Respirátory, rukavice, návleky. Česko poslalo pomoc Balkánu, zdarma ji proclil Gerlach

Praha, 15.12.2020 – Desítky tisíc respirátorů, ochranných rukavic a návleků na boty poslala dnes Česká republika do koronavirem postiženého Kosova a Černé Hory. Humanitární pomoc na letišti v pražských Kbelích bezplatně odbavila firma Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb a dlouhodobým partnerem hasičů.


Kosovo i Černá Hora dostaly stejný dar v hodnotě převyšující pět milionů korun. Do každé z těchto balkánských zemí putovalo 30 000 ochranných rukavic, 30 000 respirátor třídy FFP2 (KN95), 10 000 návleků na boty a 5000 ochranných obleků. 

Zásilky o celkové váze kolem 4,5 tuny proclili ráno ve Kbelích zaměstnanci Gerlachu. Vojenský letoun pak materiál přepravil do kosovské metropole Prištiny, kde dar převzalo kosovské ministerstvo zdravotnictví. Letoun následně zamířil do hlavního města Černé Hory Podgorici. Tam vykládku sledoval i český velvyslanec Karel Urban. Zásilku obdrželo černohorské ministerstvo vnitra. 

„Věnujeme teď veškerou energii přípravám na brexit, abychom jej pomohli zvládnout českým vývozcům i dovozcům. Na odbavení humanitárních dodávek si ale vždy rádi uděláme čas. Humanitární pomoc nepodléhá clu, ale i tak musí projít všemi celními procedurami,“ vysvětlil ředitel firmy Gerlach Luděk Procházka. 

Darované prostředky vyčlenilo ze svých zásob Ministerstvo vnitra České republiky. Pod něj spadající Hasičský záchranný sbor vyslání pomoci organizoval. „S Gerlachem spolupracujeme dlouhodobě. Zdarma nám odbavuje humanitární zásilky do zemí mimo EU. Například v listopadu proclil roušky pro Arménii,“ uvedla Iva Brejzová, která řídí oddělení statistiky a humanitární pomoci Hasičského záchranného sboru České republiky. 

Česko pomůže i Ukrajině a Bělorusku 

Poskytnutí darů odsouhlasila česká vláda 10. prosince. Vyhověla tak žádostem, které přišly z Kosova i Černé Hory. Kabinet také schválil poskytnutí ochranných prostředků Ukrajině a Bělorusku. Hodnota darů těmto zemím přesahuje sedm milionů korun. Bělorusko pomoc dostane prostřednictvím Českého červeného kříže. Zásilku pro Ukrajinu proclí opět zdarma Gerlach. Materiál pak hasiči ve čtvrtek přepraví svým nákladním vozem. 

Kosovo i Černá Hora evidují od října výrazný nárůst počtu nakažených koronavirem. V obou zemích také rychle stoupá bilance mrtvých. Celkově se od ledna nákaza potvrdila u více než 46 000 Kosovanů a 41 000 Černohorců. To je v měřítku těchto malých států hodně. 

Na Ukrajině zkomplikoval boj s koronavirem i ozbrojený konflikt na východě země. V Bělorusku se nákaza šíří i kvůli politické nestabilitě spojené s opakovanými masovými protesty. 

Gerlach pravidelně bezplatně odbavuje humanitární zásilky do zahraničí. Letos v lednu proclil materiální pomoc pro migrací zatíženou Bosnu a Hercegovinu. V roce 2017 vystavil zdarma celní prohlášení humanitárnímu konvoji směřujícímu na válkou sužovanou Ukrajinu.