Polárník a režisér Petr Horký vyráží na nejvyšší horu Antarktidy a jižní pól

Období od 1.12. 2021 až do ledna 2022 plánují Petr Horký a Václav Pištora strávit v Antarktidě. Nejprve chce Petr Horký vystoupat na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson (4892mnm) a následně by se k němu měl připojit Václav Pištora, aby spolu oba polárníci potom došli na jižní pól. 

„Jedná se o sportovní podnik, nemyslíme si o sobě, že jsme Amundsenové anebo Scottové – ta doba je pryč, spíš se těmto mistrům a hrdinům jedeme s obdivem poklonit,“ říká polárník a režisér Petr Horký. – „Vychází to i tak, že pokud se vše povede, měli bychom dorazit na jižní pól přesně na den 110 let poté, co tam došel Amundsen a pár týdnů po něm Robert Falcon Scott,“ dodává. 

Petr už došel na severní pól, na lyžích přešel Grónsko, putoval na Sibiři na Pólu chladu (nejchladnějším obydleném místě na světě, kde ve stanu zažil teploty -53 stupňů celsia. Nejchladnější naměřená teplota zde byla -73.2 stupňů celsia) anebo přešel jako první na světě zamrzlé mongolské jezero Khovsghol. Pokud se mu letošní expedice podaří, bude prvním Čechem, který dosáhne tří pólů.

„Hlavním smyslem celého projektu je připomenout mnohdy neznámé osobní příběhy velkých polárních cest od minulosti až po dnešek, kdy se najednou v plné síle i nahotě zjevují významy slov jako je zrada, poctivost, statečnost, zbabělost, síla, obětavost či ego a sebestřednost. Těchto slov se mnohdy doma v teple v Evropě bojíme, ale to neznamená, že mezi nimi každý den nečiníme volby. Jsou to hodnoty, které řídí sport i naše životy. Výstupem bude seriál pro Prima ZOOM a kniha, kde shrnuji všechny mé dosavadní polární příběhy a zkušenosti. Ale dosti silných řečí – přese všechny plány i půlroční trénink stačí jeden malý virus a všechno bude v troskách…“ říká.

Cesta je také pokusem o důkaz, že i v dnešní době se dá cestovat. „Rozhodli jsme se, že to zkusíme. Ano, po celém světě se neustále mění pravidla a nařízení. Už měsíc a půl před cestou jsme se například museli registrovat v chilském systému, který neuznává naše evropské listiny, ale sám si je potvrzuje. Ale to stále neznamená, že by přestalo platit ono slavné – když se chce, všechno jde,” popisuje Horký. Současné zhoršování covidové situace na celém světě tedy zvyšuje předodjezdové napětí – pokud by jeden nebo druhý polárník neměl negativní PCR test před cestou a pak znovu v Jižní Americe, do Antarktidy by nesměl vstoupit a celá expedice by skončila. „Covid je taková divoká karta, která ještě může úplně se vším zamíchat,” dodává Václav Pištora.

 Svaz lyžařů ČR, jehož jsou Václav i Petr členy, převzal nad projektem záštitu a v případě zájmu poskytne další informace i během cesty a po návratu.

Pokud nechytne covid, vyrazí Petr Horký 1.12. z ČR, v Chile stráví čtyři dny v karanténě. Po dalším testu 7.12. odletí do Antarktidy (přelet trvá 3.5 hod). Do 18.12. by měl dosáhnout vrcholu Mt.Vinson. V následujících dnech se k němu přidá Václav Pištora a spolu pak vyrazí na jižní pól, kde by měli stanout ještě před konce roku. Pokud počasí dovolí (momentálně je na Mt.Vinsonu pocitových minus padesát) a vše půjde, jak je plánováno, v prvních dnech ledna 2022 dorazí zpět do ČR. Ale kdoví – znáte, jak to je s plány, obzvlášť v dnešní době…

Informace o vývoji výpravy budou průběžně zveřejňovány na webu www.petrhorky.cz a www.czech-ski.com.

(Během dřívějších projektů putoval s českými polárníky Miroslavem Jakešem (severní pól) a Václavem Sůrou (Pól chladu, Mongolské jezero Khovsghol). Přes Grónsko šel s vojáky ze speciálních sil britské armády. Na aktuální výpravě bude reprezentovat také Svaz lyžařů ČR, jehož je členem a zároveň spoluzakladatelem Svazu polárníků ČR rovněž spadajícího pod SLČR.)