Výdrž bezdrátových sluchátek: Kolik hodin provozu uživatel skutečně potřebuje?

Brno, 24. září 2020 – Obliba bezdrátových sluchátek je v posledních letech na vzestupu. Do běžného provozu jsou pro řadu uživatelů daleko praktičtější než ta drátová, o jejich využití při sportu venku či v posilovně ani nemluvě. Často skloňovaná je jejich výdrž na baterii, kdy se výrobci předhánějí v počtu hodin, po které sluchátka vydrží hrát. Kolik hodin provozu ale běžný uživatel skutečně potřebuje?

Výdrž bezdrátových sluchátek je vedle kvality reprodukce jednou z hlavních věcí, o niž se většina uživatelů před koupí zajímá. Výrobci se proto předhánějí v tom, kdo vyrobí zařízení, které vydrží v provozu déle. A to jak z hlediska výdrže na jedno nabití, tak i té celkové při použití pouzdra, jež vybitá sluchátka v krátké době zase dobije.

„Provoz skutečně bezdrátových sluchátek – takzvaných true wireless – na jedno nabití se v současné době pohybuje v průměru mezi třemi až pěti hodinami. Záleží samozřejmě na tom, jakou hlasitost uživatel zvolí, jak využívá jejich další funkce či zda z nich například telefonuje. Dostat se na maximální dobu uváděnou výrobcem přitom nemusí být vůbec snadné, protože ta je testována za ideálních ‚laboratorních‘ podmínek,“ říká Jiří Dobšík, specialista značky sluchátek Intezze.

U celkové doby provozu sluchátek při využití dobíjecího pouzdra jsou pak mezi modely jednotlivých výrobců již větší rozdíly. Zatímco některá sluchátka lze pomocí pouzdra dobít jen dvakrát a prodloužit tak dobu provozu na nějakých devět až patnáct hodin, jiná slibují i 24 a více hodin provozu. Sluchátka AirPods Pro například při opakovaném nabití z pouzdra nabízejí výdrž až 24 hodin, Samsung Galaxy Buds+ pak 22 hodin. Model Intezze B100 lze pomocí pouzdra dobít více než desetkrát a výdrž sluchátek se tak dostává až ke 100 hodinám.

Kolik hodin stačí běžnému uživateli?

Otázkou, kterou by si měl každý uživatel při výběru sluchátek položit, je, kolik hodin provozu vlastně u svého zařízení potřebuje. „V prvé řadě si je třeba uvědomit, že málokdo poslouchá hudbu déle, než je samotná výdrž sluchátek na jedno nabití. Zdatnější běžec by zvládl za tuto dobu uběhnout maraton, málokdo přitom sportuje v kuse se sluchátky v uších déle než hodinu či dvě. Podobné je to například s cestou do práce,“ vysvětluje Jiří Dobšík.

Průměrný uživatel tak podle něj sluchátka s výdrží kolem 3 až 4 hodin kompletně za jeden den ani nevybije. Jejich následné nabití z pouzdra tak využije zpravidla nejdříve druhý den a 24hodinový provoz sluchátek by mu tak reálně vystačil na více než týden běžného používání. Taková kapacita se tak jeví skoro až zbytečná, protože zpravidla není problém během dne či přes noc sluchátka i s pouzdrem zase nabít na plnou kapacitu.

Notoričtí telefonisté výdrž ocení

Vedle uživatelů, kteří bezdrátová sluchátka využívají při sportu či cestách do práce a za zábavou, existují také lidé, pro něž jsou sluchátka nedílnou součástí běžného pracovního dne. „Jsou to například lidé, kteří potřebují často telefonovat, ať již v zaplněné open-space kanceláři, nebo za volantem, a bezdrátová sluchátka využívají místo hands-free. V takovém případě dává smysl, aby se při výběru zařízení soustředili vedle kvality reprodukce a mikrofonu i na výdrž,“ říká Petr Macháček z magazínu AudioReporter.cz.

Výdrž bezdrátových sluchátek při telefonování se podle něj liší model od modelu, samotní výrobci ji zpravidla uvádějí nižší než u poslechu hudby. „Vedle reproduktoru se do hry zapojují i mikrofony, snížení výdrže pak u některých modelů přijde na vrub také aktivnímu potlačení okolního hluku, které se aktivuje právě při telefonování,“ dodává Petr Macháček. Čtyřiadvacetihodinová výdrž tak může vystačit na dva až tři dny provozu bez nutnosti připojení k síti.

Na druhou stranu je u některých modelů možné používat k telefonování jen jedno sluchátko a druhé se v mezičase může nabíjet v pouzdře. Pokud tuto funkci uživatel vyžaduje, měl by se na ni zaměřit už při výběru sluchátek. Řada modelů totiž například umožňuje využívat k telefonování samostatně jen jedno sluchátko, zatímco druhé v tomto režimu nefunguje. Podle Petra Macháčka ale dlouhodobý poslech v tomto režimu znamená také větší zátěž ucha, a je proto vhodné dbát na pravidelné střídání levého a pravého sluchátka, aby byla zátěž vyvážená.

Na vandr, dovolenou i letní tábor

O delší celkové výdrži sluchátek by měli uvažovat také uživatelé, kteří často cestují, zejména pak ti, kdo se vydávají na dlouhé túry do lesa či do hor. Možnost nabít si sluchátka z pouzdra opakovaně a prodloužit si výdrž baterie i na více než dvacet až třicet hodin je pro cestovatele pohodlnější a jednodušší než předem plánovat, kdy a kde sluchátka dobijí. Řada lidí sice na cesty vozí externí nabíječky, pokud ale mají sluchátka s delší výdrží, mohou uspořenou energii využít třeba pro další dobití svého chytrého telefonu.