Čeští výzkumníci prorazili s optikou vytvořenou pomocí nanostruktur

Osvětlení zítřka bude vypadat úplně jinak díky české technologii. Optika Nanoptiqs vyvinutá českou technologickou společností IQ Structures svými důsledky boří konvenční hranice používání skla, plastů a dalších transparentních materiálů k řízení světla. Tato optika má zcela jiné vlastnosti, než je běžné – je plochá, lehká, malá, ale především precizní a velmi přizpůsobivá. I velmi náročná technická řešení, která vyžadují složité tvarování světelného kužele, jsou velmi dobře realizovatelná prostřednictvím nových fyzikálních metod.

Jedna z optických aplikací společnosti „COB Nano-optics“   získala ocenění v mezinárodní soutěži Design Plus, které zástupci firmy převzali 18.3.2018 na prestižním veletrhu Light+Building ve Frankfurtu.

Pravděpodobně největší změnou, kterou NANOPTIQS přinese, bude miniaturizace. Díky řízenému ovlivňování struktury materiálu v rozměrech desítek nanometrů, je možno vytvářet dosud nerealizovatelné optické prvky i celé soustavy. Do rozměru jedné klasické čočky o velikosti 1 cm lze pro názornost například vměstnat 1000 i více malých nanočoček, které celku mohou dodat funkce klasickou optikou nedosažitelné. Všechny světelné paprsky jsou tak pod kontrolou a svítí pouze a přesně tam, kam si přejeme.

Potenciál využití takovýchto nanočoček je obrovský. Optika je extrémně tenká, je lehká, a to znamená dříve nevídané možnosti pro konstruktéry a designéry svítidel nejen pro interiéry a exteriéry, ale také třeba v automobilovém průmyslu.

Pomocí matematického modelování a fyzikálních metod vznikne první optický element, který se následně dá průmyslově velmi efektivně vyrábět v neomezených sériích prostřednictvím speciálních tiskových metod. Ty tvarují povrchy v nanoměřítku a vyrábí z předlohy opticky funkční nanostruktury.

Při sériové výrobě tak v porovnání s klasickou optikou významně roste rychlost a kapacita produkce. Oproti běžné metodě vstřikování plastu (injection moulding), která produkuje jednotky až desítky kusů za minutu, lze nanooptické prvky vyráběné speciálními tiskovými technikami produkovat daleko rychleji, a to v množstvích desítek tisíc kusů za minutu. Přitom je zachována vysoká přesnost optiky.

Přesnost a rychlost výroby nové revoluční optiky NANOPTIQS spolu s novými designovými i funkčními možnostmi hrají významnou roli ve všech aplikacích využívajících diodové (LED ) a laserové zdroje světla, zejména potom  při využití v interiérovém a exteriérovém osvětlení, v chytrých světlometech a zadních lampách automobilů, optických radarech i v různých druzích senzorů. www.nanoptiqs.com