Jak investovat v době krize?

Ukrajinská krize ovlivňuje životy lidí napříč celým světem a různými způsoby. Období krize dopadá i na investice. Mnoho lidí se zamýšlí nad tím, kam investovat své peníze, aby o ně nepřišli, ale naopak z investice co nejvíce vytěžili. Odborník Petr Pelc ze Zainvestujto.cz vám poradí, jak nakládat se svými financemi v časech krize. A dozvíte se i to, zda je v dnešní divoké době reálný krach banky.

Pokud nechcete o své finance přijít, ale naopak je chcete maximálně zhodnotit, musíte posoudit několik parametrů. Mezi ty nejdůležitější patří vaše investiční možnosti. Tedy kolik máte volných finančních prostředků, na jak dlouho je můžete zainvestovat a také bezpečnost investice, potažmo jak velká je vaše nechuť jít do rizika.

Jako investor byste se měli řídit nejen těmito kritérii, ale i vlastním citem a zkušenostmi. Pokud vám investice do akcií nebo kryptoměn neumožní klidný spánek z důvodu obavy o své finance, raději nechte své peníze v bezpečí banky. Pokud chcete využít současného trendu a máte vztah k dlouhodobému vlastnictví, pak je ideální investice do nemovitosti.

Právě povaha investora a jeho vztah k riziku často výrazně ovlivní konečný výnos. Každý investor se musí rozhodnout, zda zvolit rizikovější investici na úkor bezpečnosti, nebo zvolit konzervativnější, to je méně výnosnou, ale zato bezpečnější strategii. Stejně důležitý je již zmíněný objem investice a časový horizont, po který ji necháte pracovat. Současné možnosti můžeme rozdělit do několika kategorií:

1. Nemovitosti

Nejvíce populární jsou na českém trhu v posledních dekádách investice do nemovitostí. Původně prudce nafouknutá realitní bublina přešla v investiční trend. Lidé nakupují nemovitosti za divoce rostoucí ceny, i přesto, že už jsou nereálné. Jediným rizikem je možnost, že tato realitní bublina v budoucnosti splaskne. To je ovšem v nejbližších letech málo pravděpodobné. 

Nemovitost přináší jistotu stabilního a hmatatelného aktiva. Navíc má přidanou hodnotu vedlejšího příjmu z pronájmu v době investičního intervalu, tedy mezi získáním a prodejem samotné nemovitosti. Nevýhodou mohou být náklady spojené s péčí o nemovitost, problémoví nájemníci, případně vážné skryté vady objektu. 

2. Umění

Mezi hlavní výhody patří unikátnost jednotlivých uměleckých děl (obrazů, fotografií, artefaktů ruční výroby atd.) a tím i jejich vysoká cena, která v čase zpravidla roste. Hlavní nevýhodou je častá falsifikace uměleckých děl a také určitá rizikovost jejich poškození nebo zkázy. 

3. Diamanty

Historicky jsou velmi zajímavé a atraktivní pro dlouhodobé vlastnictví. Jsou poměrně skladné a odolné vůči zkáze. Nevýhodou je určitá náročnost ověření jejich pravosti, a fakt, že nejsou veřejně obchodovatelné na kotovaných trzích. A také musíte zajistit velice vysoký stupeň zabezpečení, abyste je ochránili před odcizením.

4. Zlato a další komodity

Vzhledem k rychlému růstu jejich cen je investice do komodit v současnosti velmi rozumná. 

Mezi nákup fyzických komodit patří především zlato. Většinu ostatních komodit investoři nakupují prostřednictvím komoditních a derivátových investičních nástrojů. 

5. Kryptoměny

V posledních několika letech patří mezi vyhledávaný způsob investic, a to především u mladých a odvážných investorů. Vysoká volatilita a prudký růstový trend u většiny obchodovaných kryptoměn nabízí nejrychlejší možnost výrazného zbohatnutí v krátkém čase. Díky absenci regulování jednotlivých kryptoměn můžete provádět anonymní obchodní transakce. 

Jedná se však o investice s maximálním stupněm rizikovosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o digitální (virtuální) neregulované aktivum, je zde i velmi vysoké riziko nevratného ilegálního zcizení. 

6. Akcie

Akcie disponují významným výnosovým potenciálem a přináší zajímavé zhodnocení. Při jejich správě však musíte počítat s tím, že hodnota investice může kolísat v čase. Pro snížení rizika ztráty slouží různé akciové strategie. Hlavní výhodou veřejně obchodovatelných akcií je především jejich likvidita. Kdykoliv se dají na veřejném trhu (burze) prodat. Nevýhodou je nutnost určité sofistikovanosti investora.

7. Podílové fondy

Pokud se rozhodnete investovat, ale netroufnete si na vlastní pěst, jsou dobrou volbou kolektivní otevřené podílové fondy. V současnosti existuje několik základních kategorií fondů, které se vzájemně liší investičními cíli, rozložením rizika a časovým horizontem, po kterém by měly přinést výnos.

8. Dluhopisy

Dluhopisy (obligace, bondy) jsou oblíbeným investičním nástrojem především pro své výnosy v podobě pravidelných úroků. Z hlediska rizika dluhopisů je nejdůležitějším faktorem emitent a zajištění. Mezi nejbezpečnější patří státní dluhopisy. V souvislosti s inflací jsou ideální proinflační státní dluhopisy. Mezi ty nejrizikovější patří dluhopisy začínajících společností, čili startupů, které nejsou zajištěny žádným majetkem.

9. Certifikáty

Certifikáty patří mezi moderní investiční nástroje, které nabízí široké spektrum možností. Jedná se o burzovní deriváty, které vydávají zpravidla velké mezinárodní banky. Jejich podkladovým aktivem může být prakticky cokoliv, co je na trhu veřejně obchodovatelné. 

10. Měnové páry

Investice není vhodná pro dlouhodobé investory. Měnové páry obchodované zpravidla na forexovém trhu jsou velmi populární u investorů se znalostí technické analýzy. Ta je zpravidla hlavním vodítkem k uzavírání obchodních transakcí retailových investorů. Připravte se ale, že vás čeká poměrně vysoká četnost uzavírání transakcí.

11. Bankovní produkty

Pro velmi konzervativní investory jsou k dispozici bankovní produkty, které nabízejí nízké zhodnocení, ale nejvyšší jistotu. Nutno ovšem podotknout, že v dnešní divoké době je ale i krach banky reálný. Statisticky však na bankovních účtech stále leží největší část úspor českých domácností.

A doporučení na závěr

Jakým způsobem investovat se musí rozhodnout každý sám, řídit se vlastními instinkty a zkušenostmi. Tomu, kdo s investováním začíná nebo si není jistý, kam vložit své peníze v době krize, určitě doporučuji poradit se o konkrétních transakcích předem se zkušeným a profesionálním odborníkem. 

Petr Pelc, hlavní analytik Zainvestujto.cz