Boha Moon získala 5. místo na Menuhihově houslové soutěži. Připravoval ji Josef Špaček

Praha / Londýn, 28. května 2021 – Teprve čtrnáctiletá korejská houslistka Boha Moon dosáhla vynikajícího výsledku.  Dostala se do finále celosvětové Menuhinovy houslové soutěže, ve kterém nakonec v kategorii Junior získala 5. příčku. Umělecké přípravy mladé laureátky se ujal český houslový virtuos Josef Špaček.

Soutěžní dny letošního ročníku Menuhinovy houslové soutěže se odehrály ve dnech 14. – 23. května. Z celkového počtu 321 přihlášených se do semifinále dostalo 10 mladých umělců. Čtrnáctiletá Boha Moon z Jižní Koreje předvedla vynikající výkon, když se probojovala do nejužšího finále kde skončila na pátém místě. Na soutěž ji připravoval český houslista Josef Špaček. 

Josef Špaček k soutěžnímu klání říká: “Menuhinova soutěž patří podle mě mezi těch několik málo ze světové “královské kategorie”. Potkávají se na ní Ti nejlepší mladí houslisté mezi 12 a 22 lety z celého světa. V roce 2004 jsem se soutěže sám zúčastnil a jsem naprosto nadšený z výkonu, který Boha letos předvedla. Osobně považuji účast v nejužším finále soutěže za úspěch světového rozměru a chtěl bych svojí svěřenkyni opravdu srdečně blahopřát.”

“Účast v Menuhinově soutěži pro mě byla trochu jako lézt na vysokou horu. Je potřeba nespěchat, ale užít si to vzrušení i výzvy cesty. Nejdůležitější na tom všem pro mě byl ten proces. Chtěla bych poděkovat Josefovi, že byl součástí tohoto procesu. Zkušeností, elánu i inspirace, kterou mi předal si opravdu velice vážím!” říká ke své účasti v soutěži laureátka Boha Moon.   

Korejská houslistka Boha Moon má za sebou už celou řadu ocenění. V letech 2014 – 2020 to byly například první ceny na soutěžích Sangjung, Music Chunchu, Crescendo International Comepetiton, Ewha Kyunghyang Concours, Singapore Violin Festival nebo Ishikawa Music Award. Duhou cenu pak získala například na soutěži Leonida Kogana v roce 2020. S Josefem Špačkem se setkala letos v únoru po svém příjezdu do Prahy, kde hodlá setrvat tři roky.   

“Práce s tak ojediněle nadanou studentkou jakou je Boha je pro mě neuvěřitelně inspirativní i když zároveň velmi obtížná. Člověk přece jen cítí enormní zodpovědnost za každý detail, na kterém společně pracujeme. Vzhledem k jejímu věku si myslím, že se tu setkáváme s umělkyní, o které ještě rozhodně uslyšíme velké věci.” dodává Josef Špaček ke svému pedagogickému působení.  

O Josefu Špačkovi:

Houslový virtuos Josef Špaček (nar. 1986) se velice rychle etabloval jako jeden z nejvýraznějších talentů své generace. Studoval na Curtisově hudebním institutu (Filadelfie) a Juilliard School (New York) pod vedením pedagogů jako Ida Kavafian, Jamie Laredo nebo Itzhak Perlman. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland, 2009), druhá cena v soutěži Young Concert Artists International Auditions (New York, 2011), finále soutěže královny Alžběty (Brusel, 2012). V roce 2011 se stal nejmladším koncertním mistrem České Filharmonie v historii a na této pozici strávil 9 sezón. Josef Špaček spolupracoval v průběhu své kariéry s dirigenty jako Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Semjon Byčkov, James Conlon, Valerij Gergiev, Manfred Honeck, Tomáš Netopil, Michael Sanderling nebo Krzystof Urbański.