Mentoringový program DoToho! spouští novinku pro uprchlíky z Ukrajiny. Pomůže jim rozjet podnikání

Praha dne 18. dubna 2023 – Ukrajinští uprchlíci, kteří chtějí v Česku začít podnikat nebo zde obnovit svůj byznys, se mohou zdarma přihlásit do známého mentoringového programu DoToho!. Ten spouští nový buddy systém. Ukrajinské podnikatele propojí s buddym čili mentorem, který jim předá své know-how a seznámí je s aktuální situací na českém trhu. Z analýzy, kterou provedla společnost CRIF, vyplývá, že v roce 2022 zahájilo v ČR podnikání na živnostenský list 8514 Ukrajinců. Tisíce dalších k tomu ale podle odborníků zatím nenašly odvahu. A právě k restartu jejich byznysu a otevření pobočky na českém území by měl pomoci program DoToho!, který se už více než dva roky zaměřuje na podporu mikro, malých a středních podniků v celé České republice.

„Podpory pro ukrajinské uprchlíky, kteří chtějí podnikat tady v Česku, je pořád málo. Při zakládání jejich firem chybí metodické vedení i psychická a odborná pomoc, zkrátka pomocná ruka v začátcích. Právě mentoři s mnohaletými zkušenostmi s vedením firmy, kteří budou v rámci DoToho! fungovat jako buddies, mohou k rozjezdu podnikání Ukrajinců významně přispět. Seznámí je s podmínkami v daném oboru v ČR, pomohou vyhledat příležitosti a zároveň odvrátit případné neúspěchy,“ říká projektová manažerka pro UA Daria Kulachek, která program dříve absolvovala jako mentee s rodinnou pekárnou Defidu. 

Na podporu programu se otevřely také nové webové stránky v češtině i ukrajinštině – www.ua.dotoho.pro, kde zájemci najdou užitečné informace a hlavně se zde do programu zaregistrují.

„Ukrajinští uprchlíci mají zájem se plně integrovat do české společnosti a aktivně se zapojovat na trhu práce. Potvrdil to na konci ledna i ministr práce Marian Jurečka, který uvedl, že pracující Ukrajinci českému státu loni zaplatili na odvodech zhruba osm miliard korun. Vyplacená pomoc pro Ukrajince se tedy začíná vracet a jsme přesvědčeni, že Ukrajinci budou mít přínos pro českou ekonomiku stále větší, když zde budou i aktivně podnikat,“ doplňuje ředitel celostátního programu DoToho! Martin Mára.

Ukrajinský program DoToho! bude fungovat podobně jako jeho úspěšná česká verze. Ukrajinci rovněž získají přístup na online i offline workshopy, akce a networkingy či do digitální knihovny, kde budou online semináře v ukrajinštině. Dostanou také e-book s užitečnými informacemi o zakládání podnikání v ČR. Do poloviny příštího roku by měla ukrajinská verze DoToho! pomoci přibližně až stovce zájemců o buddy systém a další uchazeči mohou čerpat vytvořený obsah z programu, tedy mít k dispozici videa v ukrajinštině, chodit na networkingová setkání, online workshopy či sledovat podcasty na témata z praxe. To vše bude veřejně dostupné na platformách DoToho! 

Program DoToho! pro Ukrajince zároveň stále hledá další buddies. Pokud by se našli tací, kteří by rádi pomohli s růstem dalším podnikatelům a mají výše zmíněné zkušenosti, zároveň mluví ukrajinsky, rusky či anglicky a chtějí se stát součástí komunity DoToho!, nechť vyplní přihlášku či kontaktují manažerku Dariu Kulachek. 

Cílem DoToho! je do tří let podpořit až 2 500 malých a středních podniků v ČR

Program DoToho! vznikl před dvěma lety v byznys hubu Opero, za kterým stojí bývalý manažer poradenských firem a investor Pavel Přikryl spolu s podnikateli Pavlem Bouškou a Lubošem Černým. S důrazem na individuální přístup spojuje zkušené mentory s malými a středními firmami, které potřebují nasměrovat, posunout nebo rozvinout svůj byznys. Za dva roky se programu zúčastnilo už více než 400 podnikatelů. Program nabízí podnikatelům i konzultace s experty z různých oborů, praktické workshopy, rozsáhlou online knihovnu know-how a networkingová setkání pro získání nových obchodních kontaktů. 

„Chceme z DoToho! udělat celoživotní byznys, univerzitu pro SME segment, program, kam se mohou majitelé firem opakovaně vracet a získávat know-how a inspiraci. Mezi podnikateli tohoto typu bychom chtěli budovat kulturu toho, že vzdělávání je potřeba, že je normální mezi sebou sdílet informace, což přispívá k rozvoji všech stran,“ vysvětluje spoluzakladatel byznys hubu Opero Pavel Přikryl a dodává: „Další podstatnou věcí je digitalizace, posunutí firem do digitálního světa. To je teď naše největší téma.“ Za klíčové považuje i zapojení do programu Mastercard Strive™ Česko. Program se zaměřením na inovace a s důrazem na zvyšování přidané hodnoty jednotlivých firem má přispět k modernizaci českého byznysu a obecnému zvýšení konkurenceschopnosti Česka na globálním trhu.

Ukrajinská část programu vznikla i díky loňskému zapojení DoToho! do programu Mastercard Strive™ Česko. Strive Česko je společná iniciativa Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard a neziskové organizace CARE Česká republika, která je realizována ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářskou komorou ČR, Czechitas, byznys hubem Opero – mentoringovým programem DoToho! a Aspen Institute Central Europe

Cílem je během tří let společně pomoci 250 000 českým mikro a malým podnikům najít správná technologická řešení, která jim usnadní jejich byznys a posunou ho na vyšší úroveň. Iniciativa se také zaměřuje na drobné podnikatele ukrajinského původu a velkou pozornost věnuje ženám ve vedení vlastních firem.

_____________

Program DoToho! je pro účastníky zdarma díky podpoře ze strany mentorů, expertů a partnerů projektu, kterými jsou Mastercard Strive™ Česko, Česká spořitelna, Google, Pražský inovační institut, PRE, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a FinMag.