Evropská progresivní levice požaduje pomoc pro Ukrajinu a odpuštění jejího zahraničního dluhu

8. 3. 2022, Varšava – Progresivní levice Ukrajiny, Litvy, Polska, Česka, Rumunska a Finska se tento týden setkala na pozvání polské strany Razem ve Varšavě a vystoupila v polském Sejmu se společným prohlášením „Solidarita levice s Ukrajinou“. V něm ostře odsuzuje nezákonnou a neoprávněnou vojenskou invazi Ruska do Ukrajiny a vyjadřuje solidaritu s ukrajinským lidem v jeho boji za důstojnost a suverenitu.

Spolupředsedkyně hnutí Budoucnost Petra Jelínková shrnula: Budoucnost vítá společnou iniciativu levicových hnutí střední, východní a severní Evropy. V nerovném boji proti Putinově agresi musíme posílit Ukrajinu a současně pro lidi prchající z válečných oblastí u nás zajistit důstojné životní podmínky a ochránit je před vykořisťováním. Podpora veřejných služeb a péče navíc prospěje celé naší zemi a všem lidem, kteří zde žijí.

Na setkání do Varšavy z Kyjeva přijela i Natalia Lomonosova z ukrajinského hnutí „Socialnij ruch“, která uvedla: „Ukrajina dnes bojuje o svou budoucnost, ale také o bezpečí celé Evropy. Potřebujeme vojenskou, humanitární i finanční podporu. Naše země je zatížená obrovským zahraničním dluhem, jehož splácení nás stojí 10-15 % HDP. V době války je takové břemeno ochromující a po jejím skončení by bránilo poválečné obnově země.

Další strany podepsané pod prohlášením – Razem (Polsko), Budoucnost (ČR), Vasemmistoliitto (Finsko), Kairiųjų aljansas (Litva), Demos (Rumunsko) a Levice (CZ) – požadavky hnutí Socialnij ruch a ukrajinských odborových organizací podporují, a vyzývají proto Evropskou centrální banku k převzetí obsluhy ukrajinského zahraničního dluhu. 

Finský poslanec Jussi Saramo (Vasemmistoliitto) ocenil solidaritu s Ukrajinou a připomněl, že „solidarita musí vést ke konkrétním krokům.“ Ty zahrnují mimo jiné vyslání vojenské techniky, poskytnutí pitné vody, potravin a lékařské pomoci civilnímu obyvatelstvu a mobilizaci diplomatických kanálů k vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci lidí a dodávky materiálních prostředků. 

Prohlášení dále apeluje na to, aby se všem uprchlíkům dostalo stejných práv a zacházení jako občanům přijímajících zemí — v oblasti pracovních podmínek, přístupu k bydlení a vzdělání, ale i zdravotní péči či jakýmkoli jiným veřejným službám. V této souvislosti se obrací na Evropskou unii s žádostí o solidaritu a finanční podporu s cílem posílit sociální systémy v přijímajících zemích.

Zapojené strany rovněž připomínají, že je nutné vyvíjet nepřetržitý tlak, aby bylo Rusko donuceno zastavit svou agresi a stáhnout svá vojska z ukrajinského území. Maciej Konieczny, poslanec Razem, doplnil: „Shodujeme se, že majetek ruských oligarchů v Evropě má být zkonfiskován a převeden na ukrajinský stát, což pomůže financovat obranu.“ Prohlášení dále požaduje vyloučení Sberbank a Gazprombank ze systému SWIFT a okamžité zastavení dovozu fosilních paliv z Ruska do Evropské unie, čehož lze využít i jako příležitosti k urychlení spravedlivé energetické transformace.

Odkazy:

Text prohlášení „Solidarita Levice s Ukrajinou“:

Videozáznam z tiskové konference v polském Sejmu:

https://www.facebook.com/partiarazem/videos/366950111896827/