Biopekárna Zemanka obhájila ekologické certifikace, do roku chce být B Corporation

11. ledna 2022, Praha – Rodinná společnost Biopekárna Zemanka z Oříkova na Sedlčansku je nadále Green Brands certifikovaná, obhájila International Food Standard a také každoroční audit bio certifikace. Firma, která od roku 2006 peče sušenky a krekry v bio kvalitě dle rodinných receptů, navíc oznamuje další krok směrem k udržitelnějšímu podnikání. Jako jedna z prvních firem v Česku se chce stát součástí prestižního ratingu B Corp.

„Udržitelný přístup je pro nás naprostý základ od začátku podnikání. Nebereme to pouze jako trend, a právě proto si zakládám na tom, abychom měli doloženou pravost našich surovin a drželi nezávislé certifikace, jako je například Green Brands,” říká o každoročním auditu bio certifikace Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka.

Dalším krokem pro firmu je začlenit se do prestižního žebříčku B Corporation a připojit se tak k nejznámějším světovým značkám v oblasti udržitelného byznysu, jakými jsou například Patagonia nebo Ben and Jerry. Z českých firem se zatím do B Corporation certifikovala pouze právní firma Frank Bold. „Být součástí B Corporation by pro nás byla obrovská prestiž, čeká nás ale ještě dlouhá cesta. Prvním krokem je zveřejnění komplexní strategie udržitelnosti, na které jsme poslední rok intenzivně pracovali,” dodává Zeman.

Zemanka od upečení první sušenky používá pro své sušenky a krekry certifikované bio suroviny, od roku 2011 odebírá elektřinu z obnovitelných zdrojů od českých malovýrobců, a nabízí své produkty také v zálohovaných obalech, čím podporuje zero-waste prodej. V posledních letech navíc napomáhá také dalším firmám, jakými jsou Plzeňský Prazdroj, IKEA, či UGO, zpracovávat jejich zbytkové suroviny do chutných sušenek a krekrů. Společnost také spolupracuje s ostravským studiem Navzdory, které upcykluje použité pytle od mouky a vyrábí z nich nové výrobky. 

„V Zemance se udržitelnosti věnujeme opravdu ze široka a chceme, aby se respekt k přírodě promítal do všeho, co děláme. Získané certifikace to dokládají. Cirkulárním pečením zas pomáháme předejít zbytečnému vyhazování a plýtvání, aby se z více než 180 kg kvalitních surovin měsíčně stal odpad, a to má pro mně obrovskou hodnotu,” popisuje Jan Zeman unikátní spolupráce, které firma představila v loňském roce.


Kromě bio certifikace si nechává Biopekárna Zemanka každoročně certifikovat i méně známý IFS Standard (International Food Standard, Mezinárodní standard potravin). Dělá to z důvodů vyššího nároku na bezpečnost a kvalitu potravin. V Zemance si totiž chtějí být jistí, že vyrábí sušenky té najvyšší kvality.


Značky bio, IFS nebo Green Brands jsou pro firmu významnými, ale ne jedinými doklady o udržitelném způsobu podnikání. V závěru minulého roku představila Zemanka také svůj komplexní report o udržitelnosti a strategii pro nejbližších pět let.

Biopekárna Zemanka j
e český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů. Byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve středních Čechách. Všechny produkty pečeme podle našich vlastních originálních receptur a s nadšením je připravujeme tak, aby měly nejen vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Výrobu na počátku řídila Věra Zemanová, profesionální cukrářka a gastronom s více jak 40letou praxí. Jan Zeman vede celou pekárnu a řídí provoz spolu s týmem nadšených kolegů.

www.biopekarnazemanka.cz