Růst cen hypoték pokračuje. Česko se blíží k deseti zemím EU s nejvyšší průměrnou sazbou

Podle analýzy poradenské skupiny Moore Czech Republic patří průměrná sazba hypoték v ČR k těm vyšším v rámci Evropské unie. Vzhledem ke zvyšování základní sazby ČNB odborníci očekávají růst i v následujících měsících. Česko se tak v dohledné době zřejmě zařadí mezi 10 zemí EU s nejdražšími hypotékami. Těm vévodí Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko se sazbou nad 4 %. Naopak více než dvakrát nižší sazbu, často okolo 1 %, mají především země eurozóny. Zcela nejlevněji si na bydlení půjčují Finové s úrokem 0,8 %.

Zatímco v minulém roce sazby hypoték atakovaly historická minima, letošek se nese ve znamení jejich růstu. České úrokové sazby hypoték s průměrnou výší 2,42 % patří v rámci Evropské unie k těm dražším. „S ohledem na další zvyšování repo sazby ze strany ČNB se dá očekávat, že bude růst pokračovat i nadále,“ uvádí Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic. Z pohledu výše průměrné sazby hypoték je Česká republika aktuálně mezi 27 státy EU na 11. místě, 0,09procentního bodu za desátým Nizozemím. „Ceny hypoték u nizozemských bank v posledních měsících klesají, a tak se Česko s velkou pravděpodobností zařadí mezi deset zemí s nejvyšší sazbou,“ dodává Marcela Hrdá.

Jednu z nejnižších sazeb má Slovensko

Nejdražší hypoteční úrokové sazby má podle dat theglobaleconomy.com Lotyšsko (5 %), Maďarsko (4,4 %) a Rumunsko (4,39 %). Naopak nejnižší sazby hypoték má Finsko (0,80 %), Portugalsko (1,00 %) a také sousední Slovensko (1,09 %). Nižší průměrnou sazbu mají ostatně všechny naše sousední země. „Ze srovnání je zřejmé, že až na výjimky mají nízké sazby země eurozóny. Důležitým faktorem je také konkurence na trhu poskytování hypotečních úvěrů,“ uzavírá Marcela Hrdá s tím, že kvůli rostoucím cenám hypoték je pro Čechy ještě nedostupnější pořízení vlastního bydlení, které se u Čechů těší nadstandardní oblibě.

Zdroj: https://www.theglobaleconomy.com/rankings/mortgage_interest_rate/

O Moore Global

Moore Global je jedna z největších mezinárodních sítí auditorských a poradenských společností s více než 30 000 pracovníky ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích. Renomovaná síť odborně zaměřených firem se jménem Moore ve svém názvu vznikla již v roce 1907. Více podrobných informací je možné nalézt na internetové adrese www.moore-global.com nebo na českých stránkách www.moore-czech.cz.