Česká inovační centra se spojují. Národní síť Ynovate chce pomoci s transformací ekonomiky

Brno, 15. prosince 2021 – Inovační centra z osmi krajů České republiky se spojují do národní sítě s názvem Ynovate. Jejím cílem je posílit meziregionální spolupráci, která povede k efektivnější podpoře inovací v celé České republice. Své zkušenosti chce nabídnout i nově nastupující vládě a pomoci jí s transformací české ekonomiky, a to nejen v rámci projektu Technologické inkubace, který má podpořit 250 českých startupů jednou miliardou korun.

„Silná a stabilní ekonomika stojí na firmách s unikátními produkty a know-how. Z některých pak dokonce vyrostou globální lídři. Česká republika tím získává pracovní místa, příjmy i prestiž,” vysvětluje přínosy podpory inovací Jindřich Weiss, koordinátor sítě Ynovate. Podle inovačních center je proto důležité, aby nová vláda pracovala s těmi, kteří jsou motorem české ekonomiky, tedy s malými a středními firmami s jasnou majitelskou strukturou z ČR. To má nastupující vláda přímo uvedené v koaliční smlouvě. Nastupující vláda tak v síti Ynovate získává silného partnera„Naší obrovskou výhodou je každodenní práce s majiteli malých a středních firem napříč Českou republikou. Díky tomu známe velmi dobře prostředí, potřeby, ale i stav, ve kterém naše firmy jsou. V kombinaci se zaměřením na inovace, digitalizaci a inkubaci startupů se jedná o ojedinělou příležitost pro posunutí konkurenceschopnosti celé republiky. Teď je na budoucí vládě, aby využila ten synergický efekt,” apeluje Jindřich Weiss.

Síť Ynovate vznikla na půdorysu dosavadní spolupráce osmi inovačních center. Její součástí jsou inovační centra z JihomoravskéhoLibereckéhoMoravskoslezskéhoOlomouckéhoPlzeňskéhoStředočeskéhoÚsteckého a Zlínského kraje. „Propojujeme firmy s experty z celé České republiky. Právě jejich zkušenosti mohou být pro firmy s unikátním produktem tím důvodem, proč nakonec uspějí i mezinárodně,“ popisuje práci jednotlivých center Jindřich Weiss s tím, že díky síti Ynovate mohou inovační centra sdílet experty napříč regiony a rozšířit také spektrum poskytovaného know-how. „Naši klienti tak mohou najít přesně takovou podporu, jakou potřebují,“ dodává Weiss. Díky dosavadní spolupráci inovačních center získalo právě takovou podporu přes 500 malých a středních firem. Mezi nimi je i mnoho mezinárodně úspěšných firem, jako jsou třeba jihomoravský Flowmon, liberecký Devinn, ústecký Samohyb nebo ostravský Skladon.  

Členové Ynovate

Jihomoravský kraj: JIC

Liberecký kraj: Lipo.ink

Moravskoslezský kraj: Moravskoslezské inovační centrum

Olomoucký kraj: Inovační centrum Olomouckého kraje

Plzeňský kraj: Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje

Středočeský kraj: Středočeské inovační centrum

Ústecký kraj: Inovační centrum Ústeckého kraje

Zlínský kraj: TIC Zlín