Aplikace Bolt zahájila ve spolupráci s univerzitou v Tartu výzkum technologie pro samořiditelná auta

Přední evropská přepravní platforma Bolt spolupracuje s univerzitou v Tartu (Estonsko) na projektu aplikovaného výzkumu technologie pro autonomní automobily úrovně 4. Jde o další projekt Boltu, kterým hodlá přispět k naplnění své vize co nejsnadnější, nejrychlejší a nejspolehlivější dopravy po městech.

2019-03-21 15_19_43-Bolt (Taxify) - Rychlý a cenově dostupný odvoz

Cílem spolupráce a výzkumu realizovaného ve spolupráci s univerzitou v Tartu by měla být integrace samořiditelných automobilů do platformy Bolt nejpozději v roce 2026. V pilotním programu chce ale Bolt společně s univerzitou v Tartu testovat samořiditelná auta ve vhodných městských čtvrtích už mnohem dříve.

Bolt již v minulosti pořádal soutěže s tématikou strojového učení. Úkolem účastníků bylo navrhnout autonomní flotilu s využitím dat z platformy. Uzavřené partnerství utvrzuje snahu Boltu o prozkoumání toho, jak mohou autonomní vozidla na některých trasách doplnit nebo nahradit lidské řidiče.

Výzkumníci z univerzity v Tartu se spolu s Boltem zaměří na dosažení 4. stupně autonomie, která se vyznačuje tím, že se až na výjimečné případy, jako je extrémní počasí nebo neznámé území, obejde bez lidských zásahů do řízení.

„Už teď zjednodušujeme a zrychlujeme dopravu po městech milionům lidí. S rostoucí poptávkou po přepravních službách nabídne technologie autonomního řízení řešení stále větších dopravních problémů,” říká Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední Evropu.

„Spíše než vyvíjet vlastní autonomní vozidlo si projekt vytýčil za cíl vytvořit samořídící technologii se zaměřením na software a mapy, která by stavěla na už existujících platformách a open-source softwaru. Díky tomuto přístupu může výzkum těžit ze zkušeností našeho týmu v oblasti hlubokého učení, map a optimalizace,” dodává.

„Spolupráce s Boltem nám přináší skvělou možnost realizace aplikovaného výzkumu technologií autonomního řízení v prostředí reálného provozu. Naši vědci podpoří tým Boltu při vývoji služeb založených na samořídících vozidlech. Pomocí celé řady výzkumných experimentů připravíme studenty na jejich budoucí kariéru v autonomních technologiích,” říká Anne Jääger, šéfka oddělení spolupráce s průmyslem na Institutu počítačových věd na univerzitě v Tartu.

Společnost Bolt a univerzita v Tartu partnerství oficiálně uzavřely letos na jaře. Společně by měly samořiditelné technologie začít testovat na začátku příštího roku.

O Boltu

Aplikace Bolt, dříve známá jako Taxify, je přední evropská přepravní platforma, která se snaží o to, aby doprava ve městě byla jednodušší, rychlejší a spolehlivější.

Byla založena v roce 2013 Markusem Villigem. Je jednou z nejrychleji rostoucích přepravních platforem v Evropě a Africe. Investovaly do ní firmy jako Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital a spoluzakladatel společnosti TransferWise Taavet Hinrikus.

Bolt má více než 25 milionů uživatelů ve více než 30 zemích po celém světě.

Více informací zjistíte na www.bolt.eu.

O univerzitě v Tartu

Založena byla v roce 1632. Je nejstarší univerzitou a výzkumným a vzdělávacím centrem v Estonsku. Studuje na ní 13 000 studentů a působí zde 3 200 zaměstnanců. Podle ISI Web of Science patří univerzita v Tartu mezi 1 % nejcitovanějších univerzit a výzkumných center světa.