Slad, karamel, koření… Je tu Pivní pálenka Bernard, ročník 2022

Rodinný pivovar Bernard pokračuje s pivní pálenkou, uvádí její třetí ročník. Tentokrát je pálenka vyrobena z lahodného speciálu Bernard Bohemian Ale. 

„V chuti pálenky je slad a karamel, voní po bylinkách a koření. Jsou to vlastnosti, které získává z piva Bohemian Ale. Pálenka je silná, dokonale čistá a hebká,“ charakterizuje letošní ročník pálenky spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. 

Exkluzivní destilát v typických štíhlých lahvích označují nové tmavé etikety. „Pálenka sama o sobě je dokonale průzračná, použití tmavých odstínů na etiketě odkazuje na sytou barvu piva Bohemian Ale. Tmavá etiketa na první pohled odliší tuto šarži od těch, které jsou vypáleny z tradičního ležáku,“ vysvětluje marketingový ředitel Tomáš Lipták.

Nápoj pro slavnostní příležitosti i pro chvíle odpočinku obsahuje 50,6 % alkoholu. Na trh je nyní uvedeno 1410 půllitrových lahví, každá má svoje jedinečné označení. Celkem letos pivovar hodlá dát do prodeje asi pět tisíc lahví, konečné číslo bude záviset na volných kapacitách lihovaru.

Tajný postup výroby 

Pivní pálenku vyladil a od roku 2020 pro pivovar připravuje mistr Jiří Syrovátka v biolihovaru Zámecké sady Chrámce v CHKO České středohoří. Vedle vstupní suroviny se na vlastnostech destilátu zásadně podepisuje výrobní postup. „Nezbytné je vaření v měděných kotlích a nerovnoměrné topení dřevem. Co ale zcela vyřadí nežádoucí chutě a vůně, a co naopak vytáhne vítané vlastnosti pálenky, si nechávám pro sebe. Nevědí to ani v pivovaru,“ nechává jen částečně nahlédnout „do kotlů“ lihovaru Jiří Syrovátka.

Chrámecký lihovar se kromě výroby pivní pálenky zabývá výhradně zpracováním úrody z vlastních sadů pro produkci malosériových exkluzivních pálenek. „V tomto lihovaru dbají na vysokou jakost surovin, pečlivě dohlíží na celý proces vzniku nápoje, významnou část práce zde odvádí manuálně. Je to blízké hodnotám našeho pivovaru,“ vysvětluje výběr partnera pro výrobu pálenky Stanislav Bernard. 

Pivní pálenka Bernard, ročník 2022, je k dostání ve značkových prodejnách Bernard zde, a v e-shopu zde.

Pivní pálenka v sudech z amerického dubu

V Chrámcích už letos vzniklo tisíc litrů pivní pálenky, která zůstala ve sklepě lihovaru uložená v sudech z amerického dubu. V těch budou zatím neznámo jak dlouhou dobu zrát. Na tomtéž místě bude v sudech od amerického bourbonu nejméně tři roky zrát i první šarže Whisky Bernard. Více zde