Seznam.cz podporuje Bílou pastelku

Seznam.cz je hlavním partnerem jedenáctého ročníku celorepublikové sbírky Bílá pastelka. Výtěžek ze sbírky je určen na výukové programy pro nevidomé, kteří se učí zvládat žít běžným životem v podmínkách ztráty či vážného poškození zraku. Pomoci může každý! (TZ)

Na 15. říjen připadá mezinárodní Den bíle hole. Seznam.cz, který již dlouhodobě spolupracuje s Centrem Tereza na zlepšování přístupnosti svých stránek a jejich úpravě pro nevidomé či osoby s těžkým postižením zraku, se rozhodl podpořit 11. ročník veřejné sbírky Bílá pastelka. Její výtěžek je určen na výukové programy pro ty, kdo se učí zvládat samostatnou chůzi se slepeckou holí, obsluhovat počítač nebo se uplatnit v zaměstnání. Veřejná sbírka v ulicích českých měst běží právě dnes. Od dobrovolníků je na ulici možné si zakoupit originální bílou pastelku symbolizující svět nevidomých. Kdo nepotká dobrovolníky na ulici a bude chtít přispět, může tak učinit pomocí dárcovské SMS, nebo příspěvkem přímo na konto sbírky. Veškeré informace jsou dostupné na stránkách Bílé pastelky.

„Letos jsme prováděli revizi naší CSR strategie a Bílá pastelka pro nás byla jasnou volbou. Již více než pět let spolupracujeme s Centrem Tereza a TyfloCentrem, abychom zpřístupňovali naše služby. Přístupnost našich stránek nejen pro zrakově postižené nám není cizí a jsme rádi, že pomáháme bourat alespoň některé bariéry českého internetu. Na sbírku upozorní i Krasty na domovské stránce, který bude držet bílou pastelku. Rozhodně se nejedná o naši první ani poslední „Blind-friendly“ aktivitu,“ komentovala spolupráci Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznam.cz.

„V roce 2000 jsme patnáctý říjen zvolili jako příležitost pro konání celonárodní sbírky ve prospěch našich výukových programů pro nevidomé. Bílá pastelka byla zvolena jako symbol neviditelného světa nevidomých i bílé slepecké hole, která je nejjednodušší, ale nejúčinnější pomůckou nevidomého člověka pro nejpotřebnější činnost v životě – pro pohyb po tomto světě. Jsme rádi, že se o nás díky spolupráci se společností Seznam.cz dozví ještě více Čechů,“ komentoval Jan Frank ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

Pro Seznam.cz není opravdu přístupnost stránek pro nevidomé a osoby s postižením zraku novým tématem. Již v roce 2007 informovaly Novinky.cz o tom, že Seznam svoje služby upravil pro nevidomé. Informace najdete i na stránkách Centra Tereza a na Sblogu najdete shrnutí výsledků prvního roku vzájemné spolupráce. Najdete tam i informace o upravení CAPTCHA serveru tak, aby uměl generovat i audiostopu a byl tak použitelný i pro lidi s postižením zraku a v neposlední řadě i o posledním veřejném semináři na půdě Seznamu k přístupnosti.