Pandemie koronaviru nemá negativní vliv na nárůst nespolehlivých plátců DPH

Praha, 20. duben 2021. Mezikvartální přírůstek subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH, byl v prvním čtvrtletí letošního roku nejnižší za posledních sedm let. Podle Bisnode A Dun & Bradstreet Company v ČR přibylo 263 firem a jejich celkový počet dosáhl 22 429 – 5 575 nespolehlivých plátců DPH a 16 854 nespolehlivých osob.

„Jedná se o nejnižší kvartální přírůstek od konce roku 2014. Zatímco do roku 2019 na černé listině kvartálně zpravidla přibývalo více než 1 000 firem, v posledních měsících tento trend otočil. Zdá se, že pandemie koronaviru a s ní uzávěra vybraných sektorů tuzemského hospodářství neměla negativní vliv na přírůstek nespolehlivých subjektů,“ zhodnotila aktuální vývoj analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company, Petra Štěpánová.

Seznam nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným. Z téměř půl milionu firem registrovaných v ČR, z nichž DPH odvádí necelá polovina, je na seznam problémových firem zařazeno 17 474 z nich. To jsou tři čtvrtiny z celkového množství nespolehlivých subjektů. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří OSVČ, je jich celkem 2 487, ačkoliv podnikatelskou základnu tvoří zhruba dva miliony osob.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.