Růst cen letenek je v rámci Evropy mírný, zájem o cestování se zvyšuje zejména v Evropě

  • Dosavadní počet českých rezervací za rok 2022 tvoří už téměř polovinu rezervací za celý minulý rok
  • Největší zájem je o lety do evropských prázdninových destinací, které také zůstávají nejlevnější
  • Průměrná cena letenky z České republiky vzrostla od začátku konfliktu na Ukrajině o 5 %, na Slovensku o 38 %
  • Ceny letenek stále nedosahují úrovně před pandemií

Praha/Brno, 4. dubna 2022 – Čeští cestovatelé si aktuálně rezervují letenky nejčastěji do evropských destinací, nejvíce do Itálie, Španělska a Francie, nejoblíbenější linkou jsou lety z Prahy do Říma. Pro období letních prázdnin přibývá také rezervací do Řecka, Chorvatska a Bulharska. Češi tak reagují na stále výhodné nabídky evropských nízkonákladových přepravců a pomalu se přibližují k číslům z minulého roku. Aktuální počet českých rezervací za letošní rok již tvoří téměř polovinu všech rezervací za rok 2021, ovšem ceny letenek ani v současné době nedosahují úrovně před pandemií. Podle globálních dat Kiwi.com jsou letenky stále levnější o více než 17 %, v rámci evropských dat je tento rozdíl ještě znatelnější (24 %).

„Letenky v rámci Evropy aktuálně patří k těm levnějším na trhu, například z České republiky vzrostly od konce února ceny v průměru jen o 5 %, ze Španělska o 6 %, ale například lety ze Slovenska během posledních pár týdnů zdražily o 38 %, z Polska dokonce o 52 %. Obecně pozorujeme trend vyššího růstu cen u letenek z destinací, které sousedí s Ukrajinou a nacházejí se tak blíže válečnému konfliktu,“ říká Mario Gavira, viceprezident pro růst v Kiwi.com a dodává, že před 24. únorem byla nejvytíženější evropskou trasou linka z Kyjeva do Varšavy.

Zdražují mezikontinentální lety, zájem o ně přesto je

Vyšší cenový nárůst od vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině zažívají cestující na linkách mezi kontinenty. Právě na tyto dálkové lety citelně doléhá nejen navyšování ceny paliva, ale také uzavření leteckého prostoru nad Ruskem, což pro řadu letů znamená prodloužení cesty i o několik hodin, náhradní trasy a s tím související další náklady. Nejcitelněji jsou zasaženy lety z Evropy do Asie, které v průměru zdražily o 30 %, následovány lety do Jižní Ameriky (20,5 %), Severní Ameriky (13,5 %) a Afriky (10 %).

Nicméně i o tyto regiony je mezi cestovateli nadále zájem. Z Evropy do Afriky se nejvíce létá do destinací v Maroku, v rámci Severní Ameriky dominují rezervace do Montrealu, New Yorku a Los Angeles. V Oceánii cestovatelé aktuálně nejvíce rezervují cesty do Sydney, Pertu nebo Melbourne v Austrálii, v Jižní Americe dominují lety do São Paula, Buenos Aires, Limy a v rámci asijských cest jsou nejčastěji rezervovány lety do Tel Avivu, Istanbulu, Ammánu a Dubaje. 

O Kiwi.com

Kiwi.com je přední travel-tech společností se sídlem v České republice, která celosvětově zaměstnává více než tisíc lidí. Její unikátní algoritmus – virtuální propojování – umožňuje uživatelům kombinovat lety tradičních aerolinek a nízkonákladových leteckých společností v rámci jednoho itineráře. Společnost Kiwi.com každý den uskuteční přes 20 miliard kontrol cen, a pokryje tak 95 procent globální letové nabídky. Zákazníci mají díky Kiwi.com přístup k lepším cenám i trasám, které jiné vyhledávače nemohou nabídnout. Na Kiwi.com se denně odehraje přes 50 milionů vyhledávání a prodá se přes 25 tisíc jízdenek.