Přechod na DVB-T2 před ostrým startem. Vypínání stávajících DVB-T sítí začne již za 13 dní.

Praha, 14. listopadu 2019 – Již za necelé dva týdny, tedy
přesně 27. listopadu 2019, začne ostrý přechod na nový vysílací standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 a vypínání stávajících DVB-T sítí. Jako první čeká oblast Prahy a středních Čech (vysílače Praha Žižkov a Cukrák) a bude postupně pokračovat v jednotlivých regionech až do poloviny roku 2020. Jsou čeští diváci na přechod na DVB-T2 připraveni a mají dostatek informací? Jaké kroky už učinili operátoři vysílacích sítí, provozovatelé televizního vysílání a stát? Co je ještě třeba udělat? Jak se s přechodem na DVB-T2 vypořádali v zahraničí? Jak přesně bude přechod probíhat? Na tyto otázky odpověděla konference Innovation Day 2019, která se uskutečnila 12. listopadu 2019 a kterou pořádaly České Radiokomunikace (CRA).

Přechod na DVB-T2 pokračuje přesně podle schváleného harmonogramu. Nejprve bude zahájeno vypínání DVB-T sítí, ve kterých vysílá České televize a Český rozhlas v Praze a ve středních Čechách. V dosahu těchto vysílačů je zhruba 25 % českých domácností, kterých se přechod dotkne. Od začátku roku 2020 budou následovat další regiony. Za 56 dnů, konkrétně 8. ledna 2020 bude také zahájeno vypínání stávajících DVB-T sítí ve kterých vysílají komerční televizní stanice. Přechod bude postupně pokračovat až do 29. června 2020, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní operátory. CRA v současné době již pokrývají DVB-T2 vysíláním 99,6 % domácností v ČR, a to v tzv. přechodových sítích. 

České domácnosti mají o přechodu na DVB-T2 povědomí, téměř 90 % procent diváků o přechodu ví, více jak polovina diváků tuší, kdy k přechodu dojde, 43 % diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno a zhruba 30 % diváků již DVB-T2 přijímá. Dalších zhruba 25 % diváků podle agentury Nielsen Admosphere deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodnou až to bude nezbytně nutné.

Vzhledem k blížícímu se zahájení vypínání DVB-T sítí je patrné, že čeští diváci, kteří zatím ještě na přechod na DVB-T2 nebyli připraveni, již vybavení přijímači pro DVB-T2 řeší. Podle údajů prodejce elektroniky, společnosti Datart se v říjnu, oproti předchozímu měsíci, zvýšil prodej televizorů a set top boxů o 86 %. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v ČR.

Díky penetraci nových přijímačů, které umožňují připojení k internetu, roste také zájem o další, interaktivní, služby, které pozemní televizní vysílání nabízí. Nejvíce narůstá podíl využití zpožděného sledování televizního vysílání v rámci denní sledovanosti, možnosti sledování pořadů z archivu a HbbTV aplikace. Podle údajů FTV Prima narostl meziročně podíl využití HbbTV aplikace, a to o 26 % pro sledování videa, o 20 % využívání HbbTV portálu TV Prima a o 20 % stoupla návštěvnost archivu iPrima prostřednictvím HbbTV aplikace.

Platformu pozemního vysílání (DTT) pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 % domácností.

Všechny informace také diváci najdou na www.dvbt2overeno.cz

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. 

Stáhněte si aplikaci CRA, vše o produktech, interaktivně na jednom místě: