Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci. Přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Nezisková organizace Post Bellum už téměř 20 let vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Jejím stěžejním projektem je sbírka Paměť národa, která obsahuje vzpomínky konkrétních osobností, fotografie, deníky a další dokumenty z období totalit 20. století. Příběhy malých či velkých hrdinství, bezpráví i naděje nyní nově představí také mobilní aplikace, která mimo jiné oživí i výstavy na principu rozšířené reality. Díky ní tak za využití nových technologií dojde k vytvoření Paměti národa pro 21. století. Projekt lze nyní podpořit na Hithitu.

Hlavním cílem aplikace je přiblížit Paměť národa i mladší generaci, která se v dnešní době neobejde bez moderních technologií. „Chceme k vám i vašim dětem promlouvat skrze nástroje, které používáte nejčastěji. I o minulosti se dá vyprávět poutavě, přehledně a srozumitelně. Nová aplikace rozpohybuje a rozmluví naše výstavy na principu rozšířené reality a přinese do vašeho telefonu podcasty rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, videa, fotky a články z Magazínu Paměti národa i kalendárium významných výročí,“ popisuje Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel Post Bellum.

K tomu, aby aplikace fungovala tak, jak má, neziskové organizaci Post Bellum v tuto chvíli schází potřebné finance. Ty aktuálně shání pomocí sbírky na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Budeme moc rádi, když naši snahu podpoříte zakoupením některé z odměn na Hithitu. Za vaše peníze naprogramujeme zajímavou mobilní aplikaci dobře použitelnou nejen dospělými, ale i dětmi ve škole. Poznáváním historie a lidských příběhů se učíme poznávat sami sebe, rozumět přítomnosti a předpokládat budoucnost. Příběhy nás učí, co je v životě důležité a za co stojí bojovat,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa. 

Na přispěvatele na Hithitu čeká celá řada atraktivních odměn. Kromě předplacení samotné mobilní aplikace tu lze zakoupit například upomínkovou placku, CD/MP3 s pěti díly populárního rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, roční členství v Klubu přátel Paměti národa, startovné na Běh pro paměť národa, zážitkový workshop, celodenní procházku s průvodcem Paměti národa, VIP vstupenky na listopadové udílení Cen Paměti národa nebo setkání u večeře s ředitelem Post Bella Mikulášem Kroupou či šéfredaktorkou Magazínu Paměti národa.