FM Logistic investuje do autonomních mobilních robotů v logistickém centru IKEA

MiR500 zlepší logistické procesy v distribučním centru IKEA v Polsku

Praha, 6. ledna 2022 – Mobile Industrial Robots (MiR), mezinárodní lídr na trhu autonomních mobilních robotů (AMR), oznámil, že FM Logistic, globální poskytovatel logistických služeb (3PL), pomáhá urychlit skladové procesy pro společnost IKEA s využitím automatizace. V rámci společné investice nasadila společnost se svým zákazníkem IKEA autonomního mobilního robota MiR500 od Mobile Industrial Robots pro zlepšení logistických procesů ve skladu v polských Jarostech. Řešení představuje inovativní a flexibilní technologii, kterou lze libovolně konfigurovat a používat v každodenních skladových operacích.

Robot MiR500 bude využíván ke spolupráci se zaměstnanci skladu při přepravě palet a jiných nákladů až do hmotnosti 500 kg. Hlavním konceptem řešení je odlehčit zaměstnancům od neproduktivních činností, zlepšit bezpečnost práce a optimalizovat skladové náklady.

Alexander Damie, manažer pro inovaci a procesy ve společnosti FM Logistic Central Europe, vysvětluje: „Abychom vytvořili konkurenční výhodu naší společnosti a našich klientů, investujeme do inovativních řešení, která jsou flexibilní, snadno použitelná, a tedy nákladově efektivní. Technologie od Mobile Industrial Robots je mnohem levnější než konkurenční koncept vozidel AGV. V tomto konkrétním případě se jedná o řešení, které je více jak dvakrát levnější než AGV.“

Robot MiR500 se snadno vyhýbá překážkám, je autonomní a nevyžaduje dlouhé a časově náročné konfigurování, což usnadňuje jeho ovládání. Díky funkci mapování a integrovanému pokročilému softwaru jsou autonomní mobilní roboty schopni před jízdou dynamicky navigovat a zvolit si nejvhodnější trasu – to vše bez lidské pomoci.

Zaměstnanci skladu a odpovědné osoby v současné době procházejí školením. Během několika týdnů bude robot uveden do plného provozu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Edyta Śmiechowicz, ředitelka logistického centra Jarosty z FM Logistic CE, říká: „Pracovní úkoly pro našeho klienta vyžadují přepravu značného množství prázdných dřevěných palet naskládaných na sebe z důvodu jejich použití v automatizovaných skladech. Představují ideální proces pro automatizaci. Implementace v distribuci zahrnuje integraci autonomního robota dopravujícího prázdné palety do interního toků zboží. Robot během testovací fáze najel přes 60 km, úspěšně dokončil 180 cyklů a přepravil přes 1 500 prázdných palet. Bylo tak možné optimalizovat přepravu při zachování plné bezpečnosti zaměstnanců a garanci rentability této investice.“

„Implementace robota MiR v distribučním centru IKEA Jarosty představuje další krok k optimalizaci procesů a také k implementaci inovativních řešení do našich skladových provozů,“ říká Sebastian Kaczmarski, Central Fulfillment Operations Manager z polské IKEA. „Jde o příklad využití synergie mezi našimi společnostmi a sdílení znalostí vedoucí ke zlepšení a adaptaci skladových procesů na novou realitu, kterými je součinnost manuálních a automatizovaných procesů.“

Jedná se jednu z dalších implementací tohoto typu robota ve společnosti FM Logistic, kterou uskutečnily společnosti ASTOR a ABZ Automatyka. Již o rok dříve byl implementován menší robot MiR200 na logistické platformě v Mszczonówě k podpoře balicích procesů. Robot zde transportuje odpad typu fólie a lepenky z výroby do třídírny. Denně ujede průměrnou vzdálenost okolo 18,5 km, což dříve museli podstupovat sami zaměstnanci. Společnost FM Logistic zvažuje implementaci AMR i na dalších svých centrech.

Video z IKEA: https://www.youtube.com/watch?v=EutTNoN-4Zc 

O FM Logistic Central Europe 

FM Logistics CE je součástí společnosti FM Group, globálního lídra v oblasti logistických řešení, založené ve Francii a v současné době působící na třech kontinentech ve 14 zemích světa. V regionu střední Evropy působí společnost v Polsku, České republice, Slovensku a Maďarsku.

FM Logistic CE má 17 logistických center, 30 překladišť a zaměstnává více než 5 500 lidí. Má celkem přes 750 000 m2 skladových prostor, tvořících více než 1 000 000 paletových míst a také vozový park o velikosti cca 2 500 vozidel.

Společnost jako přední logistický operátor v regionu nabízí svým klientům služby spojené se skladováním, zásobováním, kooperativní výrobou, balením i dopravou a distribucí zboží. Organizace se v posledních letech orientuje na komplexní řešení dodavatelského řetězce podporující zákazníky při implementaci jejich multikanálových strategií.

Více informací o společnosti k dispozici zde: http://www.fmlogistic.pl/ LinkedIn – FM Logistic Central Europe 

O Mobile Industrial Robots 

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává nejpokročilejší kolaborativní a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs) na trhu. Tyto roboty umožňují rychlé, snadné a nákladově efektivní řízení interní logistiky, přičemž zaměstnancům umožňují vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností, logistických center a též řada nemocnic po celém světě. MiR, jako světový lídr na trhu, velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 60 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Frankfurtu, Barceloně, Tokiu a Šanghaji. Firma se sídlem v dánském Odense byla založena a je řízena odborníky s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. V roce 2018 byla koupena společností Teradyne, předním dodavatelem automatizačního vybavení pro testování. V České republice a na Slovensku dodávají produkty MiR na trh společnosti Amtech spol. s r.o. a DREAMland PLC. Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.
Videa o jednoduchém nastavení a programování robotů, případové studie a komplementární nástroje naleznete zde:  https://www.youtube.com/channel/UC3MRxsNU6AW_hKdExtnGr1Q