Podíl prodejů e-knih na kosmas.cz rychle roste

V Praze 4.6.2012 – Za prvních pět měsíců roku 2012 se prodalo v internetovém knihkupectví Kosmas.cz 10.684 elektronických knih, podíl obratu e-knih na celkovém obratu internetového knihkupectví dosáhl již 5,2 %. V minulém roce tvořil podíl e-knih na celkovém obratu 1,5 %. (TZ)

Nabídka a prodej e-knih

K dnešnímu dni si zákazníci mohou vybírat z 1194 titulů od 95 nakladatelů. Mezi nejprodávanější knihy patří produkce nakladatelství Argo, Kniha Zlín, Host, Paseka, Moba a Jota.

Od ledna do května 2012 se prodalo na Kosmas.cz 10684 e-knih, přijato bylo celkem 5442 objednávek. Podíl obratu prodeje elektronických knih na celkovém obratu internetového knihkupectví dosáhl 5,2 %. V minulém roce tvořil podíl e-knih na celkovém obratu 1,5 %. „Podíl prodeje e-knih nejde na úkor prodeje tištěných knih, protože oproti minulému roku vzrostl celý obrat o více než 20 %.“ vysvětluje vedoucí projektu e-knih Hana Žáková.

Nejoblíbenějšími žánry z beletrie jsou detektivky a fantasy, z naučné literatury populárně naučné knihy o přírodních vědách, ekonomii a osobním rozvoji. Nejprodávanější e-knihou za toto období se stal historický román Pražský hřbitov Umberta Eca (nakl. Argo), následován ekonomickým pojednáním Černá labuť Nassima Nicholase Taleba (nakl. Paseka) a severskou krimi Nemesis Jo Nesbøho (nakl. Kniha Zlín).

Faktory růstu a výhledy

Zásadním faktorem rychlého růstu prodejů e-knih na kosmas.cz je rychle se rozšiřující nabídka atraktivních titulů ve formátech, které zákazníci preferují. Žebříček nejprodávanějších e-knih až na výjimky kopíruje bestsellery tištěné, byť s určitým zpožděním.

„To, že je rozšiřování sortimentu pro budoucí rozvoj trhu s e-knihami zcela klíčový, potvrzují i výsledky výzkumu mezi našimi zákazníky. Jako hlavní bariéru nákupu e-knih nejčastější uvádějí jejich malou nabídku.“ upozorňuje Hana Žáková.

O firmě Kosmas

Kosmas s.r.o. patří k největším knižním velkoobchodům v České republice, provozuje vlastní maloobchodní síť a internetové knihkupectví Kosmas.cz. Od zahájení provozu v roce 1999 získal Kosmas.cz řadu ocenění, poslední je Shop roku 2010 v kategorii Knihy, hudba, software.