Uchovejte si to nejlepší z darů podzimu!

Je tu podzim a s ním i plno hub, ovoce a bylinek, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich prababiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní. Dnes to zvládnete o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníte – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

Jestli nevíte, jak na to, máme pro vás několik tipů:

  1. Sušit můžete ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájejte na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládejte na pláty sušičky a nechte mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohoďte. Nemusíte, pokud máte sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžete i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Tip: Sušička Gorenje FDK500GCW

Díky praktické sušičce potravin Gorenje FDK500GCW si můžete pochutnávat na sušených jablkách, švestkách, banánech a rozinkách, kdykoliv na ně dostanete chuť, přitom budou stále plné vitaminů i minerálů. Usušíte ale i houby do polévky, bylinky na léčivé čaje nebo také plátky marinovaného masa. Sušička má moderní elektronické ovládání prostřednictvím LCD displeje a nabízí přesnou elektronickou regulaci teploty mezi 35 až 70 °C pro perfektní výsledky. 

Sušička má pět plat s nastavitelnou výškou. Můžete se proto spolehnout na to, že si poradí se spoustou potravin a rovnoměrně je usuší. Přes průhledné tělo sušičky snadno letmým pohledem zjistíte, jak daleko sušení je. Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. 

Doporučená cena je 1 499 Kč.

Více informací: cz.gorenje.com