Valeo vyrobilo 100 milionu automobilových kamer

Dne 29. dubna 2022 vyrobilo Valeo svou stomiliontou automobilovou blízkopohledovou kameru, která vozu zajišťuje zadní a prostorové vidění. První kamera tohoto typu sjela z výrobních linek v roce 2002 a už o osm let později, v roce 2010, byl zákazníkům dodán jeden milion kusů. V roce 2013 byla dosažena hranice deseti milionů vyrobených kusů a již o pouhé dva roky později se toto číslo zdvojnásobilo na 20 milionů. Mezi lety 2015 a 2018 se produkce ve srovnání s prvními osmi lety zvýšila 30krát, přičemž za tyto tři roky bylo vyrobeno 30 milionů kamer. 

Během následujících čtyř let mezi roky 2018 a 2022 se celková produkce opět zdvojnásobila a dosáhla hranice 100 milionů kamer. Vedle irského závodu v Tuamu, kde byla vyrobena jubilejní kamera, se na tom podílely i továrny v Severní Americe a v Asii. 

„Z malé, inovativní a dynamické společnosti, která byla schopna být předním dodavatelem kamer pro výrobce automobilů v Evropě na počátku roku 2000, se závod v Tuamu, který Valeo získalo v roce 2007, proměnil v globálního giganta,“ řekl Marc Vrecko, ředitel produktové divize Valeo Comfort and Driving Assistance Systems. „A věci se chystají posunout o další rychlostní stupeň. Nyní plánujeme vyrábět více než 20 milionů kamer ročně a v příštích čtyřech letech chceme našim automobilovým zákazníkům celosvětově dodat tolik kusů, kolik jsme jich dodali dohromady za posledních 15 let. To znamená, že do roku 2026 vyrobíme dalších 100 milionů kamer.“

Dosáhnout těch 100 milionů kamer by nebylo možné, kdyby Valeo úspěšně nedosáhlo tří revolucí. První nastala v oblasti průmyslového výkonu, kde masová výroba umožnila širokou dostupnost high-tech systémů po celém světě. Pak přišla revoluce v oblasti bezpečnosti a komfortu vozidel, která umožnila vidět to, co bylo dříve neviditelné, a tím zajistit bezpečnější a snadnější mobilitu. Poslední byla revoluce v umělé inteligenci, kdy se algoritmy a související software staly klíčovými součástmi kamerových systémů společnosti Valeo. Ty umožňují nové funkce autonomního parkování a autonomní jízdy.

Valeo má v Evropě rozsáhlá výzkumná a vývojová centra se širokou škálou dovedností v oblasti produktového a procesního inženýrství v oblasti mechatroniky, systémů a softwaru, jakož i testování a validace. Jedno z nich je v České republice. Oblasti senzorů a jízdních a asistenčních systémů se pražské R&D centrum věnuje od roku 2013. Jeho součástí je testovací polygon na bývalém vojenském letišti v Milovicích, kde se zkoušejí a validují senzory a autonomní systémy. 

Inženýři Valeo s odbornými znalostmi v oblasti kódování vyvinuli řadu inovativních funkcí pro automobilový průmysl. Jedním z příkladů je technologie fúze obrazu, která vytváří jeden snímek z více zdrojů videa. Takto dnes, kdy řidiči v mnoha automobilech po celém světě parkují, mohou vidět své vozidlo, jako by bylo natočeno shora dronem. Tok snímků natočených, zaznamenaných a zpracovaných umělou inteligencí poskytuje dostatek dat pro automobily, aby dosáhly úrovně automatizace 2+ (Automated Driving L2+). Již letos jeden významný celosvětový zákazník Valeo uvede na trh vozidlo vybavené touto inteligentní kamerou. Bude mít pokročilé asistenční a automatizační funkce, a to jak pro parkování (manévry s nízkou rychlostí), tak pro jízdu.

Dnes se kamery Valeo vyznačují miniaturizací, vysokou přesností (poskytuje ostrý obraz při teplotách od -40 ° C do +85 ° C s rozlišením až 3 megapixely) a precizností (výroba až do mikrometru), stejně jako jejich výpočetním výkonem, který získal stejný význam jako optika. 
Valeo je již nyní světovou jedničkou v oblasti pokročilých asistenčních systémů (ADAS), svými technologiemi vybavuje každý třetí nový automobil na celém světě a v této oblasti hodlá ještě více zrychlit. Jeho kamery hrají v tomto zrychlení zásadní roli. Skupina Valeo oznámila tento cíl v únoru 2022 spuštěním svého obchodního plánu Move Up, strategie vytváření hodnot v srdci čtyř megatrendů, které určují mobilitu: elektrifikace vozidel, ADAS, nový koncept interiéru vozidla a osvětlení vozidla.

Valeo je automobilový dodavatel, partner všech automobilek po celém světě.  Jako technologická společnost přináší inovace, které zajišťují, aby byla mobilita čistší, bezpečnější a chytřejší. Společnost se zaměřuje na čtyři klíčové oblasti: elektrifikaci, asistenční systémy, znovuobjevení interiérového zážitku a osvětlení; Valeo je kótováno na pařížské burze cenných papírů. Valeo v číslech: V roce 2021 skupina dosáhla tržeb ve výši 17,3 miliardy eur a investovala 8,7 % tržeb do výzkumu a vývoje. K 31. prosinci 2021 mělo Valeo 184 výrobních závodů, 21 výzkumných center, 43 vývojových center a 16 distribučních platforem a zaměstnávalo 103 300 lidí v 31 zemích světa.