Trh se vzácnými historickými mincemi v ČR překročil hranici půl miliardy korun

Historické mince, medaile, bankovky a cenné numismatické předměty si vloni připsaly další rekord. Celková hodnota prodaných kusů se v roce 2019 vyšplhala na částku 502.400.000,- Kč. Nejvzácnější mince se vydražily za 7,5 milionů korun, přičemž největší aukční výnos dosáhl hodnoty 150 milionů. Jednotlivé numismatické aukční domy si vloni udržely pořadí. Rok 2020 naváže na silné tuzemské numismatické aukce a na snahu o dovoz špičkového numismatického materiálu z různých koutů světa, zejména Evropy, Ameriky ale i Asie. Vyplývá to ze statistik a expertních analýz aukčního domu Macho & Chlapovič.

Nepřetržitý růst prodeje i cen vzácných historických mincí zaznamenal trh s numismatikou i vloni, přičemž došlo k pokoření půlmiliardové hranice. Celkový obrat v roce 2018 činil 465 milionů korun. Během loňského roku došlo k navýšení o 37,8 milionu, což znamená nárůst o rovných 8 %. Zájem o odvětví numismatiky tak stále roste, což dokládá i fakt, že v roce 2016 se v numismatických aukcích v Čechách prodalo sběratelského materiálu za necelých 300 milionů korun, o rok později to bylo již za 410 milionů korun.

V největší  loňské aukci, kterou pořádal aukční dům Macho & Chlapovič a která proběhla v druhé polovině listopadu, byly vydraženy mince a numismatický materiál v hodnotě 150 milionů korun. Mezi nejvzácnější předměty patřila zlatá korunovační medaile z roku 1743, vydaná u příležitosti korunovace Marie Terezie v Praze, a zlatý pětidukát Rudolfa II. z roku 1606 z mincovny v Praze, pocházející ze staré prvorepublikové sbírky. Zájemcům byl nabídnut za 100.000 € (2,6 mil. korun). Oba předměty byly v konečném výsledku vydraženy shodně, každý za 288.000 €, tedy v přepočtu za 7.488.000 korun včetně aukční přirážky. Celková hodnota vydražených mincí se v výsledném součtu včetně aukční přirážky vyšplhala přes 150 milionů korun. „Kvalitní sběratelský materiál je nedostatkové zboží, a tak ceny u jedinečných mincí, medailí či bankovek dosahují rekordních částek. Cenově roste i běžnější materiál, ale spíše v dobré zachovalosti. Sběratelé a investoři si raději připlatí za sbírkový stav,“ říká spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič Elizej Macho a pokračuje: „Sběratelé se mohou již nyní těšit na jarní sezonu, na několik zajímavých aukcí s atraktivním materiálem od Habsburských mincí přes Československo. Očekáváme pro letošní rok stabilitu trhu a jeho další růst.“

Pořadí významnosti jednotlivých aukčních domů zůstalo v roce 2019 zachováno. První místo drží s přehledem aukční dům Macho & Chlapovič s loňským obratem 255, 6 mil. Kč., druhé místo patří aukčnímu domu Aurea (111,6 mil. Kč.), třetí příčku obsadilo Antium Aurum s obratem 59,1 mil. Kč.