Organizátoři konference INSPO online zveřejnili program

Praha 6.10.2020 – Jubilejní 20. ročník konference INSPO o technologických novinkách pro osoby se specifickými potřebami se kvůli trvající pandemii přesunul do online prostoru. Místo celodenní konference připravili organizátoři pro zájemce atraktivní dvouhodinový program, který proběhne v pondělí 12. října od 16:30 a bude možné se do něj aktivně zapojit. 

Program konference najdete níže. 

Živé vysílání s interaktivními prvky bude pro všechny zdarma, bez nutnosti registrace, na www.inspo.cz a www.nadacevodafone.cz a facebookových profilech Nadace Vodafone a INSPO. Diváci budou moci vkládat svoje dotazy či komentáře a v průběhu vysílání na ně získají odpovědi. Otázky je možné vkládat již teď, a to na odkazu:  https://app.sli.do/event/wqbdz199

Program INSPO online

Marek Janáč, moderátor: Zahájení

Jaroslav Winter, BMI sdružení: Od tyčky v ústech k umělé inteligenci 
Ohlédnutí organizátora konference INSPO za důležitými mezníky ve vývoji asistivních technologií, jak je zaznamenalo 20 ročníků INSPO.

Markéta Vítková a Michal Trnečka, Průša Lab: Hmatové knihy pro nevidomé čtenáře
Ukázky 3D tisku hmatových modelů uzpůsobených potřebám zrakově postižených. 

Petr Herian, Newton Technologies: Beey – nová generace automatického rozpoznávání řeči 
Představení aplikace, díky které mohou diváci se sluchovým postižením od začátku pandemie sledovat na TV Beey televizní pořady a videa opatřené automatickými titulky.

Jan Cejthamer, OrCam, a Tomáš Kadlec: Revoluční pomůcka pro uživatele se zrakovým postižením 
Ukázky využití kamerového systému OrCam MyEye, zkušenosti jeho nevidomého uživatele.

Jan Fencl, Nadace Vodafone: Cena Nadace Vodafone Rafael 
Předání tradiční ceny za ICT inovace pro kvalitnější život lidí se zdravotním postižením, tentokrát jednomu z vítězů Microsoft AI hackathonu: AI for Accessibility.

Filip Maleňák, Aplikace Záchranka: Videopřenosy z místa nehody 
Předvedení nových funkcí aplikace Záchranka, kterou má v mobilu už 1,4 milionu uživatelů.

Kristýna Mertlová: Tvoje Láska
Představení seznamky nejen pro handicapované.

Mariana Chytilová, Jeden svět: Filmový festival bez bariér 
Co vše obnáší zpřístupňování informací pro různorodé publikum – na webových stránkách, sociálních sítích, v tištěných materiálech a při setkání naživo.

Původní celodenní program letošního ročníku INSPO by se měl uskutečnit, pokud to epidemická situace dovolí, 10. dubna 2021 v Kongresovém centru Praha. 

Generálním partnerem konference INSPO je Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje provoz a vývoj technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery jubilejního 20. ročníku jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, McDonald’s, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška a hlavního města Prahy. Konferenci pořádá BMI sdružení.

Záštitu konferenci poskytli Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.