Komentář auditora společnosti Grinex Jaromíra Sedmíka – k návrhu zrušení EET a silniční daně

Úplné zrušení EET bylo projednáno a schváleno vládou 9. března 2022. V současnosti pozastavený režim evidence tržeb, který měl dle původního plánu opět naběhnout počátkem roku 2023, se velmi pravděpodobně úplně zruší. V plánu je také úplné zrušení souvisejících pracovních míst a celkově správa tohoto systému. Nebude již dále podporováno ani dobrovolné evidování, které probíhá stále u více než 50 tisíc podnikatelů. Vzhledem k odmítnutí původní verze ústavním soudem a celkově zamítavému postoji u podnikatelů je již velmi nepravděpodobné, že by se tento projekt mohl oživit. Podnikatelé určitě uvítají, že mohou o kousek více svého drahocenného času věnovat podnikání.

Za další úlevu z administrativních povinností lze považovat i silniční daň. Sice je prezentovaným důvodem k tomuto kroku snížení cen pohonných hmot (ještě nevíme přesně jak), skutečný dopad ovšem nastane právě v ulehčení od povinné administrativy. Pro mnoho podnikatelů tak nepochybně půjde o vítaný krok. U mnoha drobných podnikatelů je přínos do státního rozpočtu po odečtení nákladů na správu této daně velmi pochybný.

Vzhledem k placení daně skrze zálohy doporučujeme pečlivě hlídat další vývoj, jelikož se vláda zmínila o možnosti zrušení daně s účinností před splatností dubnové zálohy. Jestli se bude jednat o všechny vozidla nebo jen těch do 12t se dozvíme z předloženého návrhu zákona, sledujte tedy další vývoj.