Počet kyberútoků na vzdělávací sektor vzrostl za poslední dva roky o 114 %

PRAHA – 6. září 2022 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje v souvislosti s návratem žáků do škol před nárůstem hrozeb a kyberútoků na vzdělávací a výzkumné instituce. Sektor vzdělávání čelí dlouhodobě zdaleka největšímu počtu útoků, za poslední dva roky vzrostl počet kyberútoků v této oblasti o dramatických 114 %. V červenci byl dokonce týdenní průměr kyberútoků na vzdělávací a výzkumné organizace dvojnásobný ve srovnání s průměrem ostatních odvětví. V 1. pololetí roku 2022 čelila jedna vzdělávací a výzkumná organizace v průměru 2 297 útokům týdně, což je nárůst o 44 % oproti 1. pololetí 2021.

Návrat žáků do škol přitahuje pozornost hackerů. Studenti tráví doma, při online výuce i ve škole mnoho času na internetu, takže hrozí krádeže přihlašovacích údajů, digitální identity, účtů na sociálních sítích nebo i nejrůznější bankovní podvody.

Koronavirová pandemie přinesla řadu změn. Do školních systémů se lze nyní vzdáleně přihlásit snadněji než kdykoliv v minulosti, čehož mohou zneužít i kyberzločinci. K úspěšnému útoku na školu stačí, aby jeden učitel, student nebo rodič kliknul na phishingový e-mail vytvořený hackerem a vše může skončit ransomwarovým útokem, zašifrováním dat a ochromením školy na dny nebo i týdny.

„Studenti, rodiče a školy jsou pro hackery lákavým cílem především kvůli obrovskému množství cenných dat. Data jsou pro hackery nejenom obchodním artiklem, ale také pákou například při ransomwarových útocích. Koronavirová pandemie přinesla ve větší míře vzdálenou výuku a lepší využití technologií, ale to znamenalo i nárůst hrozeb a rizik,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „Mnoho studentů si nepřipouští, že by mohli být obětí kyberútoku. Proto ochranu a zabezpečení podceňují. Důležité je vzdělávat se a umět hrozby rozpoznat. Stejně tak je ale důležité používat pokročilé zabezpečení na notebooku, tabletu i telefonu a nikdy neignorovat výzvy k aktualizacím operačního systému i samotných aplikací.“

Na závěr připojujeme několik užitečných bezpečnostních tipů:

Bezpečnostní tipy pro žáky:

  1. Zakryjte si webovou kameru. Pokud neprobíhá online výuka, vypněte si nebo zablokujte kamery a mikrofony. Také se ujistěte, že při online výuce nejsou v záběrech kamery vidět žádné osobní informace a další citlivé věci.
  2. Klikejte pouze na odkazy z důvěryhodných zdrojů. Během online výuky klikejte pouze na odkazy, které jsou sdíleny učitelem a pokud jste ke kliknutí oficiálně vyzváni. Stejné pravidlo platí i pro přílohy.
  3. Přihlašujte se napřímo. Vždy se přihlašujte ke školním portálům a vzdělávacím platformám napřímo. Neklikejte na odkazy v e-mailech, hackeři totiž mohou snadno oficiální zprávy napodobit.
  4. Používejte silná hesla. Hackeři se často pokoušejí prolomit hesla, zejména krátká a jednoduchá, takže složité heslo jim může jejich aktivity překazit. Pro různé služby používejte různá hesla.
  5. Nikdy nesdílejte důvěrné informace. Studenti by nikdy neměli být žádáni, aby sdíleli důvěrné informace prostřednictvím online nástrojů. Zároveň by měli všechny osobní informace ukládat mimo cloudová úložiště.
  6. Zabezpečení není nepřítel. Bezpečnostní software ve vašich zařízeních není zbytečnost a otrava, naopak je tam pro vaši ochranu a pohodlí, protože prevence vás ochrání před spoustu nepříjemností. Nikdo si nepřeje, aby mu někdo ukradl online identitu nebo platil jeho platební kartou.

Bezpečnostní tipy pro rodiče:

  1. Mluvte s dětmi o phishingu. Naučte své děti, aby nikdy neklikaly na odkazy v e-mailech, dokud se s vámi neporadí.
  2. Dávejte pozor na kyberšikanu. Vysvětlete svým dětem, že ošklivé komentáře nebo kruté online žerty nejsou v pořádku. Řekněte jim, ať za vámi okamžitě přijdou, pokud budou oni nebo někdo jiný obětí kyberšikany.
  3. Vysvětlete, že zařízení nikdy nesmí zůstat bez dozoru. Vaše děti musí pochopit, že ponechat zařízení bez dozoru může být nebezpečné, protože se někdo může přihlásit do zařízení a ukrást online identitu.
  4. Používejte rodičovskou kontrolu. Přizpůsobte nastavení soukromí a nastavení webových stránek svým potřebám.
  5. Vzdělávání je základ. Kybernetická gramotnost je velmi důležitá už u nejmenších školáků. Investujte čas, peníze a zdroje a zajistěte, že vaše děti budou rozumět kybernetickým hrozbám a preventivním opatřením.
  6. Používejte kvalitní bezpečnostní software. Nainstalujte na zařízení svých dětí bezpečnostní řešení, které je pomůže ochránit před nástrahami online světa. U bezpečnostního software mějte vždy zapnuté automatické aktualizace.

Bezpečnostní tipy pro školy:

  1. Používejte bezpečnostní software. Ujistěte se, že počítače a další zařízení vašich žáků jsou zabezpečené a chráněné před náhodným stažením malwaru. U bezpečnostního software mějte vždy zapnuté automatické aktualizace.
  2. Vytvořte silný online perimetr. Školy by měly nasadit kvalitní firewally a internetové brány, aby chránily školní sítě před kybernetickými útoky, neoprávněným přístupem a škodlivým obsahem.
  3. Pečlivě zkontrolujte poskytovatele třetích stran. Školy by měly důkladně prověřit všechny poskytovatele platforem třetích stran.
  4. Monitorujte systém, nepřetržitě. Školy musí neustále monitorovat všechny své systémy a analyzovat neobvyklou aktivitu, která by mohla naznačovat útok.
  5. Investujte do kyberbezpečnostního vzdělávání. Ujistěte se, že zaměstnanci kybernetickým rizikům rozumí. Pořádejte pravidelná školení pro studenty, aby si byli vědomi nejnovějších kybernetických hrozeb.

Novinky od českého týmu společnosti Check Point Software Technologies:

Facebook: https://www.facebook.com/CheckPointCzech

Twitter: https://twitter.com/CheckPointCzech

LinkedIn: https://cz.linkedin.com/showcase/checkpointczech

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.