Předseda Pirátů Bartoš a předseda STAN Gazdík jednali nad tématem anonymních SIMkaret

Na Malé Straně se dnes (13.7.) ve večerních hodinách sešli předsedové Ivan Bartoš (za Piráty) a Petr Gazdík (za Starosty a nezávislé), aby prodiskutovali registraci předplacených telefonních SIM karet. Místopředseda Poslanecké sněmovny Gazdík zvažoval možnost zavedení jejich registrace, která by dle jeho názoru ulehčila práci policii při identifikaci pachatelů trestné činnosti. Na tuto aktivitu zareagovali Piráti, kteří se problematikou moderních technologií a s ní související legislativou zabývají dlouhodobě a podobné záměry ostře kritizují. (TZ)

Schůzku inicioval předseda Bartoš, který mimo své politické angažmá dlouhou dobu pracoval jako systémový architekt v oblasti telekomunikací.

Právě v bodu registrace všech nově vydaných SIM karet identifikovali Piráti nejen bezprecedentní narušení soukromí, ale zároveň zcela nefunkční a neefektivní opatření. V zemích, kde nejsou anonymní telefonní karty povoleny, je dle Pirátů navíc způsob identifikace buď vágní (sousední Slovensko), anebo je identifikace běžně obcházena (anonymní karty si běžně koupíte například kdekoliv v Německu).  Na opatření doplácí  především obyčejní uživatelé, tedy občané.  Páchání trestné činnosti to v této věci nezabrání. Anonymní SIM karta jednou, nikoliv jedinou možností. Druhým pilířem Gazdíkovy úvahy bylo také navýšení trestních sazeb při závažném ohrožení životů v důsledku anonymních telefonátů, například do nemocnice. Trestní sazby v souvislosti s tímto činem jsou však v ČR dle právní analýzy, kterou již předseda Gazdík disponuje, na maximální hranici. Předsedové se shodli na tom, že ani jedno ze zvažovaných opatření problém anonymních výhrůžných telefonátů neřeší, ale oba si uvědomují zásadní důležitost problematiky výhružných telefonátů. Bartoš navíc upozornil, že díky problematickému zákonu o „data retention“ lze zpětně dohledat i mobilní telefon, a to již PČR umí. Fixace na registrování běžných SIM karet je tak zcela bezpředmětná.

“Jsem rád, že předseda Gazdík na mou výzvu reagoval a navrhl do druhého dne schůzku, na které jsme mohli věc probrat. Není naším cílem rozjíždět kampaně proti každému, kdo – byť třeba nevědomky – nějakým způsobem zatahuje naše občany do stále orwellovštějšího světa, pokud je ochoten s námi diskutovat a brát naše validní argumenty v potaz. Ztotožňuji se se snahou pana Gazdíka systémově zabránit situacím, kdy anonymové svými výhrůžkami ohrožují stovky lidských životů. Po společné debatě jsme ale dospěli k závěru, že konkrétně registrace SIM karet by takovému snažení příliš nepřispěla,” komentoval vzájemnou výměnu názorů předseda Pirátů Bartoš.

Petr Gazdík říká: “Nahlásit bombu v nemocnici, kde se dělají nejzávažnější operační zákroky, je skutečný hyenismus. Převoz pacienta v kritickém stavu kvůli údajné bombě ho může stát i život. Registrace SIM karet se po společné debatě s panem předsedou Bartošem neukázala jako vhodné řešení tohoto problému, nicméně neznamená to, že bychom v hledání jiného způsobu jakkoliv měli polevit. Nesmíme dovolit, aby zoufalci ohrožovali stovky lidských životů. ”

Předsedové se rozešli s tím, že schůzka byla přínosná a právě dialog může zabránit zbytečným, převážně mediálním přestřelkám.