Trendy v účetnictví pro rok 2022 a proč se neobejdete bez Windows

Praha, 9. února 2022 – Firmy napříč obory budou v roce 2022 více šetřit čas i finance přechodem na externí účetní software, vychází z dat Acounting Today. Nejpopulárnějšími systémy v České republice budou podle hostingového poskytovatele vshosting~ i nadále POHODA, HELIOS a Money. Ty je možné provozovat pouze na Windows. Z toho lze usuzovat, že české firmy budou na úkor Linuxu poptávat více hostingových řešení na Windows.

Pro rok 2022 se předpokládá, že firmy budou více investovat do účetních softwarů. Dokonce i ti, kteří dělali účetnictví sami, přejdou na účetní systémy. Důvodem je stále rostoucí důraz na integraci s ERP systémy a na automatizaci procesů celkově. 

Dle statistiky Accounting Today využívá v USA účetní software v cloudu pouze 58 % velkých firem. U malých firem jde dokonce jen o 45 % z nich. V České republice tomu podle expertů z vshostingu není jinak. Navzdory mnoha alternativám je stále nejpoužívanějším účetním nástrojem Microsoft Excel. „Zejména malé firmy jsou velmi konzervativní a na externí software se zdráhají přejít. Časová úspora je ale u současných řešení tak velká a jejich používání natolik intuitivní, že většinu firem postupně přesvědčí k upuštění od excelových tabulek,“ vysvětluje David Lintimer, obchodní ředitel vshosting~.

Hlavními důvody pro přechod na specializované účetní systémy bude již zmíněná snaha o automatizaci, ale i outsourcing účetních operací. Díky němu budou moci firmy rychleji inovovat a soustředit se na ziskovost z hlavní činnosti svého podnikání. Accountancy Age předpokládá do roku 2025 každoroční růst trhu s externími účetními softwary o 8,5 %. V absolutních číslech jde o celkový nárůst o 19,59 trilionů dolarů.

Na předních příčkách popularity se dle průzkumu společnosti Capterra držely ve světě v roce 2021 účetní systémy Quickbooks Online, Carta, Freshbooks a Xero. V Česku oproti tomu dávají firmy podle hostingového poskytovatele vshosting~  stále přednost ryze českým poskytovatelům účetního softwaru jako je POHODA, HELIOS a Money. Populární účetní programy v Česku však obvykle nejsou kompatibilní s operačním systémem Linux, který je například u e-shopů velmi oblíbený. Pro svůj běh vyžadují provoz na Windows platformě. Firma vshosting~ se specializuje kromě Linuxu na provoz Windows řešení.  Zákazníkům tak nabízí kompletní provoz účetních systémů, ať už používají HELIOS, POHODA nebo Money.

V závěru, ať už používáte jakýkoli účetní systém, nebo na něj hodláte teprve přejít, vsaďte na kvalitní hosting. Jedině tak se můžete spolehnout na bezvýpadkový provoz vašeho účetnictví.

Vysvětlivky

Hosting: Jde o pronájem prostoru na serveru, kam můžete umístit svou webovou stránku, případně s ní spojenou databázi, obrázky a další „příslušenství“. Pokud si váš web představíte jako automobil, pak je hosting vaším parkovacím místem. Větší weby pro svůj hosting využívají prostor celého serveru či dokonce více serverů (tzv. cluster).

Server: V kontextu hostingu je server specializovaným počítačem, na který je umístěna webová stránka (např. e-shop) a vše, co je k jejímu provozu potřeba (např. databáze klientů, účetní systém…). Díky propojení s internetem danou webovou stránku mohou navštívit potenciální zákazníci ze svého počítače.

Datacentrum: Budova, ve které jsou uloženy tisíce serverů. Zajišťuje serverům zázemí nutné pro jejich provoz (stálý přívod elektřiny, chlazení, připojení k internetu) a slouží i k jejich zabezpečení (proti vniknutí cizích osob, proti požáru, atd.). Pokud se držíme analogie serveru jakožto parkovacího místa pro váš web, pak datacentrum je parkovacím domem. S ostrahou, servisem a možností dotankovat.

Společnost vshosting~ je největším poskytovatelem prémiového hostingu v České republice. Vznikla v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více než 8 000 serverů českých i zahraničních internetových projektů. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například internetové obchody GymBeam, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i technologické společnosti jako Shoptet nebo Shopsys. Firma vshosting~ hostuje více než 60 % českého a slovenského e-commerce trhu a disponuje vlastním datacentrem. Více informací najdete zde.