Číňané jsou velmi otevření a v technologiích mají velký náskok, říkají čeští studenti informatiky

Devět studentů informatiky z univerzit v Praze, Brně a Hradci Králové strávila dva týdny v čínském Pekingu a Šen-čenu v rámci vzdělávacího projektu Seeds for the Future společnosti Huawei. Nejvíce je upoutalo čínské jídlo, ale také otevřenost odborníků, se kterými měli možnosti diskutovat, a technologická pokročilost, se kterou se setkali.

„Jídlo bylo super,“ říkají studenti jednohlasně při setkání v české pobočce Huawei po návratu z cesty. Podle Františka Haška z Univerzity Hradec Králové byla nejsilnějším dojmem upřímnost a otevřenost lidí, kteří se skupinou českých studentů mluvili. Podle Marka Sýkory z VUT v Brně je největším rozdílem oproti Evropě nasazení, se kterým Číňani pracují. „Mají nastavený pravidla a lidi makaj,“ říká Martin Koukal z VUT. Marek Sýkora dodává, že zajímavé je i to, že Číňané po obědě spí.

Hodně investujou do vědy a výzkumu

Hlavní odbornou částí programu byly návštěvy laboratoří společnosti Huawei a související přednášky a diskuse o sítích páté generace. Studenti získali ucelený přehled o problematice sítí, tedy nejen o 5G, ale v kontextu vývoje sítí druhé, třetí i čtvrté generace. Jindřich Dědek z hradecké univerzity k tomu říká: „Začali se tomu věnovat dřív a pracujou na tom rychle. Hodně investujou do vědy a výzkumu,“ říká Jindra.

Podle Františka Haška z Univerzity Hradec Králové je hlavním důvodem, proč svět potřebuje sítě 5G, obrovský nárůst objemu dat s příchodem Průmyslu 4.0. „Je to příprava na zítřek,“ komentuje František. V rámci skupinové práce čeští studenti vytvořili model ekosystému pro internet věcí (IoT), který prezentovali ostatním účastníkům a kromě velkého aplausu sklidili i ocenění inženýra z Huawei, který jim úkol zadával. Aleš Berger z hradecké univerzity vysvětluje, že se jednalo o projekt chytrého skleníku, který komunikuje s mnoha senzory, udržuje potřebnou hladinu vlhkosti, je napojen na předpověď počasí a ovládá se pomocí mobilní aplikace.

Rozezpívali celou Čínu

Studijní cesty se kromě českých studentů účastnili také studenti z Maďarska, Mongolska a Uzbekistánu. Aleš Berger připomíná, jak Češi první týden „rozezpívali celou Čínu“ písničkou Hlídač krav od Jarka Nohavici.

Jiří Řípa z Univerzity Hradec Králové chválí program a organizační zajištění. O skupinu se po celou dobu pečlivě starala delegátka Monica. Například co se týče stravování, když studenti vystoupli z autobusu, na stolech v restauraci už bylo připravené jídlo. Bylo i na výběr, na jaký typ kuchyně mají hosté daného dne chuť.

Součástí cesty bylo také další poznávání čínské kultury. Studenti navštívili slavnou Čínskou zeď i Zakázané město.

Hašek je Hásé

V rámci kursu kaligrafie se čeští studenti měli možnost krátce věnovat čínské malbě i psaní znaků. Jirka Řípa vypráví, že skupina malovala pandy. „Byly výborné, otázkou je, kdo by poznal, že to je panda. Bylo to dost abstraktní,“ vzpomíná s úsměvem Jirka.

Jirka na vlastní kůži vyzkoušel i kouzlo čínské medicíny. Poranil si koleno, delegátka nacvakala cosi do telefonu, za pár minut přijel někdo na skútru, Jirka dostal mast a koleno je jako nové. Studenty také překvapilo, jak dobré jméno Huawei v Číně má. Když jeli taxíkem a neměli peníze, řidič prohlásil, že nepřipadá v úvahu, aby jim někde zastavoval u bankomatu, že mu bude ctí zavézt je do hotelu Huawei bezplatně.

Studenty také zaujalo, že Číňané si už na základní škole vybírají anglickou alternativu svých jmen. Tak je potom oslovují kolegové, když pracují v mezinárodních firmách. I čeští studenti si na začátku cesty vymysleli čínské obdoby svých jmen, a to podle toho, jak jejich jméno Číňané přečetli. Když bylo křestní jméno náročné, zvolili příjmení. Například Hašek tak byl Hásé.

Lucie Procházková z ČVUT vzpomíná na cvičení tai-či v parku. „Cvičili jsme asi dost vtipně, kolemjdoucí se smáli a fotili si nás,“ říká Lucie a dodává, že jejím silným dojmem z Číny je, že tam je hodně, ale opravdu hodně lidí, a je to vidět. Podle Františka Haška je v Číně mnohem čistěji než třeba v Hongkongu nebo na Tchaj-wanu. „Delší stáž v Číně by byla hodně zajímavá. Klidně na tři týdny, ale klidně i na půl roku,“ uzavírá Jindra Dědek.

Seeds for the Future

Seeds for the Future je hlavním globálním projektem společenské odpovědnosti společnosti Huawei. Do projektu investujeme nejvíce z našich CSR aktivit a budeme v tom dlouhodobě pokračovat. Program běží od roku 2008 a má za cíl rozvíjet talenty v oblasti komunikační a výpočetní techniky, podpořit výměnu know-how, vzájemné porozumění a zájem o sektor telekomunikací. Účelem také je zlepšit a podpořit budování a zapojení regionální digitální komunity. Do konce minulého roku se programu zúčastnili účastníci ze 108 zemí a regionů. Celkem výhod programu využilo na 30 tisíc studentů z více než 350 univerzit po celém světě a 3 600 nejlepších studentů mělo možnost navštívit ústředí Huawei a studovat v Číně.