28 milionů: tolik Češi loni přispěli, aby rodiny mohly být spolu

Minulý rok se nesl opět ve znamení pandemie. Mnoho rodin zasáhly vládní restrikce, jiní přišli o práci nebo dokonce o někoho blízkého. Ale ani v tak těžké době Češi nemyslí jen na sebe a hojně podporují nejrůznější dobročinné projekty. Velkou podporu zaznamenal například Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, který pomáhá rodinám vážně nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných dětí.  Během uplynulého roku se mu v rámci nejrůznějších aktivit podařilo vybrat bezmála 28 milionů korun. 

Navzdory možným předsudkům jsou Češi národ, který se umí semknout a není mu lhostejný osud cizích lidí, a to obzvláště, pokud jde o vážně nemocné a dlouhodobě hospitalizované děti. Na ty svou pozornost a činnost zaměřuje Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, který se především poslední rok soustředí na velmi významný projekt, a to dostavbu domu v areálu Fakultní nemocnice Motol. Určen bude rodinám zde dlouhodobě hospitalizovaných a vážně nemocných dětí, kterým poskytne dočasný náhradní domov, zázemí, prostor pro odpočinek a umožní jim tak zůstat pohromadě i v nelehkých životních okamžicích. Na stavbu prvního českého Domu Ronalda McDonalda potřebuje nadační fond 80 milionů korun a dalších zhruba 15 milionů na jeho plnohodnotné zařízení a komfortní vybavení. Stavba začala v dubnu 2021 a s koncem tohoto roku by měla být dokončena. Díky celoročním sbírkovým aktivitám se nadačnímu fondu podařilo v roce 2021 vybrat na cca 28 milionů korun, což je historicky nejvyšší suma. Oproti roku 2020 je to o 14 milionů více. Dostatek finančních prostředků je velmi důležitý i vzhledem k výraznému růstu cen, nákladnému provozu a budoucí údržbě domu.

Jsme nesmírně rádi, že se nám během jednoho roku podařilo dát dohromady tak velkorysou částku a velmi si vážíme každého, kdo se rozhodl přispět naší organizaci a také dlouhodobé a trvalé podpory franšízantů restaurací McDonald’s, kteří nám významně pomáhají s dokončením našeho projektu. Veškeré finance aktuálně putují na stavbu Domu Ronalda McDonalda v pražském Motole a jeho vnitřní vybavení, jehož slavnostního otevření se dočkáme, doufejme, před koncem letošního roku. Otevření má pro nás velkou váhu, protože to pro nás bude takový malý velký dárek, jelikož letos oslaví nadační fond již dvacet let své existence,“ říká Ivana Pešatová, výkonná ředitelka Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Veřejné sbírky a charitativní aukce, pokladničky i aktivní zapojení franšízantůVětšina sbírek se uskutečnila v rámci restaurací sítě McDonald’s. Rekordní suma se vybrala díky projektům jako je McHappy Day, jednodenní akce, kdy 50 % částky z prodeje hranolek věnují provozovatelé restaurací právě nadačnímu fondu, při tradičním červnovém prodeji samolepek Ručiček, do kterého se letos poprvé zapojila i služba Dáme jídlo, která je zalistovala do rozvozové nabídky, nebo vánočních charitativních samolepek Stromečků. Pozadu s pomocí nezůstali ani samotní zaměstnanci a franšízanti společnosti McDonald´s. Ti se v létě utkali v souboji dračích lodí v rámci Lipno Sport Festivalu a společnými silami vybojovali pro nadační fond nemalou částku převyšující půl milionu korun. Solidarita se potvrdila i v rámci veřejných aukcí. V létě proběhla veřejná dražba NFT digitálního díla umělce Tomáše Břínka (TMBK), v září pak charitativní dražba výtvarných děl známých osobností z obrazovek TV Prima. Celoročně pak pomáhají provozovatelé restaurací McDonald´s darem 2 Kč z každého Happy Meals a zákazníci svými příspěvky do kasiček či před finální platbou na elektronickém objednávacím kiosku. „Partnerem nadačního fondu jsme již desítky let a jsme za to moc rádi. Vždyť co může být víc než rodina pospolu. Na naše franšízanty, kteří dávají v rámci svých restaurací prostor pro podporu dobré věci a aktivně se zapojují do charitativních projektů jsme hrdí a patří jim za to velký dík,“ říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK.