Ocenění Randstad Award pro nejatraktivnějšího zaměstnavatele letos putuje do Microsoftu

Praha, 5. května 2021 – Nejatraktivnějším zaměstnavatelem na českém trhu se dle letošního průzkumu personálně poradenské agentury Randstad stala společnost Microsoft, druhou příčku obsadila společnost ŠKODA AUTO a třetí se umístila společnost Seznam.cz. Ocenění Randstad Award, o kterých v nezávislém průzkumu rozhoduje široká veřejnost, se i letos muselo obejít bez tradičního slavnostního galavečera a jednotliví vítězové převzali ocenění z rukou zástupců agentury Randstad během online vyhlášení výsledků. 

Ocenění Randstad Award pro nejatraktivnější zaměstnavatele v České republice se uděluje na základě výsledků z největšího celosvětového průzkumu zaměstnaneckých preferencí Randstad Employer Brand Research (REBR), který probíhá již 21 let. Průzkum zkoumá atraktivitu největších zaměstnavatelů v jednotlivých zemích, které zná alespoň 10 % populace, a také aspekty, dle kterých se uchazeči rozhodují při výběru zaměstnavatele. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 190 000 respondentů ve 34 zemích. V České republice se průzkum uskutečnil počtvrté, a to na vzorku 4 750 respondentů, kteří hodnotili atraktivitu 150 největších zaměstnavatelů z privátního sektoru. 

Kromě samotné atraktivity respondenti hodnotí i další atributy, např. pověst zaměstnavatele, finanční zdraví, používání moderních technologií, jistotu zaměstnání, možnosti kariérního posunu, mzdu a benefity, atmosféru na pracovišti či zajímavost náplně práce. „Letošní rok promíchal pořadím firem v celé TOP 10 nejatraktivnějších zaměstnavatelů a posun technologických či farmaceutických firem směrem nahoru dokazuje, jak se do subjektivního hodnocení atraktivity ze strany Čechů samozřejmě vždy promítá i objektivní situace ve společnosti. Firmy, které se pohybují v sektorech silněji zasažených pandemií musí bojovat na všech frontách – i o zachování perspektivnosti a atraktivity směrem k potenciálním zaměstnancům. V tomto ohledu je umístění řady z nich v první desítce důkazem jejich velmi dobré výkonnosti a komunikace značky zaměstnavatele,” říká Jacek Kowalak, ředitel české pobočky společnosti Randstad, a dodává: „Pro všechny společnosti představuje budoucí vývoj výzvu, jak se svým brandem pracovat, aby nepřicházely o kvalitní pracovníky. Lidé totiž velmi silně vnímají trendy v ekonomice a jsou schopni vyhodnocovat, které obory jsou v jejich očích perspektivní nebo odolnější vůči podobným vlivům.“ 

TOP 10 nejatraktivnějších zaměstnavatelů v ČR v roce 2021: 

  1. Microsoft
  2. ŠKODA AUTO
  3. Seznam.cz
  4. Red Hat
  5. Škoda Transportation
  6. Sanofi Aventis
  7. Oracle
  8. IBM
  9. Plzeňský Prazdroj
  10. Kofola

„Prvenství v letošním ročníku ankety o nejatraktivnějšího zaměstnavatele Randstad v Microsoftu vnímáme jako potvrzení toho, že zaměstnanci jsou u nás opravdu na prvním místě. A to platilo v uplynulém, pro všechny velmi náročném roce dvojnásob. Ráda bych na tomto místě poděkovala zejména všem vedoucím týmů, kteří svým kolegům dávají potřebný prostor a podporu pro získávání nových dovedností. Dynamické, inkluzivní a bezpečné pracovní prostředí jsou spolu s důrazem na dlouhodobý rozvoj zaměstnanců nedílnou součástí hodnot a firemní kultury společnosti Microsoft,” říká Violeta Luca, generální ředitelka společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

„Je to ocenění práce všech v naší společnosti a velice si toho v této nelehké době vážíme. Nadále pro nás zůstává prioritou péče o naše zaměstnance a jejich vzdělávání,“ uvádí Petra Meliška, vedoucí náboru a HR marketingu společnosti Škoda Auto.

