Kladenské Nagano je první opravdový sportbar v ČR. Díky špičkovému vybavení AV technikou dosahuje světových parametrů

Praha, 5. února 2020 – Nově zrekonstruovaný kladenský sportbar Nagano se proměnou vybavení a nabídkou poskytovaných služeb stal prvním opravdovým sportbarem v České republice. Díky široké nabídce sportovních přenosů včetně lukrativních hokejových zápasů a přenosů nejlepší fotbalové soutěže světa anglické Premiere League, projekčnímu plátnu Screen Innovations s úhlopříčkou téměř 3,5 m, 26 špičkovým displejům, audio vybavení Origin Acoustics a Biamp a dalšímu profesionálnímu vybavení, lze o Naganu hovořit jako o prvním plnohodnotném sportbaru, tak jak je tento pojem používám v Německu, Velké Británii nebo USA.

„Sportbar v pravém slova smyslu, tak jak jej známe z vyspělejší Evropy či USA, je plný moderních audiovizuálních technologií. Větší počet monitorů s různými sportovními událostmi je dnes již v západních zemích samozřejmostí. Ve světě dnes nacházíme velké sportbary čítající i osm desítek obrazovek a pracující s obrovským počtem zdrojů obsahu. V tomto smyslu lze o Naganu opravdu hovořit jako o prvním opravdovém sportbaru V ČR,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro, která zaštitovala AV vybavení prostoru. 

Nově zrekonstruované prostory kladenského sportbaru jsou osazeny 26 displeji, na kterých je možné sledovat hokejové, fotbalové, tenisové a jiné sportovní přenosy. Obrazovky jsou v prostoru baru rozmístěny ve skupinách tak, aby zde nebyl žádný slepý pozorovací úhel. K dispozici je nepřeberné množství sportovních kanálů – od O2 TV a Hokejka TV až po přenosy utkání místních klubů. V rámci O2 TV lze v Naganu, jako na prvním místě v ČR, oficiálně sledovat utkání nejvyšší anglické fotbalové ligy Premiere Leauge. 

Prostoru sportbaru dominuje špičkové projekční plátno od společnosti Screen Innovations s úhlopříčkou 133“ (338 cm), které v mimořádné míře eliminuje ambientní světlo (tzv. technologie ALR). Obraz je tak možné ve vysoké kvalitě promítat i za běžného osvětlení baru či s denním světlem bez zatemnění. 

K výhodám prvotřídních materiálů projekčních ploch Screen Innovations patří rovněž nebývale velký pozorovací úhel, kdy je divák schopen takřka beze ztrát sledovat obraz na plátně i z velmi ostrého úhlu. Obraz ve Full HD rozlišení je na plátno přenášen stropním laserovým projektorem EPSON EB-L615, který krom vysoké životnosti nabízí i vynikající světelný výkon 6 000 lumenů. „U projektoru navíc využíváme přijímač WyreStorm s technologií Multiview, s jehož pomocí lze obraz na plátně rozdělit do kvadrantů, a současně tak zobrazit všechny čtyři kanály,“ dodává Michal Černý, Audiopro.

Plnohodnotný zážitek ze sledování sportu se neobejde bez mnohdy podceňovaného kvalitního ozvučení, které dokáže diváka vtáhnout do zápasu, poskytne slyšitelný a zároveň srozumitelný komentář, a současně nebude rušit komunikaci mezi hosty. Tyto požadavky vyřešila instalace celkem dvanácti stropních 8“ reproduktorů značky Origin Acoustics, jejichž výtečnou basovou odezvu zvyšuje ještě jeden stropní subwoofer stejného výrobce. Vizuálně nenápadný audio systém je navíc postaven na sofistikované audio matici značky Biamp. Je to vůbec poprvé, kdy se o řízení zvukového toku ve sportbaru stará tento špičkový systém. 

Jsou to právě současné technologie, které umožňují provozovatelům nejrůznějších zařízení, nejen sportbarů, používat takové AV systémy, které jsou uživatelsky velmi vstřícné a pro obsluhu či řešení problémů vyžadují doslova jen několik doteků. Řídící systém WyreStorm umožňuje obsluhu prostřednictvím dotykového displeje iPadu, který je umístěn hned při ruce – u baru. Kromě základních funkcí zapínání a vypínání obrazovek má provozovatel možnost na iPadu přepínat obrazové a zvukové zdroje do několika různých zón. 

Kladenské Nagano je kromě hlavního prostoru s velkou centrální projekcí a barem tvořeno také dvěma oddělenými salónky, které jsou využívány například pro hraní pokeru nebo šipek. V těchto tzv. „klecích“ je přes rozhraní tabletu od baru na dálku možné samostatně ovládat hlasitost zvuku či definovat přehrávaný obsah. Díky tomu, že použitý způsob distribuce umožňuje rozesílat video i audio na delší vzdálenosti, přepínače, audio zesilovač a další technologie mohou být umístěny v centrálním racku, který je uschován v zázemí sportbaru. Obsah je tak odesílán z bezpečného místa, zatímco nově zrekonstruovaný prostor sportbaru zůstává z hlediska uspořádání interiéru maximálně čistý. 

Nagano se nezměnilo jen po stránce technologické. Industriální design interiéru je moderní, designově čistý, komfortní a přitahuje nový typ návštěvníků. Z tohoto pohledu sportbary obecně opouštějí obraz čistě mužského prostředí. 

O společnosti Audiopro:

Na českém trhu působí Audiopro od roku 2002. Je autorizovaným distributorem více než 50 zahraničních společností s profesionální AV technikou, technologiemi pro sdílení dat, cloudovými službami, speciálními komunikačními a monitorovacími systémy. Navrhuje a realizuje vlastní zakázková systémová řešení na míru vašemu oboru.

Ať už se jedná o komerční nebo rezidenční sféru, útvary státní správy nebo bezpečnostní a záchranné složky, snahou je zjistit potřeby zákazníků a najít řešení adekvátní jejich požadavku.

AV technikou a technologiemi z oblasti studiových a ozvučovacích systémů vybavuje Audiopro nejrůznější průmyslové i komerční prostory, interiéry i exteriéry. Zaměřuje se na komplexní řešení a dodávky na klíč. Prostřednictvím cloudových služeb, videokonferenčního a prezentačního vybavení nabízí řešení šitá na míru malým i velkým firmám. Nejen těm, ale také rezidenčnímu využití slouží produkty z oblasti multimediální techniky, multifunkčních (smart) systémů a projekčních ploch.

Nabídka oddělení tzv. speciální techniky vychází z potřeb a požadavků IZS (Integrovaný záchranný sbor) a bezpečnostních složek státu, odráží požadavky plynoucí z jejich zkušeností a potřeb při práci v terénu. K těmto účelům slouží např. komunikační systémy s ochranou sluchu, sady pro skrytou komunikaci, autonomní komunikační systémy, systémy pro monitoring rozsáhlých oblastí, speciální optika ale i palivové články nebo bezpilotní prostředky.

Součástí společnosti Audiopro je i autorizovaný servis pro opravy všech zastupovaných značek. To dává firmě jednak výhodu obrovské součástkové základny a také plné podpory zahraničního výrobce.