Tři čtvrtiny pracovníků jsou v práci spokojeni, přesto více než polovina zvažuje změnu

Nejspokojenější zaměstnanci jsou v IT a podnikových službách, mají práci, která je baví a pracují v přátelském kolektivu. Menší spokojenost vládne ve výrobě, kde si lidé často stěžují na nedostatečné finanční ohodnocení, a v obchodu a marketingu, kde pracovníci často cítí únavu a stres. Spokojenost v zaměstnání do značné míry ovlivňuje také vstřícnost zaměstnavatele, která se však dostává jen 60 procentům českých zaměstnanců. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu zaměstnaneckých preferencí, který zrealizovala personální agentura Grafton Recruitment.

Podobně jako v loňském roce mají i letos téměř tři čtvrtiny zaměstnanců práci spojenou s pozitivními emocemi. I přesto však chce ve svém zaměstnání v následujícím období zůstat jen 45 % respondentů. Novou práci aktivně hledá 22 % dotázaných, další třetina je otevřena dobré nabídce. Jedním z nejčastějších důvodů ke změně zaměstnání je nedostatečné finanční ohodnocení, na které si stěžuje až 64 % zaměstnanců, nejvíce lidé z výroby.

Ve stresu se cítí být téměř polovina pracovníků

Kromě nízké mzdy hraje rostoucí roli také stres a velké množství práce, na které si stěžuje téměř polovina dotázaných pracovníků. Nejvíce se to pak týká lidí z obchodu a marketingu, nejméně naopak z podnikových služeb. Únava a vyčerpání pak demotivují k většímu výkonu téměř třetinu dotázaných respondentů. „Do rostoucí míry stresu a přepracování se pak promítá také práce přesčas, kterou musí často vykonávat až pětina zaměstnanců. Další polovina pracuje nad rámec svých povinností alespoň občas, desetina naopak skoro nikdy,“ popisuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. 

Nejčastěji naplněnou potřebou je přátelský kolektiv

Spokojenost jde ruku v ruce s mírou naplnění potřeb zaměstnanců. Mezi ty patří dobrý kolektiv, práce, která baví, a zaměstnavatel, kterému záleží na jeho lidech. Zatímco první dvě potřeby má naplněné více než 70 % lidí, zájem zaměstnavatele cítí jen 51 % respondentů průzkumu. Nejvíce jej postrádají pracovníci ve výrobě, nejméně v podnikových službách. Plným 38 % zaměstnanců chybí i inspirativní šéf a šance na kariérní postup. „Stále důležitější potřebou českých zaměstnanců je pak i možnost sladit pracovní a osobní život. Plných 60 % respondentů v tomto ohledu vnímá podporu ze strany svého zaměstnavatele, v podnikových službách dokonce 72 %,“ komentuje Martin Malo. 

Vstřícného zaměstnavatele má 60 % zaměstnanců

Na významu získává i celková vstřícnost zaměstnavatele vůči potřebám jeho lidí. Dle průzkumu ji pociťuje 60 % dotázaných zaměstnanců – nejčastěji lidé z IT, nejméně opět pracovníci z výroby. „Lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svou práci rádi a méně touží po změně zaměstnání. Podpora se pak zaměstnavatelům vrací také v podobě vyšší spokojenosti a loajality zaměstnanců,“ doplňuje Martin Malo. Více než polovina zaměstnavatelů vychází svým lidem vstříc tím, že jim umožní vzít si volno na řešení osobních záležitostí a třetina jim poskytuje flexibilitu v tom, kdy a jak budou dělat svou práci. Možnost ovlivnit pracovní náplň pak dává svým pracovníkům 27 % zaměstnavatelů.

Hlavním motivátorem k dobrému výkonu už nejsou finance

Nejsilnějším motivátorem k lepšímu výkonu v práci již nejsou finance, ale dobrý pocit sám ze sebe. Za nejdůležitější jej označilo 59 % respondentů, nejčastěji šlo o pracovníky z IT. Na druhém místě tohoto žebříčku je práce, která baví. Plných 38 % účastníku průzkumu pak motivuje zodpovědnost snaha nezklamat svého zaměstnavatele. 

O průzkumu

Průzkum byl zrealizován formou online dotazování v průběhu února 2022, tedy v době, kdy trh ovlivňovaly dozvuky pandemie Covid-19, nikoliv však ještě konflikt na Ukrajině a s ním spojená uprchlická krize. Do průzkumu se zapojilo 1 500 respondentů z celé České republiky.

O Grafton Recruitment Czech Republic
Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí GI Group. Více na www.grafton.cz.