„Minulý rok byl i pro nás velmi náročný, protože jsme se dostali do spousty pro nás nových situací. Seznam.cz i přes útlum ekonomiky nadále rozvíjel své služby pro uživatele a klienty. Nábor se tedy nezastavil, jen se přesunul ze dne na den do online prostředí a pro nás to znamenalo víc se zaměřit na “prodej” Seznamu potenciálním kandidátům. Ocenění je důkazem, že se nám to daří, a to hlavně proto, že se všem kandidátům věnujeme individuálně, abychom jim zprostředkovali firemního ducha a také pracovní příležitosti nabízíme pravdivě. Jsme stále velká parta nadšených lidí, kteří vědí, na čem společně pracují a posouvají se v inovacích – nejen v HR – stále dál,” komentuje ocenění David Koláček, manažer náboru v Seznam.cz

Kromě absolutních vítězů se v rámci Randstad Award opět oceňovali i nejatraktivnější zaměstnavatelé z jednotlivých sektorů:

Vítěz ze sektoru automotive: ŠKODA AUTO

Vítěz ze sektoru bankovnictví a pojišťovnictví: Air Bank

Vítěz ze sektoru business services/podnikové služby: Deloitte

Vítěz ze sektoru energetika, stavebnictví a facility: ČEZ

Vítěz ze sektoru farmacie a přírodní vědy: Sanofi Aventis

Vítěz ze sektoru FMCG: Plzeňský Prazdroj

Vítěz ze sektoru IT a telekomunikace: Microsoft

Vítěz ze sektoru logistika a doprava: ČSA/Smartwings

Vítěz ze sektoru retail: IKEA

Vítěz ze sektoru výroba: Škoda Transportation

O průzkumu Randstad Employer Brand Research (REBR):

Nezávislý průzkum zpracovává pro Randstad společnost TNS Kantar na základě vlastní vyvinuté metodiky. Je založený na vnímání obecné populace v dané zemi. Průzkum zkoumá úroveň atraktivnosti zaměstnavatele u 150 největších zaměstnavatelů z privátního sektoru v zemi, které zná alespoň 10 % populace. Letošní ročník je 21. v řadě a zahrnuje 6 493 firem a více než 190 000 respondentů ve 34 zemích. V České republice se průzkum uskutečnil počtvrté, a to na vzorku 4 750 respondentů. Reprezentativní vzorek respondentů zahrnuje zaměstnané (59 %) a nezaměstnané (6 %) osoby, studenty (13 %), OSVČ/podnikatele (7 %), ženy/muži v domácnosti (7 %) ve věku 18 až 65 let, přičemž věková skupina 25–44 let je navýšena oproti ostatním skupinám. Dotazování prostřednictvím online dotazníku proběhlo v lednu 2021. Atraktivita dané společnosti je hodnocena na základě odpovědi na otázku “Chtěl/-a byste pro společnost XY pracovat?”; odpověď “Ano” pak značí atraktivitu dané společnosti coby potenciálního zaměstnavatele.

O společnosti Randstad

Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb a specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporujeme lidi a společnosti v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věříme, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií. Naše portfolio služeb zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR. V roce 2020 jsme pomohli téměř dvěma milionům uchazečů najít smysluplné zaměstnání u našich 236 000 klientů. Dále jsme vyškolili více než 350 000 lidí. Randstad je aktivní ve 38 zemích a v téměř polovině z nich patří mezi top 3 společnosti působící v oboru. V roce 2020 měl Randstad v průměru 34 680 vlastních zaměstnanců a vygeneroval příjmy v hodnotě 20,7 miliard eur. Randstad N.V. byl založen v roce 1960, se sídlem v Diemen (Nizozemí) a je kótován na NYSE Euronext Amsterdam. Pro více informací navštivte www.randstad.com.Randstad je dvojka na českém trhu, v České republice má 170 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 20 pracovišť. Více informací na www.randstad.cz.