vysoce kvalitní pohyblivé osvětlovací systémy a produkty digitální osvětlovací techniky. Více než 700 zaměstnanců pracuje ve výrobním zařízení o rozloze 55 000 čtverečních metrů ve Valašském Meziříčí na produktech, které jsou exportovány prostřednictvím globální distribuční sítě do více než 100 zemí světa na všech kontinentech. Robe se zaměřuje na návrh a výrobu konstrukčně jedinečných systémů využívajících nejmodernějších technologií ke splnění kreativních, technických a praktických požadavků uživatelů a investorů. Značka zažívá rekordní růst ve všech sektorech a její produkty lze nalézt na pódiích, koncertech, v halách, divadlech a TV studiích po celém světě.  

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. Průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má centrálu v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. V loňském roce dosáhla firma tržeb ve výši 170 milionů dolarů. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/