České drobné podnikatele nejvíce trápí vedlejší náklady práce, další dluhy nechtějí

Praha, 3. května 2021 – S přerušením provozu, výpadkem příjmů či ztrátou objednávek bojovala v poslední době většina tuzemských živnostníků a malých podnikatelů. Živnostníci nyní volají především po odpuštění odvodů a snížení daňového zatížení.

Celkem 44 % podnikatelů a 51 % živnostníků s ročním obratem do jednoho milionu korun považuje za účinné řešení jejich rizik odpuštění odvodů, které jasně vévodí jejich požadavkům. Naopak drtivá většina nevidí jako vhodné východisko odložení splátek, to by uvítala pouze 4 % z nich a u státem garantovaných půjček dokonce pouze dva ze sta. V průzkumu provedeném výzkumnou agenturou NMS Market Research pro Slavia pojišťovnu se tedy projevila velká finanční odpovědnost českých podnikatelů, jelikož další zadlužení pro ně rozhodně nepřináší efektivní řešení.

Zdroj: Slavia pojišťovna

Lepším sdílením rizik například s pojišťovnou lze zmírnit některé dopady koronavirové krize. Takové tvrzení uvedl v průzkumu každý čtvrtý respondent, častěji v něm pak vidí východisko drobní živnostníci s ročním obratem do milionu korun (28 %). Ze zkušenosti Slavia pojišťovny pak vyplývá zejména fakt, že motorem úvah řady podnikatelů je cena a jednoduchost pojištění. Vítají možnost souběhu více činností na jedné smlouvě a krytí rizik, které se jich skutečně týkají. Ta jsou v oblasti služeb jiná než u výroby zboží. Krytí jen relevantních rizik zajisté pojištění v řadě případů ve výsledku zlevní.

“Koronavirus samozřejmě modeluje také nabídku produktů pojišťoven. My jsme například naše pojištění pro drobné podnikatele Živnostník vybavili několika nepostradatelnými inovacemi. Možnost sjednání online je dnes jistě nezbytností. Navíc jsme ale přidali také třeba IT asistenci, která je ve svém rozsahu a podobě na trhu zcela ojedinělá a ulehčí činnost řadě podnikatelů,“ dodává Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

O společnosti Slavia pojišťovna a.s.

Slavia pojišťovna, člen skupiny SPGROUP a.s. a expert na neživotní pojištění, staví na dlouholetých zkušenostech z pojišťovnictví, které sahají až do dob rakousko-uherské monarchie, do roku 1868. Je jedinou ryze českou pojišťovnou s tradicí na našem trhu již více než 150 let. Dnes patří mezi Top10 pojišťoven v České republice a patří mezi lídry v oblasti pojištění cizinců. Dlouhodobě se zaměřuje na zodpovědné řidiče, kterým v rámci autopojištění dokáže nabídnout zajímavé podmínky. Své služby poskytuje fyzickým osobám, živnostníkům, malým a středně velkým firmám, velkým korporacím či obcím a městům. Služby poskytuje i personálním agenturám a cestovním kancelářím. Prostřednictvím 17 poboček a více než stovky kontaktní míst obsluhuje více než 250 000 aktivních klientů. Ti mohou pojištění sjednávat, hlásit pojistné události či poskytovat fotodokumentaci k těmto pojistným událostem i plně online, přes webové stránky či on-line aplikace Slavia pojišťovny.