Ceny kamerových systémů pro měření tělesné teploty od jara dramaticky klesly. Jsou levnější až o statisíce korun

Celosvětová pandemie a související poptávka po termokamerách k měření tělesné teploty dramaticky snížila ceny těchto zařízení i na trhu v České republice. Podle průzkumu společnosti SECURITAS ČR se mezi květnem a zářím 2020 snížila jejich koncová cena v průměru o 25 %. V některých případech dnes tentýž systém lze pořídit až o několik set tisíc levněji než v první vlně pandemie.

Typickým místem nasazení termokamer v době koronaviru jsou recepce či vnitřní vchody zvláště v průmyslových provozech, kde mohou tyto automatické systémy nahradit nebo podstatně ulehčit práci recepčních či strážných s ručními teploměry.

V květnu tohoto roku provedla společnost SECURITAS ČR rozsáhlé testování více než desítky těchto systémů, které se značně lišily nejen cenou, ale i přesností, komplexností a hlavně možnostmi integrace do stávajícího systému zabezpečení. Průměrná koncová cena těchto zařízení (šlo o reprezentativní průřez 8 řešení od výrobců Dahua, Hikvision, Axis a DIGIPromo) byla v květnu 210.000 Kč, zatímco v září již jen 157.000 Kč, což znamená pokles o 25 %. V případě některých výrobců klesla cena až o více než 200.000 Kč za řešení. 

Podobný trend zaznamenala společnost SECURITAS ČR i u dalších výrobců na českém trhu, kteří nebyli zahrnuti v jarním přehledu. Například cena systému čínské značky Sunell, který je k dispozici na českém trhu, klesla ze 450.000 Kč na 190.000 Kč.  Termokamera D-Link byla uvedena na trh v květnu za cenu 17.600 EUR, nyní je dle vyjádření výrobce její cena u vybraných etailerů až o 20 % nižší. Švýcarská firma Avestech dodávající kamery čínské výroby, která získala na jaře státní zakázku 500 kamer za 63 milionů Kč, tržní cenu zařízení pro nestátní subjekty neuveřejňuje.

Lidská práce versus automatika. Co vychází lépe?

„Snižování ceny termokamer je celosvětový trend,“ komentuje technický ředitel společnosti SECURITAS ČR Jan Huml. „Tato kdysi velmi specifická a nákladná technologie se stává běžnou a vysoká poptávka umožňuje masovější výrobu. Očekávám, že průměrná cena ještě tento rok klesne pod 100.000 Kč za systém.“

Při výběru řešení je podle Jana Humla důležité promyslet celý scénář použití kamery – například zda slouží pouze ke zvukovému upozornění obsluhy vrátnice a následovat bude osobní přeměření teploty, nebo zda má jít o zcela bezobslužné řešení. Podle toho lze spočítat, kolik lidské práce systém ušetří a zda se do této technologie vyplatí v současné situaci investovat.