Rozšíření sítě Gebrüder Weiss v Turecku

Praha 19. dubna 2022 – Logistická společnost Gebrüder Weiss otevírá svoji novou pobočku v tureckém Mersinu na východě Středozemního moře.  Turecko získává na významu pro železniční dopravu na Nové hedvábné stezce mezi Asií a Evropou.

„Díky nové pobočce v Mersinu dochází k rozšíření pobočkové sítě Gebrüder Weiss na jihu Turecka. To je dobrá zpráva i pro klienty z České republiky,“ uvádí Jan Kodada ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR. 

Mersin je ústředním logistickým uzlem u Středozemního moře pro přepravu zásilek na Kavkaz, Blízký východ a do Střední Asie. Zároveň je i druhým nejvýznamnějším přístavem v zemi. Služby místní pobočky Gebrüder Weiss zahrnují služby letecké a námořní nákladní dopravy, stejně jako intermodální pozemní přepravu.

“Turecko je rozvíjejícím se růstovým trhem. Zároveň je díky své poloze u Středozemního moře i důležitým překladištěm pro přepravy mezi Asií a Evropou. Mersin představuje po Istanbulu a Izmiru další region, který rozvíjíme pro naše zákazníky. Příznivé dopravní spojení se středomořským regionem a blízkost průmyslových provozů ve vnitrozemí, jsou výhody, které nová lokalita nabízí,” říká Wolfram Senger-Weiss, generální ředitel společnosti Gebrüder Weiss. 

Turecko nabývá na významu jako centrum Hedvábné stezky

Země plní také důležitou funkci brány na takzvaném “středním koridoru” Nové hedvábné stezky směrem do Střední Asie a Číny. Tato trasa vede z Turecka (Istanbul), Gruzie, Ázerbájdžánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu do Číny. Představuje alternativu k přepravám tzv. severním koridorem, který vede přes Rusko. “Ve většině zemí podél středního koridoru máme vlastní pobočky a známe místní právní a kulturní specifika těchto regionů. Zaznamenáváme také zvýšenou poptávku našich zákazníků po zásilkách na této trase,” říká Senger-Weiss. Tranzitní doba mezi Asií a Evropou přes „střední koridor“ se v současné době pohybuje mezi 35 a 45 dny, protože trasa vede i přes Kaspické moře.

Posílení pozice Gebrüder Weiss v Turecku je dobrou zprávou i pro zákazníky společnosti v České republice. „Vzhledem k narušení globálních dodavatelských řetězců mezi Asií a Evropou v důsledku nadále pokračujících lockdownů v čínských přístavech je spojení přes Turecko stále významnější. Zejména pro ty společnosti, které do ČR potřebují včas dostat zboží ke svým koncovým spotřebitelům u nás,“ vysvětluje Jan Kodada.

Mersin je vedle Istanbulu a Izmiru třetí pobočkou společnosti Gebrüder Weiss v Turecku, kde společnost se 75 zaměstnanci od roku 2012 organizuje LTL přepravy dílčích nákladů spolu s leteckou a námořní přepravou. Převzetím spediční firmy 3S Transport & Logistik v loňském roce společnost Gebrüder Weiss také dále rozšířila své přepravy z Istanbulu do Německa.

Námořní přístav v Mersinu, Turecko (zdroj: Gebrüder Weiss)

O společnosti

Společnost Gebrüder Weiss Holding AG se sídlem v rakouském Lauterachu je globálním poskytovatelem komplexních logistických služeb s přibližně 8 000 zaměstnanci a 180 vlastními pobočkami. Naposledy společnost dosáhla ročního obratu 2,5 miliardy eur (2021). Její portfolio zahrnuje dopravní a logistická řešení, digitální služby a řízení dodavatelského řetězce. Kombinace digitálních a fyzických odborných znalostí umožňuje společnosti rychle a pružně reagovat na potřeby zákazníků. Rodinná společnost, jejíž historie v dopravním odvětví sahá více než 500 let do minulosti, je dnes díky široké škále ekologických, ekonomických a sociálních opatření považována za průkopníka i v oblasti udržitelného hospodaření. 

V České republice působí společnost Gebrüder Weiss spol. s r.o. od roku 1992, dnes zaměstnává 378 zaměstnanců v 9 pobočkách. Poskytuje tuzemské a mezinárodní pozemní přepravy, leteckou a námořní přepravu, skladovou logistiku a komplexní logistická řešení šitá na míru.